Zodra je eenmaal een groen gazon hebt, wil je natuurlijk dat het ook groen blijft. Gazon onderhoud is immers van cruciaal belang voor een stralend gazon. Hieronder gaan wij dan ook verder in op zaken als sproeien, maaien, bemesten, onkruid weghalen, verticuteren, en bijzaaien.
Om lang te kunnen genieten van uw gazon zijn er een aantal dingen waar je eigenlijk al rekening mee kunt houden. Zo ben je bovendien eerder verzekerd van een prachtig groen gazon:
- Als eerste adviseren wij om niet te kort te maaien. Als je bovendien toch maait, vang dan het afval op in een opvangbak of hark het gazon even schoon;
- Ten tweede, bemest je gazon met regelmaat, met de juiste bemesting en afgestemd op het seizoen;
- Ten derde, sproei alleen het gazon als het nodig is. Zodra er lange droge periodes zijn geweest, wil namelijk vooral onkruid bij extra sproeien het meest groeien. Het gazon kan immers wel tegen een stootje en wortels worden juist sterker bij iets minder regen. Sproei dus genoeg, maar nooit teveel;
- Als laatste, zaai regelmatig kale plekken bij en verticuteer het gazon in het voorjaar/of in het najaar.
Zoals gezegd is gazon onderhoud belangrijk. Hieronder gaan we dan ook verder in op sproeien, maaien, bemesten, onkruid weghalen, verticuteren en bijzaaien.
Gazon sproeien bij gazon onderhoud
Ondanks dat zoals eerder gezegd je alleen moet sproeien als het echt nodig is, is voldoende water wel cruciaal voor het gazon onderhoud. Het is namelijk een eerste levensbehoefte voor eigenlijk alle planten, zo ook voor gras. Zowel een overschot als een tekort aan water sproeien kan slecht zijn voor het gras. Het gehele jaar ervoor zorgen dat het gazon een gezonde, licht vochtige bodem heeft middels te sproeien is dan ook aan te raden. Daarnaast is een goede drainage, waarbij in de grond anders gezegd de waterdoorlatendheid is verbeterd, cruciaal. Heb je de drainage vooraf niet goed geregeld, dan kun je uiteraard altijd nog gaten prikken in het gazon om dit alsnog te verbeteren. Er vanuit gaande dat jij dit goed gedaan hebt, is gewoon regelmatig korter sproeien aan te raden. Regelmatig kort sproeien behoedt daarnaast de kans dat het gras gaat uitdrogen.
Sproeien bij weer
Ook is het voor gazon onderhoud uiteraard goed om op te letten bij het weer. Bij drogere periodes zul je immers iets meer moeten sproeien, dan bij bijvoorbeeld nattere periodes. Je kunt hier anders gezegd al op letten door in te spelen op tekenen van verdroging. Bij verdroging kleurt gras bovendien iets blauw. Door vervolgens gelijk het gras te sproeien kun je dit verhelpen. Het gras mag ook prima op alle tijden van de dag besproeit worden. Anders gezegd zowel in de volle zon, maar ook bij zonsondergang. Echter heeft in de avond sproeien wel als voordeel, dat water minder snel verdampt.
Sproeien bij een oudere grasmat
En heb je een oudere grasmat, dan kan het zijn dat het gras veel beter bestand is tegen droogte. Dit komt in het bijzonder doordat de wortels veel beter zijn geworteld, soms tot wel 10 centimeter diep! Tekenen van uitdroging blijven dan ook langer uit en het gazon herstelt ook veel beter bij droogte. Al met al is uitdroging hoe dan ook goed om te voorkomen, zo blijf je onkruid en ziektes de baas.
Gazon maaien, snoeien of trimmen
Voor gazon onderhoud en dus een mooi dicht gazon is naast regelmatig sproeien, het maaien van het gazon ook noodzakelijk. Goed trimmen van het gazon, op het juiste moment zorgt ervoor dat gras beter nieuwe uitlopers kan maken in de grond. Vandaar dat je het beste al begint met het maaien van gras in april en hiermee doorgaat tot eind oktober. Aan te raden is dan om één keer per week het gazon te maaien, waarbij je in het voorjaar of de zomer bovendien twee keer per week mag maaien. De maaifrequentie is dus seizoensgebonden. Daarnaast kun je als het te warm en droog weer is beter niet te vaak maaien. Kortom, kijk in de volle zomer uit met te vaak maaien. Zo blijft het gazon goed verzorgd en daarnaast verklein je de kans op onkruid en ziektes drastisch.
Maaien met scherpe messen
Voor goed gazon snoeien is het ontzettend belangrijk om een goed geslepen en een goed afgestelde maaimachine te gebruiken. Dit komt doordat een bot maaimes het gras niet snijdt, maar het gras gewoonweg scheurt. Anders gezegd, de groeikernen van het gras worden beschadigd. Hierdoor wordt het gazon eerder lelijk. Als gevolg van gebruik van een bot maaimes krijgt je gras een bruin topje en het gazon een bruinige gloed. Bovendien verliest het gras ook veel vocht en wordt de weerstand van het gras verlaagd.
Scherpe messen integendeel, leveren een mooie snede en zorgen ervoor dat het gazon gezond en fris blijft. Voor kleine grasvelden kun je prima een handgeduwde kooimaaier gebruiken of een cirkelmaaier. Waarbij een kooimaaier eigenlijk beter is, doordat het gras af knipt. Bij grotere gazons is een elektrische maaier of kooimaaier voorzien van wals aan te raden.
Laat het slijpen van de messen bij voorkeur door een vakman doen. Het slijpen van de messen van je maaier kan over het algemeen wel bij elke lokale tuinmachine winkel. Aan te raden is dan ook om die na elke 20 maaiuren te doen of voor de groeiperiodes lente en herfst.
Niet te kort maaien bij gazon onderhoud
Veel mensen vinden het verleidelijk om het gazon kort te maaien. Bovendien hoef je dan minder vaak te maaien. Echter beschadig je hiermee het blad enorm. Aan te raden is om nooit meer dan ⅓ van het blad te verwijderen. Dit ook omdat korter gras minder resistent is tegen droogte en ziektes. Je kunt als maatstaf een hoogte van drie tot acht centimeter aanhouden. Waarbij een schaduwgazon op circa vier centimeter hoogte worden gemaaid en een speelgazon op drie minimaal centimeter hoogte. De minimale lengte heeft dan ook alles te maken met de grassamenstelling die de verschillende gazons hebben. Daarnaast kun je bij de volle zomer en nachtelijke vorst het gras beter net wat langer laten, zodat het gazon beter tegen warm weer bestand is.
De hoogte van de maaimachine kun je het beste meten als de maaimachine op een harde ondergrond staat, zoals een betonnen vloer of tegels. Al met al, blijft langer gras in de zomer veel langer groen.
Gemaaid gazon opruimen
Zoals eerder gezegd is het goed om pas gemaaid gras op te ruimen. Dit voorkomt dat je gazon bruin wordt en gaat daarnaast ook vorming van een viltlaag tegen. Het opruimen van het gazon kun je afharken, maar een opvangbak achter de grasmaaier is een nog gemakkelijkere oplossing.
Alleen maaien als het droog is
Maaien kun je het beste doen zodra het droog is. Zodra het nat weer is, wordt gras zwaar en zal het eerder scheuren. Daarnaast kan pas gemaaid gras zorgen voor natte hoopjes gras. Het gazon eronder kan dan niet voldoende zuurstof krijgen, wat vervolgens tot kale plekken in het gazon kan zorgen.
Gazon bemesten met de juiste voeding
Zodra je het gazon maait, zullen belangrijke voedingsmiddelen verloren gaan. Zon en water kunnen namelijk alleen maar tot een bepaalde mate helpen met de groei van gazon. Gazon onderhoud, ofwel goede voeding is gewoonweg belangrijk. Heeft het gras deze voedingsstoffen niet tot hun beschikking, dan zal dit namelijk directe gevolgen hebben voor de groei van gras. Door te bemesten kun je de ontstane tekorten weer zelf aanvullen. Alleen zo zorg je voor goed gazon onderhoud en behoudt je immers een diepgroen, dicht gazon. Hieronder gaan we verder in op meststoffen en het juiste moment om meststof te gebruiken.
Wanneer bemesting gebruiken?
Zoals gezegd is regelmatig bemesten van het gazon belangrijk voor de groei van het gras. Je kunt met bemesting al vroeg in het jaar beginnen. Zoals gezegd zijn de meeste meststoffen over het algemeen kortwerkend, daarom kun je het bemesten verdelen in drie fases. Je begint dan anders gezegd met strooien in maart of april. In december of januari groeit het gras namelijk nog niet en is het tevens nog gevoelig voor schimmels en bevriezingen. In maart of april gaat de temperatuur omhoog. De voedingsstoffen uit de mest kunnen dan langzaam vrij komen. In deze fase gebruik je een mengsel met iets meer stikstof (N), dan fosfor (P) en kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 12, 5, 5. Bemest het liefst op een moment voordat er een flinke regenbui valt. Zo lossen mestkorrels beter op. Ook voorkom je zo dat mestkorrels te lang op het gazon blijven liggen en voor bruine plekken in het gazon zorgen.
Het tweede moment om te bemesten kan in de vroege zomer. Ook wel de maanden juni of juli. Hiermee help je het gazon de zomer door. In deze fase gebruik je een mengsel met iets meer stikstof (N), dan fosfor (P) en ook veel kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 14, 5, 10.
Het derde moment om te bemesten kan in de herfst. Anders gezegd de maanden september en oktober. Dit is de laatste keer van het jaar dat er bemest hoeft te worden en helpt ook goed tegen mos- en onkruid vorming in de winter. In deze fase gebruik je een mengsel met iets minder stikstof (N) en fosfor (P), maar veel kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 6, 5, 12. Zo geef je het gazon extra weerstand voor de winter. Daarnaast is het ook goed om deze fase het gazon te bekalken.
Wat is goede bemesting?
Voor goed gazon onderhoud en groei kun je het beste kwaliteit bemesting gebruiken. Simpel gezegd bevatten meststoffen de bouwstenen waarvan gras aan de hand van fotosynthese gebruik maakt. Anders gezegd, door zonlicht kan gras middels fotosynthese alle voedingsstoffen omzetten in suikers. Die suikers worden dan weer gebruikt om de plant gezond te houden en goed te laten groeien.
Kwaliteit bemesting zorgt voor geleidelijke groei van het gazon. De langzaam vrijkomende meststoffen werken hierbij soms wel tot 6 maanden lang. Echter zijn de meeste meststoffen kortwerkend en daar zullen wij in het artikel dan ook verder op ingaan.
Voedingsstoffen in bemesting bestaan veelal uit NPK meststoffen: (N) stikstof, (P) fosfor, (K) kalium en sporenelementen zoals magnesium. Dat wil zeggen dat de stoffen bestaan uit:
- (N) stikstof: is belangrijk voor ontwikkeling en groei van het gras;
- (P) fosfor: is belangrijk voor ontwikkeling en groei de wortels;
- (K) kalium: zorgt voor een betere celstructuur en een verhoogde weerstand van het gras.
Elk seizoen moet het gazon met een andere NPK verhouding bemest worden. Dit omdat het gras in de verschillende getijden van het jaar, ook andere behoeftes heeft. Het gazon heeft bovendien veel meer stikstof nodig in het voorjaar dan in de zomer en het najaar.
Naast NPK meststoffen bevatten meststoffen soms ook andere elementen, zoals kalk en kieseriet:
- kalk: zorgt voor in balans brengen van de zuurgraad van de grond en daardoor een goede opname van de voedingsstoffen. Kalk heeft een werking van circa 10 maanden;
- kieseriet: zorgt voor een mooie groene kleur.
Ook zijn sommige kant-en-klare meststoffen ook onkruidbestrijder. Hiermee heb je het onkruid probleem ook direct opgelost. Kijk wel uit, producten die meststoffen met onkruidverdelging combineren moet je wel volgens gebruiksaanwijzing gebruiken. Een overdosis doet het gazon meer kwaad dan goed.
Hoeveel bemesting gebruiken bij gazon onderhoud?
Een van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je gaat bemesten is de grootte van je gazon. Zo zal je niet te veel, maar ook niet te weinig mest gebruiken. En dat is immers belangrijk voor goed gazon onderhoud. Zoals gezegd zijn de meeste meststoffen ook kortwerkend. Je zult merken dat je in het begin dan meer zal moeten maaien, maar na een aantal weken het groeien vertraagd. Ondanks dat wij adviseren om drie keer per jaar te bemesten, zullen kortwerkende meststoffen op een bepaald punt dus merkbaar uitgewerkt zijn en zal je opnieuw willen bemesten. Ondanks dat de meststoffen uit zullen werken, moet je zeker ook niet te vaak en te veel bemesten. Een teveel aan meststoffen kan zorgen voor brandplekken in het gazon. Kortom, dat wil je natuurlijk niet. Meestal staan op alle verpakkingen voor bemesting wel de hoeveelheden, maar je kunt ook uitgaan van een gemiddelde. In elke fase 1 kilo meststoffen per 50 m2 gazon zou in de meeste genoeg moeten zijn. Het gebruik van meer meststoffen kan zoals gezegd meer kwaad dan goed. Let daarnaast op een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels en gebruik bij voorkeur een strooiwagentje.
Onkruid en mos in het gazon
Een groen, dicht gazon is prachtig. Mits het gazon uit gras bestaat en niet uit onkruid en mos. Onkruid en mos tegengaan is voor goed gazon onderhoud dus cruciaal. Doe dit dan ook eenmaal in de week na een maaibeurt.
Onkruidgroei in het gazon
In een gazon kunnen namelijk allerlei onkruiden opkomen, zoals straatgras, paardenbloem en klaver. Daarom is het goed om met regelmaat onkruid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door elke maand het onkruid te bestrijden. Het onkruid kun je anders gezegd ook met wortel en al weg steken. Bestrijdingsmiddelen daarentegen, kun je beter alleen gebruiken als er veel onkruid aanwezig is. Daarnaast moet je bestrijdingsmiddelen meestal enkele dagen in laten werken. Anders gezegd, dit kost bij lichte onkruid vorming meer tijd dan het even wegsteken ervan.
Juiste bemesting tegen mos en onkruid
Je kunt met de hand het onkruid en mos weghalen. Echter door goed gazon onderhoud, ofwel juiste bemesting kan gras sneller groeien en onkruid en mos minder de kans krijgen. Mos groeit namelijk vooral in een zure omgeving. Kalk daarentegen kan helpen de bodem minder zuur te maken. Bovendien is kalk ook zeer gunstig voor de grond. De bodem wordt door kalk luchtiger. Aan te raden is om kalk in de wintermaanden over het gazon te strooien. Anders gezegd, november tot en met februari. Je hebt ongeveer een kilo kalk nodig voor tien vierkante meter.
Mosgroei in het gazon
Daarnaast kan mosgroei ook een probleem zijn. Mos kan ten eerste ontstaan door te kort maaien, ten tweede slechte voedingstoestand van het gazon en als laatste schaduwrijke, slecht geventileerde oppervlaktes.
Om mos snel te verwijderen kun je met een hark of verticuteermachine aan de slag gaan. Echter moet je bij mos uitkijken dat je geen levend mos los harkt. Dit kan mos deeltjes verspreiden over het gazon en versnelt juist de mosgroei. Bij mosgroei zou je dan ook prima een mosbestrijder kunnen gebruiken, mits je de gebruiksaanwijzing goed volgt. Je kunt dan zodra het mos bruin is geworden alles bij elkaar harken.
Uiteraard is er meer te vertellen over mos in het gazon. Lees dat door hieronder te klikken.
Voor goed gazon onderhoud verticuteren
Zoals je wellicht weet vormt dood en oud gras naar verloop van tijd een viltlaag in een gazon. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht aan. Ondanks dat het heerlijk zacht aanvoelt is het niet gewenst voor een mooi groen gazon. Het aanpakken van deze laag is dan ook wel een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud. Anders gezegd, verticuteren genoemd. We maken deze dode en oude grassen los door het uit te kammen en verwijderen die. Door te verticuteren krijgen voornamelijk schimmels veel minder kans zich te ontwikkelen. Daarnaast kan er meer lucht bij de grond en dus de wortels van het gazon komen. Dit verbetert dan ook weet de drainage en opname van voeding. Na het verticuteren kun je ervoor kiezen om ook nog wat kale plekken in te zaaien met graszaad.
Hoe verticuteren?
Bij het verticuteren kun je een verticuteerhark gebruiken of ook wel een verticuteermachine met holle tanden. Vervolgens is het de truc om niet te diep te verticuteren, anders beschadig je de wortels van het gras.
Wanneer verticuteren?
Bij voorkeur kun je in de herfst verticuteren. Zo gaat het gazon fris de winter in. Maar het kan ook zijn dat je soms meerdere malen per jaar moet verticuteren, bijvoorbeeld als kinderen veelvuldig op het gras spelen. In dat geval, kun je bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar verticuteren.
Gazon bijzaaien
Na het verticuteren zijn er vaak kale plekken ontstaan. Deze plekken moeten weer gevuld worden. Daarom kun je dan het beste op die plekken het gazon weer opnieuw inzaaien. Inzaaien heeft de grootste impact bij het verbeteren van het kwaliteit van je gazon.
Waarom bijzaaien?
Een grasplant leeft circa 45 tot 60 dagen. De grasplantjes hebben dus maar een beperkte levensduur. Daarom moet de productie van nieuwe bladeren groter zijn dan het afsterven ervan. Anders houdt je na langere tijd niet veel groen meer van je gazon over. De makkelijkste manier om het gazon jong en van volle dikte te behouden is door bij te zaaien.
Wanneer bijzaaien?
Bij zaaien kan op hetzelfde moment als dat je hebt geverticuteerd. Toch raden wij aan om richting het najaar bij te zaaien. Het pas ontkiemde gras kan nog langer wortels ontwikkelen voordat er droogte ontstaat. Daarnaast is de bodem nog lekker warm van de zomer. Als derde regent het vaker in het najaar, dan het voorjaar. En als laatste, de ontkieming periode van onkruid is dan nog niet in volle gang.
Hoe bijzaaien?
Bijzaaien doe je in enkele stappen. Allereerst hark je de bovenlaag van de kale plekken vrij van gras. Vervolgens strooi je graszaad over deze kale plekken. Daarna hark je het geheel weer lichtjes in. Het inharken is nodig zodat vogels het graszaad niet achter je rug om wegpikken of een regenbui al het gestrooide graszaad wegspoelt.