Op het moment dat je in het bezit bent van graszoden, dan komen hier een aantal vaste taken bij kijken. Het is namelijk wel de bedoeling dat de graszoden er te allen tijden goed uitziet. Denk hierbij aan zaken als sproeien, bemesten, onkruid weghalen en verticuteren. Maar ook de graszoden maaien is dan een taak die niet vergeten moet worden.
Bij de graszoden maaien draait het niet alleen om het maaien zelf. Alles bij elkaar is het belangrijk dat je het op de juiste manier en op het juiste moment doet. Om ervoor te zorgen dat dit je ook lukt, nemen we in dit artikel alles door wat met graszoden maaien te maken heeft.
Zo weet je aan het eind precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Hier heeft jouw graszoden uiteindelijk het meeste baat bij.
Waarom graszoden maaien?
Een graszoden maai je uiteraard omdat het anders te lang wordt. Maar waarom is het eigenlijk vervelend dat gras te lang wordt?
Hier zijn in de basis drie redenen voor. Het zijn deze drie redenen die ervoor zorgen dat graszoden maaien nodig is. We hebben het dan over:
- Voldoende lichtinval: Hoe langer de graszoden wordt, hoe minder licht het doorlaat. En dat is funest voor nieuwe grassprieten. Nieuwe grassprieten hebben juist licht nodig om voldoende te kunnen groeien. Wanneer ze hiertoe niet de kans krijgen, worden ze nooit lang. Hierdoor loop je tevens het risico dat er niet eens nieuwe grassprieten zullen ontspruiten. Op het moment dat je de graszoden dus maait, wordt het een stuk korter. Het licht dringt dan een stuk verder door. Hier kleven eigenlijk alleen maar voordelen aan.
- Voorkomen van mos en onkruid: Verder zorg je ervoor dat mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien. Doordat er namelijk meer lichtinval is, nemen nieuwe grassprieten de beschikbare ruimte in. Er is dan minder ruimte beschikbaar voor mos en onkruid om te beginnen met groeien. Al met al ziet het gazon er daardoor goed verzorgd uit. Niemand heeft behoefte aan extra onkruid in zijn of haar tuin.
- Onverzorgd resultaat: Tot slot levert te lang gras op zichzelf al een onverzorgd uitstraling op. Wanneer de graszoden te lang wordt, ziet het er onverzorgd uit. De ene grasspriet is een stuk langer dan de ander. Bovendien gaat het na verloop van tijd dan ook nog eens hangen. Zeker wanneer het echt lang begint te worden. Ook dit is niet iets waar je als liefhebber van een verzorgde tuin erg blij van gaat worden.
Al met al zijn er dus meer dan genoeg redenen om de graszoden te maaien. Je krijgt hierdoor een mooie, verzorgde graszoden. De graszoden zelf zal dikker zijn, doordat ook kleine grassprietjes de kans krijgen om te groeien.
Hoe graszoden maaien?
Vervolgens zijn we dan aanbeland bij het volgende punt dat met het maaien van graszoden te maken heeft; hoe moet je graszoden maaien? Ook dit is iets wat je niet zomaar over het hoofd mag zien. Het ‘hoe’ heeft namelijk een grote invloed op het eindresultaat.
Allereerst is het belangrijk om graszoden te maaien in rechte banen. Hierdoor pak je niet alleen alles op de juiste manier mee, maar ziet het er visueel ook gewoonweg beter uit. Je maait de graszoden anders gezegd loodrecht op de laatste maairichting. Hierdoor blijft de graszoden als geheel volledig gezond.
Een mooi bijkomend voordeel is dat je er ook de groei van onkruid mee tegengaat.
Om graszoden te maaien, heb je in principe alleen een grasmaaier nodig. Dit kan een handmatige grasmaaier, een automatische of een robotmaaier zijn. Je kunt het zo makkelijk maken als je zelf wilt. Uiteindelijk hangt het er maar net van af hoeveel geld je bereid bent te steken in de mate van gemak.
Hoe kort graszoden maaien?
Dan moet je tot slot ook nog letten op de te maaien hoogte van de graszoden.
Het heeft namelijk de voorkeur om dit niet al te kort te doen. Hier zijn namelijk twee belangrijke nadelen aan verbonden:
- Geen nieuwe uitlopers: Op het moment dat de graszoden aan de korte kant is, slijt het een stuk sneller. De graszoden is alleen maar bezig met opnieuw hergroeien van de bladeren en nieuwe uitlopers blijven uit. Die uitlopers zijn zeer belangrijk voor een sterk en gezonde graszoden. Hierdoor kunnen er op de lange termijn bijvoorbeeld sneller kale plekken ontstaan. Dit ziet er bijzonder lelijk uit. Bovendien is het aardig lastig om dit vervolgens weer te herstellen. Je moet dan weer helemaal opnieuw zaadjes gaan zaaien. Iets wat je het liefst niet om de zoveel tijd blijft herhalen.
- Uitdroging: Tegelijkertijd neemt de kans op uitdroging ook toe wanneer je de graszoden te kort maait. De droogte heeft ook de potentie om kale plekken in de graszoden te veroorzaken. Niets ziet er zo lelijk uit als graszoden met dode, kale plekken tussendoor. Deze kun je beter voorkomen dan verhelpen.
Conclusie; maai de graszoden ongeveer tot op een hoogte van 3 a 4 cm. In principe kun je de grasmaaier instellen op de voorkeurshoogte. Een belangrijk iets om wel bewust te doen, zodat je de graszoden dus niet onverhoopt alsnog te kort maait.
Er is tot slot sprake van één uitzondering; de laatste maaibeurt die je zo rond oktober maakt. Het liefst heb je namelijk dat de graszoden niet al te kort de winter ingaat. Het is dan net wat kwetsbaarder. Laat het gras dan dus zo’n 5 a 6 cm lang zijn. Het heeft dan meer volume om energie in op te slaan voor de naderende winter. Hierdoor komt de graszoden als geheel sterker de winter uit.
Hoe vaak graszoden maaien?
Hoe vaak je graszoden maait, is afhankelijk van een aantal verschillende zaken. Zo is het bijvoorbeeld sterk afhankelijk van het seizoen hoe vaak je de graszoden maait. In de lente zal graszoden bijvoorbeeld een stuk sneller groeien dan hoogzomer het geval is. Dit heeft te maken met de ideale omstandigheden voor graszoden. Hier is sprake van bij gematigde temperaturen.
Vanaf maart is het ongeveer de bedoeling dat je de graszoden elke twee weken een keer maait. Vervolgens in april voer je dit op naar ongeveer een keer per 10 dagen. Vanaf mei tot aan het eind van de zomer wordt dit zelfs een keer per week. Daarna breng je dit opnieuw terug naar een keer in de 10 dagen. Dit hou je vervolgens vol tot ongeveer november.
Hoe vaker je de graszoden maait, hoe beter het eigenlijk is. Mits het maar niet al te warm en droog is, dan neemt de kans op uitdroging te veel toe.
De 2 populairste robot grasmaaiers
Ontdek de populairste robot grasmaaiers op Bol.com.
Wanneer de graszoden maaien?
Dan is het vervolgens dus ook nog van groot belang om het juiste moment uit te kiezen om de graszoden te maaien.
Zoals eerder al even kort aangegeven, zijn er bepaalde momenten die desastreus zijn om de graszoden in te maaien.
Wanneer het heel warm is en de zon schijnt bijvoorbeeld. Dit is het ultieme voorbeeld van het verkeerde moment om de graszoden te maaien. Als je het dan namelijk maait, verliest het al zijn bescherming. Het korte gras is vrij kwetsbaar. Wanneer hier dan vervolgens vol de zon op staat, is het funest voor de gezondheid.
Zeker als het dan ook nog zo warm is, heeft de graszoden weinig vocht om op terug te vallen.
Vervolgens is het ook belangrijk om in de gaten te houden dat de graszoden dus niet te lang wordt. Ook met betrekking tot de lengte van de graszoden is er een antwoord op de vraag ‘wanneer graszoden maaien?’. Namelijk op het moment dat het langer dan 6 centimeter wordt. Bij die lengte zijn de eerder genoemde nadelen van toepassing.
Wanneer graszoden maaien voorjaar?
Het voorjaar is een bijzonder seizoen met betrekking tot het maaien van de graszoden. Zoals al even kort aangegeven, groeit de graszoden in het voorjaar relatief snel. Zeker naarmate de zomer begint te naderen.
En dus is het belangrijk om de graszoden in het begin van het voorjaar zeker elke twee weken te maaien. Dit geldt in de maand maart.
In april verhoog je de frequentie naar een keer in de 10 dagen. De graszoden begint namelijk steeds sneller boven die eerdergenoemde 6 centimeter uit te komen.
Vervolgens is het vanaf mei zaak om er zelfs een keer per week van te maken. De temperaturen stijgen en de hoeveelheid zon neemt toe. Ideale omstandigheden voor de graszoden om in te groeien. En dat ga je dan ook zeker merken.
Graszoden maaien winter?
In de winter gaat het groeien van de graszoden vanzelfsprekend een stuk minder snel. De temperaturen zijn zeer laag. Ook komt de zon niet al te vaak om de hoek kijken.
In de winter is het zaak om de graszoden te blijven maaien, mits de temperatuur niet onder de 7 graden Celsius zakt. Onder die temperatuur groeit het namelijk helemaal niet meer. Het groeiproces komt dan volledig tot stilstand. Dit betekent dan ook dat maaien overbodig wordt om te doen.
Op het moment dat het dus echt winter begint te worden, moet het gras zo rond de 4 a 5 cm lang zijn. Wanneer de temperatuur dan vanaf eind februari, begin maart weer begint te stijgen, pak je het maaien weer op. De maaihoogte van 6 cm aanhouden blijft hierbij belangrijk.
Tot wanneer de graszoden maaien?
De graszoden maaien doe je in principe tot het moment dat de graszoden niet meer groeit. En zoals we al eerder hebben besproken, is dit pas het geval wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt. Onder die temperatuur komt het groeiproces van de graszoden tot stilstand te staan. Het is dan ook niet meer nodig om de graszoden te maaien.
Een temperatuur van rond de 7 graden Celsius wordt meestal net voor de start van de winter bereikt. Dit zal ergens in november, begin december zijn. Het is daarom aan te raden om dan nog één laatste keer de graszoden te maaien.
Vervolgens ga je pas in het nieuwe jaar weer beginnen. Tenzij je natuurlijk te maken hebt met een extreem zachte winter. In dit geval is het de moeite waard om tussendoor nog enkele keren te maaien.
De 2 populairste accu grasmaaiers
Ontdek de populairste accu grasmaaiers op Bol.com.
Graszoden maaien en weersomstandigheden
Vervolgens spelen ook weersomstandigheden nog een rol bij de graszoden maaien. Het is namelijk niet zo dat je bij alle weersomstandigheden zomaar de graszoden kunt gaan maaien. Hier hangen enkele voorwaarden aan. Zeker op het moment dat er sprake is van relatief extreme weersomstandigheden. Je brengt dan in potentie meer schade aan de graszoden aan dan je lief is.
Een graszoden maaien in de zon
Graszoden maaien in de zon is een voorbeeld van zo’n speciale situatie. Op het moment dat de zon namelijk schijnt, heb je te maken met een specifiek gevaar; de kans op verbranding schade. Wanneer je namelijk de graszoden gaat maaien, komen de onderliggende delen vrij plotseling bloot te liggen ten opzichte van de zon. Zeker bij een felle zon, is de kans op verbranding schade dan zeer groot.
Verbranding Schade leidt op korte termijn tot gele en dode plekken in je gazon. De gele plekken zijn het gevolg van uitdroging van de graszoden. De dode plekken zijn al helemaal verloren. Je wordt dan genoodzaakt om deze plekken weer te herstellen. Het is een situatie die je natuurlijk het liefst voorkomt. Niemand kijkt er naar uit om kale, dode plekken op zijn of haar gazon tegen te komen.
Wacht bij zonneschijn dus op een moment dat de zon weer verdwijnt. Stel de graszoden maaien bijvoorbeeld een dagje uit. Of verplaats het naar het einde van de avond, wanneer de zon weer ondergaat. De kans op verbranding is dan een stuk kleiner. Je bespaart niet alleen de graszoden, maar ook jezelf er een hoop onnodige moeite mee.
De graszoden maaien als het nat is
Een andere bekende situatie is de graszoden maaien als het nat is. Want ook dit is iets waar we zeker in Nederland relatief vaak mee te maken krijgen. Op een regenachtige dag duurt het bijvoorbeeld wel even voordat de graszoden is opgedroogd. Ook als het al een tijdje is gestopt met regenen. Je zou dan mogelijk de drang voelen om toch de graszoden te gaan maaien.
Doe dit niet.
De graszoden maaien als het nat is, is geen goed idee. Wanneer het namelijk nat is, ontstaan er grote plakkaten gras. De gemaaide stukken klonteren namelijk samen, die er heel goed voor kunnen zorgen dat jouw grasmaaier verstopt raakt. Je bent dan nog verder van huis.
Tel daar bovendien nog bovenop dat de graszoden een stuk minder mooi wordt afgesneden bij nat weer. Hierdoor is het resultaat op zich ook een stuk minder visueel aantrekkelijk.
Om er zeker van te zijn dat je niet met deze problemen te maken gaat krijgen, sla je een maaibeurt over op een regenachtige dag. Het komt zelden voor dat het echt dagenlang achter elkaar de hele dag regent. Probeer daarom het meest optimale moment te kiezen. Het moment waarop de graszoden zo droog mogelijk is.
Zeker in het begin van het voorjaar en het einde van het najaar kan dit een aardige uitdaging zijn. Deze seizoenen staan erom bekend dat het relatief veel regent. Als eigenaar van een gazon biedt dit dan een mooie uitdaging. Je vermogen om een goed moment uit te kiezen om de graszoden te maaien, wordt op de proef gesteld.
Nieuwe graszoden maaien
Tot slot is het qua gras ook nog belangrijk om met een andere situatie rekening te houden. Namelijk het maaien van nieuw gras. Ook hier zijn een aantal regels van toepassing, die ervoor zorgen dat je je eigen grasveldje niet verwoest.
Voor nieuw gras maaien vraag je je waarschijnlijk vooral af wanneer je voor het eerst de graszoden mag gaan maaien. En waar je dan rekening mee moet houden.
Wanneer graszoden maaien na zaaien?
Bij een grasveldje dat al wat ouder is, is het dus de bedoeling om te gaan maaien wanneer de lengte ongeveer de 6 of 7 cm bereikt. De graszoden wordt dan wat aan de lange kant, waardoor je er goed aan doet om het te kortwieken.
Bij het maaien van nieuw gelegde graszoden gelden er echter andere regels. Bij nieuw gezaaid gras is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat de graszoden tijd krijgt om zich te nestelen. Het wordt steeds steviger, naarmate de lengte toeneemt. Hierdoor is het aan te raden om de graszoden na zaaien zeker door te laten groeien tot minimaal 10 cm.
Dit lijkt wat aan de lange kant, maar op de lange termijn ga je hier zeker een hoop voordelen aan ondervinden.
Hou dus goed in de gaten of het deze minimale hoogte van 10 cm al heeft bereikt. Vervolgens hoef je hier de keren daarna niet meer op te letten. De graszoden staat dan niet meer bekend als ‘nieuw gezaaid’, waardoor je het gewoon mag behandelen als ieder ander gazon. Je begint dan met het maaien van de graszoden bij een lengte van zo’n 6 a 7 cm.
Eerste keer graszoden maaien
Voor de eerste keer graszoden maaien geldt in principe hetzelfde als voor het maaien van gras na zaaien. Het zaaien van de graszoden doe je bijvoorbeeld op het moment dat er dode of gele plekken in het gazon zijn ontstaan. Of wanneer je om een andere reden nieuw gras tussen het huidige gras wilde laten groeien.
De eerste keer graszoden maaien is dan een belangrijke activiteit. Je moet net als bij het maaien na het zaaien ervoor zorgen dat de graszoden de kans krijgt om sterk te worden. Om goede wortels in de grond te krijgen. Hier draag je aan bij, door de graszoden minimaal 10 cm in lengte te laten worden. Dit is zoals gezegd dus een stuk langer dan dat je graszoden normaliter laat groeien. Echter is dit met een idee. Het stelt de toekomst dicht, vol, groen gras veilig. Er is dan sprake van een gezond grasveld, dat nog in lengte van jaren mee zal gaan.
Nadat je de graszoden maaien voor de eerste keer hebt gedaan, kun je de graszoden langzaam maar zeker gaan behandelen als ‘normaal’ gras. Je laat het dan niet langer groeien dan zo’n 6 a 7 cm. Dit is een significant stukje korter dan de eerdergenoemde 10 cm. Het is dus zeker belangrijk om dit in de gaten te blijven houden. Deze ommekeer in aantal cm’s kan nog weleens lastig in te schatten zijn. Zeker in het begin zie je niet heel duidelijk met het blote oog wat nu 7 cm is en wat al 9 cm is geworden.
Wanneer nieuwe graszoden maaien?
Tot slot zijn ook veel mensen op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Wanneer nieuw gras maaien?’. Op het moment dat je net voor het eerst nieuw gras in je tuin hebt gekregen, is er nog sprake van een hoop verschillende vraagtekens. Je bent nog op zoek naar antwoorden op een aantal vragen.
Een van die belangrijke vragen is dus wanneer je nieuwe graszoden voor het eerst moet maaien. En het is zeker de moeite waard om hierbij stil te staan. In de praktijk blijkt namelijk dat nieuwe graszoden een aparte behandeling moet krijgen. Je moet hier niet op dezelfde manier naar kijken als dat je voor een andere graszoden doet. Voor gras dat al een geruime tijd aan het groeien is.
Net zoals we bij het vorige kopje reeds hebben besproken, moet je nieuwe graszoden op dezelfde manier behandelen als een net gelegde graszoden. Nieuw gras is namelijk nog relatief kwetsbaar. Het is nog niet in staat geweest om veel stevigheid op te bouwen. Bijvoorbeeld door sterke wortels in de grond te krijgen. Hier moet je de graszoden dan ook een handje bij helpen. Je moet het de tijd geven om dit voor elkaar te krijgen.
Dit doe je door de graszoden pas relatief laat te maaien. Pas wanneer de graszoden zo’n 10 cm in lengte heeft bereikt. Iets langer mag ook. Als standaard wordt aangehouden dat je het minimaal 10 cm moet laten groeien.
Vervolgens maai je de graszoden de keren daarop net zoals je ieder ander gras zou maaien. Dit betekent dat je de magische grens van zo’n 6 a 7 cm aanhoudt. Het is namelijk niet goed voor graszoden om altijd maar tot 10 cm door te groeien. Alleen de eerste keer heeft het hier echt iets aan. De keren daarop zou het alleen maar voor onnodige kwetsbare situaties zorgen. En dat wil je als groot liefhebber van een heerlijk stukje graszoden in je tuin natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.