Graszaad zaaien is een vak apart. Voor de gras liefhebber die al vaker graszaad heeft gezaaid zal het voor zich spreken. Echter iemand die voor de eerste keer graszaad gaat zaaien zal nog wel wat meer vragen hebben. In dit artikel gaan we als eerste in op vragen als de beste grassoorten voor je gazon, maar ook het beste zaaimoment en alles over onderhoud van het gras.
Als je van plan bent om graszaad te zaaien is het goed om te weten welke grassoorten het meest geschikt zijn voor jouw gebruikte toepassing, zoals bijvoorbeeld bij een speelgazon. Daarnaast is het bij graszaad zaaien als eerste belangrijk om te weten wat je nodig hebt om graszaad te zaaien, ten tweede wanneer je moet zaaien, ten derde hoe graszaad zaaien dan moet en als laatste wat je vervolgens moet doen om het gazon mooi groen te laten worden. In dit artikel gaan we overal verder op in. Echter eerst gaan we kort in op de grassoorten en de mogelijke toepassingen.
Bij graszaad zaaien gebruikte grassoorten
Niet iedereen staat erbij stil, maar je gazon bestaat niet uit alleen één enkele grassoort. Er bestaan namelijk over de gehele wereld wel duizenden soorten grassen. Alle grassoorten hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt maken voor jouw toepassing. Of je nu een speelgazon wilt of een siergazon, die keuze maakt heel veel uit voor de type grassen die uiteindelijk gezaaid zullen moeten worden. Het is dan ook goed om je te verdiepen in de verschillende grassoorten en de eigenschappen van die grassen voordat je graszaad gaat zaaien. Alleen zo weet je namelijk welk graszaad goed is voor jouw perfecte gazon.
Bij het zaaien van graszaad zijn er op de Nederlandse markt en tuincentra vier grassoorten die veelal verwerkt worden in graszaad mengsels. Dit zijn grassoorten die in het bijzonder goed groeien in Nederland. Ook wel Engels raaigras, Veldbeemdgras, Struisgras en Roodzwenkgras. Elke grassoort heeft zijn eigen sterke eigenschappen, maar ook minder sterke eigenschappen. Anders gezegd zijn sommige grassoorten dus voor jou in minder of meerdere mate geschikt bij het zaaien van je gazon.
Zaaien met Engels raaigras (Lolium perenne)
Engels raaigras heeft een snelle opkomst, kan zeer goed tegen betreding, grove structuur, sterk en snel herstel. Engels raaigras is uitermate geschikt voor het zaaien bij sportgazons, speelgazons, openbaar groen of de koeweide.
Zaaien met Veldbeemdgras (Poa Pratensis)
Veldbeemdgras groeit langzaam, kan goed tegen intensieve betreding, sterk wortelgestel, kan goed tegen droogte en heeft een lange levensduur. Het is het type gras dat vaak wordt gebruikt bij zaaien voor de sportvelden, speelgazons, openbaar groen, golftees en -fairways.
Graszaad zaaien Roodzwenkgras (Festuca rubra)
Roodzwenkgras groeit langzaam, heeft een fijne structuur, kan kort worden gemaaid en heeft een lange levensduur. Deze grassoort wordt vaak gebruikt bij zaaien voor gazon, openbaar groen en golfbanen.
Graszaad zaaien Struisgras (Agrostis Tenuis)
Struisgras kan goed tegen zeer kort maaien, fijne structuur, lange levensduur. Het is het type graszaad dat vaak wordt gebruikt bij zaaien voor de golfbanen, bossen en bermen.
Uiteraard is er meer te vertellen over de grassoorten voor gazon, tuin en weide. Lees dat door hieronder te klikken.
Meest voorkomende toepassingen bij graszaad zaaien
Bij toepassingen voor het zaaien van graszaad zijn er vijf categorieën die het meest voorkomen. Te noemen, gras zaaien voor sportgazon, speelgazon, schaduwgazon, siergazon en voor de weide. Elke toepassing heeft zo zijn/haar eigen eisen. Zo heeft gras voor voetballiefhebbers veel andere eisen dan dat van iemand die een siergazon wilt. Anders gezegd, een sportgazon moet echt tegen een stootje kunnen, maar siergazon moet juist heel mooi ogen. Gras waarop gespeeld mag worden en siergras verschillen qua grassamenstelling dus al flink van elkaar. Ook merken zijn hier over het algemeen goed op afgestemd en de producten die zij aanbieden bevatten daardoor voor elke categorie een unieke mix aan verschillende soorten graszaad. Hieronder gaan we verder in op de verschillende mogelijke toepassingen en de eisen die aan elke toepassing gesteld worden qua grassamenstelling.
Graszaad voor sportgazon
Voor de echte voetballer, renner of gewoonweg het aanleggen van een sportveld is zaaien voor een sportgazon de beste optie. Graszaad voor sportgazon bestaat uit grof en stevige grassoorten. Anders gezegd, wil je zaaien voor een sportgazon, dan kun je het beste Engels raaigras gebruiken. Daarnaast heb je met dit gras ook een grasmat die je zeer kort kunt maaien.
Zaaien bij speelgazon
Graszaad voor speelgazon kan iets minder tegen een stootje, maar is zeker wel bedoeld voor een grasmat waarop geleefd mag worden. Dit graszaad speciaal voor een speelgazon bestaat uit minder grof, maar stevige grassoorten. Anders gezegd, dit gras bestaat uit een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras.
Graszaad zaaien voor de schaduwgazon
In graszaad voor schaduwgazon zitten grassoorten die goed groeien in de schaduw en ook mosgroei kunnen onderdrukken. Niet alle grassoorten doen het namelijk goed in de schaduw. Toch is graszaad voor schaduwgazon hier goed tegen bestand! En voor de zonnige momenten: deze grassoorten kunnen ook prima tegen zon.
Graszaad zaaien voor de siergazon
Als je niet van plan bent om te voetballen of spelen op het gras, maar voornamelijk een groene tuin wilt, dan is siergazon geschikt. Anders gezegd, met siergazon krijg je gegarandeerd het mooiste gras wat er is. Siergazon bestaat uit een mix van zeer fijnmazig, kwetsbare grassoorten waardoor het zeer mooi oogt. Echter het kan dus niet goed tegen een stootje en is tevens vrij prijzig. Ook moet het gras goed en intensief verzorgd worden.
Graszaad zaaien voor de weide
Bij het zaaien van graszaad voor de weide kun je het beste denken aan sterke grassoorten. Grasrassen die niet makkelijk vertrapt worden. Maar ook gras dat een zeer laag groeipunt heeft, om weer snel terug te kunnen groeien zodra een paard of koe het gras af heeft gegraasd.
Beste tijd om graszaad te zaaien
Om gelijk met de deur in huis te vallen, graszaad kun je in principe het gehele jaar door zaaien. Het is namelijk zo dat als graszaad niet de juiste groeiomstandigheden ondervindt, het zal wachten met ontkiemen. De zaden zullen dan pas ontkiemen zodra de juiste omstandigheden zich voordoen. Het is wel zo dat zaden door vogels tussentijds weggepikt kunnen worden. En dat willen we niet.
Het is dus het beste om te kiezen voor een moment waarop de juiste groeiomstandigheden zich al wel voordoen. Het graszaad zal dan sneller ontkiemen en zo zijn we tevens de vogels te snel af.
Zaaien in het najaar
Als je je afvraagt wanneer je graszaad moet zaaien, dan is de nazomer toch wel een van de meest ideale momenten. Zoals gezegd ontkiemt graszaad alleen onder gunstige groeiomstandigheden. Hierbij zijn zonlicht, vocht en temperatuur de bepalende factoren voor goede ontkieming. In het najaar houdt de grond nog een tijdje de warmte van het zomerseizoen vast. Als maatstaf kun je qua temperatuur minimaal 10 graden celsius aanhouden en dat is in deze periode vaak het geval.
Daarnaast is een echt Hollands najaar ook een vochtige tijd met voldoende regenval. Het pas gekiemde graszaad zal dan ook niet verbranden in tegenstelling tot hartje zomer en verdroogd tevens minder snel. Deze broeierige combinatie is dan ook ideaal voor graszaad om te ontkiemen. Al moet het natuurlijk niet te warm zijn (zoals afgelopen zomers).
Ook is het voordeel van zaaien in het najaar dat er minder snel onkruiden mee opkomen. De meeste soorten onkruid kiemen namelijk in het voorjaar en verwelken in het najaar. Ga je dan ook zaaien op het moment dat het onkruid bijna verdwenen is, dan zal het bijna geen kans hebben om te groeien. En zijn er toch hardnekkige soorten onkruid bij? Dan kun je er zeker van zijn dat ze de eerste nachtvorst niet zullen overleven.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Ten eerste zal het ingezaaide gras niet groeien zodra het vriest. Je zult dus even een minder groen grasveld hebben. Wortels echter ontwikkelen zich wel door. Daarnaast kan vroege vorst het kiemend zaad wel schade aanbrengen. Probeer dus niet TE laat graszaad te zaaien.
Het gevolg van het zaaien van graszaad in de nazomer is wel dat je pas de volgende zomer met volle teugen van het ingezaaide gras kunt genieten.
Al met al is bij het zaaien in de nazomer de periode van half september tot eind oktober dan het meest geschikt. In die periode hoef je namelijk over het algemeen minder water te geven dan in de zomer en je hebt grote kans dat het gras al voor de echte winter al groen is.
Zaaien in het voorjaar
In het voorjaar kun je natuurlijk ook prima je graszaad zaaien. Het voordeel van graszaad zaaien in het voorjaar is dat voor de zomer echt aanbreekt het gras er al mooi bij ligt. Echter is het minder ideaal dan het najaar.
Ten eerste heeft dit te maken met de temperatuur van de bodem. Zoals eerder aangegeven kiemt het gras vanaf 10°C. Doordat vanuit de lange winter en koud voorjaar de bodem nog koud kan zijn en de nachten ook nog vaak kouder is het graszaad lastiger om te ontkiemen, want niet altijd haalt de bodem de benodigde temperatuur om te ontkiemen. Zaai je dus het gras in het voorjaar, dat is het dus goed om de bodemtemperatuur in de gaten te houden.
Ten tweede is het voor vogels gemakkelijker om het ongekiemde graszaad te stelen bij een koude, harde bodem. Het klinkt misschien als een ver van je bed show, maar sommige vogels kunnen lang op dezelfde plek blijven snoepen van het ingezaaide gras. Voordat je het doorhebt kunnen vogels een groot deel van het graszaad op hebben gegeten, wat uiteindelijk voor kale plekken in het gazon zal zorgen. Op zich is het geen heel groot probleem, maar het betekent wel dat je misschien kale plekken in het gras later bij zal moeten zaaien.
Ten derde is het ook de kiemperiode van onkruid. En onkruid kun je beter vermijden voor een zo goed mogelijk resultaat. Het onkruid kan namelijk je jonge grassprieten verstikken.
Al met al, wil je toch in het voorjaar zaaien, dan kun je dit van half april tot en met het einde van mei doen. En een tip, let erop dat vogels het graszaad niet wegpikken. Ook moet je zoals gezegd op onkruid letten. Laat onkruid dus niet te groot worden en bloeien anders volgt er een enorme uitbreiding.
Er is veel meer te vertellen over de beste tijd om graszaad te zaaien. Lees dat door te klikken op de button hieronder.
Stappenplan om graszaad te zaaien
Het zaaien van graszaad kan nog best ingewikkeld zijn. Als eerste onkruid verwijderen, vervolgens de grond omspitten, eventueel ook nog bemesten en egaliseren en dan pas kan het zaaien van het graszaad beginnen. Hieronder gaan wij er beknopt verder op in.
1. Onkruid verwijderen
Voordat je begint met graszaad zaaien is het slim om uw bodem te ontzien van onkruid en andere troep. Ook ongewilde struiken, bomen en niet verteerbaar materiaal als plastic en blikjes moeten uiteraard zoveel mogelijk worden verwijderd.
2. Omspitten en frezen
Vervolgens is de volgende stap in het zaaien van graszaad het flink omspitten van de bodem. De grond spit je om tot een diepte van ongeveer twintig, tot hooguit dertig centimeter. Dit kan goed met een (elektrische) tuinfrees, maar kan uiteraard ook met een spade.
3. Bemesten
Als al het onkruid en andere troep verwijderd is, de grond omgespit, kun je verder met de volgende stap. Het bemesten van de grond. Is de grond anders gezegd erg zanderig, en dus erg zuur? Dan is het aan te raden om meststoffen toe te voegen, want je grond heeft dan extra kalk nodig. Dit kun je met een meststoffen wagentje of uit de volle had over het gazon strooien.
Heb je juist een zwaardere kleigrond? Dan is de grond van zichzelf al erg kalkrijk en grondverbeteraar (compost) is dan minder snel nodig. Een zwaardere kleigrond kun je daarentegen juist weer bewerken door turf of extra zand door de grond te mengen.
4. Egaliseren
Nadat al de troep uit het gazon is verwijderd en de grond de juiste voeding heeft voor goede groei van het gras, is het tijd om de grond te egaliseren. De grond moet met een rechttandhark of een egaliseerhark hark mooi vlak worden geëgaliseerd.
Vervolgens moet voetje, voor voetje of met een wals de grond aangestampt worden. Let bij het gebruiken van een wals op. Hoe licht de grond is, hoe zwaarder de tuinwals moet zijn.
Nadat alles dicht geharkt is en aangestampt, moet je hetzelfde doen, haaks op de eerste keer.
5. Zaaien
Nadat alle voorgaand stappen zijn gedaan, kun je vervolgens beginnen met het leukste werk. Het zaaien zelf. Aan te raden is om dit te doen op een dag dat het niet te veel waait. Anders waaien de graszaden tijden het strooien alle kanten op.
Het strooien kan vanuit je hand gedaan worden, maar het gemakkelijkste is met een strooiwagen. Een strooiwagen kun je bovendien ook gebruiken voor bemesting en het strooien van kalk.
Na het zaaien moet je lichtjes inharken en uiteraard bewateren. Hoe? Klik hieronder om er meer over te lezen.
Resultaat bij graszaad zaaien
Op de vraag hoe lang het duurt voor je resultaat hebt bij het zaaien van graszaad is geen sluitend exact antwoord te geven, maar wel een richtlijn. Elke grassoort is immers anders. Ook zijn de omstandigheden waarin het graszaad gezaaid wordt bijna altijd anders.
De eerste twee weken is het zaad volledig afhankelijk van de in het zaad aanwezige stoffen en een vochtige omgeving. Heb je graszaad gekocht die speciaal bewerkt is om sneller te ontkiemen of waarbij het zaad extra voedingsstoffen bevat, dan kan het zijn dat de tijdsduur voordat je graszaad ontkiemt is minder wordt.
Ondanks dat niet elk graszaad, grassoort en omgeving waarin graszaad gezaaid wordt hetzelfde is, kun je wel van een richtlijn uitgaan. Over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat na het zaaien binnen een tot vier weken het graszaad is ontkiemt en geworteld.
Graszaad bijzaaien
Jammer genoeg komt het bij elk gazon voor dat er kale plekken kunnen ontstaan. Dit kan vele oorzaken hebben. Het kan namelijk te maken hebben met een verzuurde grond, een teveel aan onkruid, ziektes, insecten of ook een te intensief gebruik van het gras. Echter betekent niet dat het gras ten dode is opgeschreven. Een goede manier om het gras weer 100% in orde te krijgen is met het bijzaaien.
Graszaad voorbereiden voor bijzaaien
Voorafgaand aan het gras bijzaaien maak je de bodem eerst weer geschikt. Dit doe je ten eerste door dode grassen, mossen en onkruid te verwijderen. Dit kan met de hand of een onkruidsteker indien de aangetaste plekken zich niet over het gehele gras bevinden. Echter is een verticuteermachine ook ideaal. Een verticuteermachine haalt alle dode grassen, mossen en onkruid eenvoudiger en sneller weg dan handwerk.
Ten tweede meet je de pH-waarde. Gras heeft zoals je wellicht weet een bepaalde zuurtegraad nodig om goed te kunnen groeien. De ideale pH-waarde is voor gras een lichtzure bodem van 5,5 – 6,5. Zou je dit onderdeel overslaan, dan zal het gras slechter groeien en geef je daarnaast onkruid meer de kans om weer te overheersen.
Vervolgens vul je het gras nog aan met de juiste voedingsstoffen.
Wanneer graszaad bijzaaien
Net als met normaal graszaad zaaien, kun je bijzaaien het beste in het voorjaar of najaar doen. Let zoals gezegd op de bodemtemperatuur van tien graden Celsius, voldoende vocht en zonlicht voor ideale ontkieming van het graszaad. Wij raden het najaar in dit geval altijd aan, mede omdat het gewoonweg veel voordelen biedt ten opzicht van het voorjaar.
Hoe graszaad bijzaaien
Net zoals normaal graszaad zaaien is het goed om niet te zaaien als het te veel waait. En het gras bijzaaien kan prima uit de hand gedaan worden, maar aan te raden is zoals gezegd een strooiwagen. Het graszaad moet als eerste in twee helften gedeeld worden. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige verdeling van het gras. Het graszaad moet namelijk ook in twee keer gestrooid worden. Na het verdelen wordt vervolgens de eerste helft in de lengte-richting gestrooid. Daarna wordt de andere helft van de hoeveelheid graszaad in de breedte-richting gestrooid. Dit zorgt er daarnaast voor dat de kans kleiner is dat een deel overgeslagen wordt. En niet geheel onbelangrijk, zaai langs de rand van het gazon wat extra graszaad. Zo krijg je een mooie stevige rand.
Er is veel meer te vertellen over hoe je het beste gras kunt bijzaaien. Lees dat door te klikken op de button hieronder.