Voordat je direct graszaad gaat kopen is het goed om te weten welk graszaad voor jou geschikt is. Moet het gras tegen een stootje kunnen of juist vooral mooi zijn en fijn aanvoelen? In dit artikel gaan we verder in op het ideale graszaad voor jou.
Naast een plan om te leren zaaien en houdbaarheid van graszaad, is het ook goed om te weten welk graszaad voor jou geschikt is. Om te bepalen welk graszaad je moet kopen is het ten eerste goed om te bepalen voor welke toepassing je het graszaad gaat gebruiken. Ten tweede is de zon/schaduw ligging niet geheel onbelangrijk en de bodemsoort. Merken van graszaden hebben namelijk mengsels gemaakt van verschillende grassoorten om bij elke toepassing en omstandigheid een geschikt graszaadmengsel te kunnen leveren. Graszaden kunnen namelijk nog aardig van elkaar verschillen. Daarom gaan wij hieronder verder in op de voor jou perfecte graszaad.
Graszaad toepassingen
Graszaad is veelal te verdelen in vijf categorieën, namelijk voor sportgazon, speelgazon, schaduwgazon, siergazon en graszaad voor de weide. Daarnaast zijn er ook mengsels graszaad die meer focussen op gebieden voor veel zon, of juist heel vochtig zijn enzovoort. Daarom is het goed om bij jezelf na te gaan voor welke toepassing je het graszaad gaat gebruiken. Hieronder gaan wij op de vier belangrijkste graszaad mengels in om antwoord te krijgen op de vraag “Welk graszaad moet ik kopen?”
Graszaad voor sportgazon
Voor de echte voetballer, renner of gewoonweg het aanleggen van een sportveld is sportgazon de beste optie. Graszaad voor sportgazon bestaat uit grof en stevige grassoorten. Anders gezegd, dit graszaad bestaat uit voornamelijk Engels raaigras. Graszaad voor een sportgazon kan heel goed tegen een stootje en mag dus ook intensief belopen worden. Daarnaast heb je met dit graszaad ook een grasmat die je zeer kort kunt maaien. Het graszaad groeit uit tot een dichte en gelijkmatige grasmat die talloze slidings en doelpogingen kan doorstaan.
Graszaad voor speelgazon
Gras zaad voor speelgazon kan iets minder tegen een stootje, maar is zeker wel bedoeld voor een grasmat waarop geleefd mag worden. Dit zaad speciaal voor een speelgazon bestaat uit minder grof, maar stevige grassoorten. Anders gezegd, dit graszaad bestaat uit een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Uiteindelijk krijg je met dit graszaad een grasmat die goed bestemd is tegen onbeperkte betreding van spelende kinderen of dieren. Een speelgazon kan dus spelende kinderen, een BBQ-feest in de zomer en huisdieren prima hebben.
Graszaad voor schaduwgazon
In graszaad voor schaduwgazon zitten grassoorten die goed groeien in de schaduw en ook mosgroei kunnen onderdrukken. Niet alle grassoorten doen het namelijk goed in de schaduw. Toch is graszaad voor schaduwgazon hier goed tegen bestand! En voor de zonnige momenten: deze grassoorten kunnen ook prima tegen zon.
Graszaad voor siergazon
Als je niet van plan bent om te voetballen of spelen op het gras, maar voornamelijk een groene tuin wilt, dan is siergazon geschikt. Anders gezegd, met siergazon krijg je gegarandeerd het mooiste gras wat er is. Siergazon bestaat uit een mix van zeer fijnmazig, kwetsbare grassoorten waardoor het zeer mooi oogt. Echter het kan dus niet goed tegen een stootje en is tevens vrij prijzig. Ook moet het gras goed en intensief verzorgd worden.
Verschil in graszaad samenstelling
Het is goed om te weten dat gras onder te verdelen is in meer dan 12.000 soorten. Van alle plantensoorten is de familie van de grassen het soortenrijkst. Hiertoe behoren ook graangewassen als tarwe, gerst en rijst. Echter in dit artikel spreken we van gras als de groene planten met de lijnvormige bladeren.
Voor de Nederlandse markt en in tuincentra of bij de hovenier zijn er vier soorten die veelal verwerkt worden in graszaad mengsels. Ook wel Engels raaigras, Veldbeemdgras, Struisgras en Roodzwenkgras.
Goedkopere graszaad merken stellen meestal een mengsel samen die zo goedkoop mogelijk is. Meestal met maar een enkele grassoort. Die kopen ze in bulk in en bespaart zo kosten, zodat ze jou een goedkoper aanbod kunnen doen.
Engels raaigras (Lolium perenne)
Engels raaigras komt snel op, heeft een mooie glans en kan zeer goed tegen betreding. Het blad heeft een grove structuur, vormt een dichte zode en komt zeer snel op. Echter een nadeel van de snelle groei is dat wel dat je het gras vaak zal moeten maaien, besproeien en bemesten. Engels raaigras kan slecht tegen schaduw. Engels raaigras is uitermate geschikt voor sportgazons en speelgazons.
Veldbeemdgras (Poa Pratensis)
Veldbeemdgras groeit minder snel dan andere grassoorten. Echter deze grassoort bezit wel een sterk wortelgestel en kan dus ook goed tegen intensieve betreding. Daarnaast kan Veldbeemdgras goed tegen droogte en is duurzaam. Het is het type gras dat vaak wordt gebruikt op de golfbanen of sportvelden.
Struisgras (Agrostis Tenuis)
Struisgras heeft een lange levensduur. En heb je de grasmat een keer te kort gemaaid? Dat is geen probleem. Struisgras is een grassoort die namelijk snel herstelt. Ook is het fijnbladig van structuur. Daarom is het een zeer populair een veelgebruikte grassoort. Het is het type gras dat vaak wordt gebruikt op de golfbanen, bossen en bermen.
Roodzwenkgras (Festuca rubra)
Roodzwenkgras wordt vaak gebruikt bij siergazons. Daarnaast heeft het een lange levensduur. Een blad met een fijne structuur, groeit langzaam en kan kort gemaaid worden.
Verschil in verwerking graszaad
Bij de betere graszaadmengsels is niet alleen de samenstelling die het verschil maakt. Ook de manier waarop graszaad wordt verwerkt speelt mee. Zo zijn sommige graszaad soorten gecoat of gebruiken ze innoverende technologieën als SOS en RPR technologie.
Gecoat
Er zijn meerdere merken die het graszaad coaten met een biologisch afbreekbare coating. Hierdoor worden ze minder snel opgegeten door vogels, bevatten ze soms ook meer belangrijke voedingsstoffen voor het kiemen van het gras en is vervolgens het percentage van graszaad dat opkomt aanzienlijk verhoogt.
SOS technologie (Super Over Seeding)
Naast een coating is er ook SOS technologie. Dit is een innovatie waarbij graszaad heel snel opkomt. Ook bij lagere temperaturen. Zo kan je al zaaien bij een temperatuur vanaf 4 graden Celsius. Daarmee biedt het kansen voor het zaaien in de wintermaanden. Daarmee is het ook een veel gekende technologie bij veel voetbalclubs. Renovatie van het veld is voor sportvelden in de winter hard nodig om de velden zo snel mogelijk weer te kunnen bespelen. Barenbrug verkoopt speciale graszaad met deze technologie.
RPR technologie
Naast SOS technologie is er ook RPR technologie. Dat is een technologie waarbij zelfherstellend Engels raaigras zeer snel opkomt en uitlopers vormt. Het is veel sterker dan andere soorten Engels raaigras. Normaal gezien zijn grassen allemaal afzonderlijke sprietjes. Het RPR-gras gaat echter horizontale uitlopers vormen. Dit zorgt voor een soort netting in de zode, waardoor de grasplantjes met elkaar verbonden zijn. Zo gaat het gras minder snel kapot en mocht het toch kapot gaan, dan treedt het zelfherstellend vermogen in werking van het gras. Barenbrug verkoopt speciale graszaad met deze technologie.
Tot slot
Al met al, er zijn tal van verschillende keuzes te maken in het soort graszaad dat je koopt. Maar als je al weet voor welke toepassing je het gaat gebruiken scheelt het al de helft in het maken van de juiste keuze. Daarnaast is er ook veel verschil in kwaliteit, doordat ook het innoveren in graszaadmengsels en de verwerking ervan zich steeds meer ontwikkeld. Verder is de manier waarop het graszaad verpakt en hoeveel graszaad je dan uiteindelijk nodig hebt ook niet geheel onbelangrijk. Echter, laat je ook niet te gek maken door de hoeveelheid keuze. Als je bij de basis blijft en uitgaat van de toepassing en een A-merk koopt, dan komt het bijna zeker goed.
Beste zaaimoment voor het gekochte zaad
Na het kopen van graszaad wil je natuurlijk ook het graszaad zaaien. Ontdek snel wat wij aanraden voor het beste zaaimoment.
Beste stappenplan zaaien van graszaad
Weet jij al wanneer je graszaad moet zaaien, maar niet hoe? Klik op onderstaande button en daar gaan wij er verder op in.