Op het moment dat je een gazon hebt, wil je wel dat dit gazon er mooi gezond uitziet. Dat er geen kale plekken in zitten en dat het volledig groen is. Er bestaat dan een goede kans dat je veel voordelen haalt uit het gebruik van aaltjes.
Er zijn tal van scenario’s waarbij er iets mis is met het gazon. Bijvoorbeeld wanneer je te maken krijgt met engerlingen of emelten. Deze hebben een bijzonder negatieve invloed. Aaltjes staan erom bekend dat ze een oplossing vormen voor de aanwezigheid van deze diertjes.
In dit artikel gaan we daarom dieper in op alles wat met aaltjes te maken heeft. Zo bespreken we bijvoorbeeld wat deze wormpjes precies zijn, hoe je ze toepast in het gazon en hoe je ze kunt kopen. Hierdoor weet je aan het eind alles wat je over aaltjes zou moeten weten.
Laten we allereerst beginnen met achterhalen wat deze wormpjes nu precies zijn.
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn hele kleine rondwormpjes, die een belangrijke rol vertolken in de bodem van jouw tuin. Met een totale lengte van 1 mm is het heel lastig om ze te zien. Hiervoor heb je zelfs een microscoop nodig. Als diersoort maken ze onderdeel uit van de nematoden. Verder zijn ze niet gesegmenteerd.
Wanneer je aaltjes in jouw tuin uitzet, is het mogelijk dat zich op één vierkante meter maar liefst een miljoen aaltjes bevinden.
Aaltjes herkennen
Aangezien aaltjes met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn, is deze diersoort lastig te herkennen. Wanneer je ze echter dus onder de microscoop legt, zie je duidelijk dat het om een wormachtige diersoort gaat.
De wormpjes hebben een bruinbeige achtig uiterlijk en zijn relatief langwerpig. De aaltjes bevinden zich graag in de bodem en gaan daar op zoek naar eten.
Soorten aaltjes
Net als bij veel andere dieren zijn er ook van dit diertje verschillende soorten. Het is niet zo dat er maar één type aaltje bestaat. In totaal gaat het om de volgende soorten:
- Cysteaaltje: Een cysteaaltje wordt van zichzelf immobiel op het moment dat het een plantje binnendringt. Dit is dan ook het doel van dit type aaltje. Het gaat op zoek naar de binnenkant van een plant.
- Destructoraaltje: Het destructoraaltje staat vooral bekend om de problemen die het veroorzaakte in de fabrieksaardappelteelt. Deze tastte aardappelknollen aan, waardoor deze niet altijd meer bruikbaar waren.
- Stengelaaltje: Het stengelaaltje is een van de twee soorten die niet onder de grond leeft. Zoals de naam al suggereert, vind je dit aaltje vooral terug op de stengel van een plant.
- Vrijlevende wortelaaltje: Een vrijlevend wortelaaltje staat erom bekend dat het niet per se een wortel binnendringt. Dit type aaltje prikt er alleen in, maar blijft verder aan de buitenkant. Daar waar andere aaltjes wel de wortel binnendringen.
- Wortelknobbelaaltje: Een wortelknobbelaaltje doet denken aan het cysteaaltje. Zo wordt het wortelknobbelaaltje bijvoorbeeld ook immobiel op het moment dat het een plant binnendringt.
- Wortellesieaaltje: Een wortellesieaaltje kent meer vrijheid met betrekking tot het binnengaan van een wortel. Het maakt niet uit in welke levensfase dit type aaltje zich bevindt, het blijft altijd mobiel wanneer het een wortel binnendringt. Hierdoor blijft het mogelijk om meerdere wortels in- en uit te gaan.
- Bladaaltje: Het bladaaltje is het andere type aaltje dat zich ook boven de grond bevindt. Dit aaltje is in staat om planten, bloemen en andere siergewassen aan te tasten. In totaal zijn er wel meer dan 1000 verschillende soorten bladaaltjes. Hiervan zijn er zo’n 100 ook daadwerkelijk schadelijk.
Levenswijze aaltjes
Over het algemeen genomen leven aaltjes vrij in de grond. Om de juiste voeding binnen te krijgen, kiezen ze ervoor om te zuigen aan de worteltjes van planten. Daarbij dringen sommige soorten aaltjes de wortels binnen en kiezen anderen ervoor om aan de buitenkant te blijven.
De meeste aaltjes zijn relatief ongevaarlijk voor planten, bloemen en gras dat je in je tuin hebt staan. Het is echter ook mogelijk dat je net pech hebt en toch met een schadelijke soort te maken krijgt. Zeker wanneer ze een virus overbrengen, blijft de schade lang niet altijd beperkt.
Aaltjes toepassen in het gazon
Gezien er veel soorten aaltjes zijn die juist helemaal niet schadelijk zijn voor je bodem, is het een goed middel om toe te passen in het gazon. Zoals gezegd zijn sommige gazons namelijk bezaaid met engerlingen of emelten. Het is dan juist extreem handig om aaltjes in te zetten als natuurlijke vijand van deze indringers. Je zorgt er daarmee op een natuurlijke wijze voor dat dit soort dieren jouw gazon in de toekomst niet meer aantasten. Al met al hebben aaltjes voor het gazon de volgende voordelen:
- Geen chemische middelen nodig: Het fijne aan het gebruik van aaltjes is onder andere dat er geen chemische middelen nodig zijn. Chemische middelen zijn in potentie zeer schadelijk. Je moet dat meer zien als laatste noodoplossing. Bovendien is het lang niet altijd toegestaan om van zware chemische middelen gebruik te maken. Door voor aaltjes te kiezen, ga je voor een natuurlijke oplossing. Je zet eigenlijk puur de natuur in om zichzelf te bestrijden. Hier hoef je verder zelf weinig moeite voor te doen. Je zet de wormpjes uit en zij zorgen voor de rest. De engerlingen en emelten zijn al met al kansloos wanneer je dit op een goede manier aanpakt.
- Geen kans op plaag: Daarbij is het ook prettig om te weten dat er geen kans is op een plaag van aaltjes. Dit is iets waar veel mensen nog weleens bang voor zijn. Dat je de plaag aan engerlingen of emelten alleen maar inruilt voor een plaag aan aaltjes. Echter blijkt in de praktijk dat de wormpjes zich niet zodanig vermenigvuldigen en vervolgens je gazon aantasten. De aaltjes doen alleen wat je van ze verwacht. Ze doden de indringers van jouw gazon en laten het gazon zelf verder volledig met rust. Hierdoor ervaar je slechts voordelen aan het gebruik van de aaltjes in jouw tuin.
- Compleet onschadelijk: Daarnaast zijn de juiste aaltjes compleet onschadelijk voor alle organismen. We hebben het dan echt over de mens, het dier, planten en de rest van de bodem. Bij het gebruik van aaltjes hoef je niet bang te zijn dat je een tijdje geen gebruik kunt maken van het gazon. Of dat je eerst de aaltjes weer moet uitroeien voordat je met z’n allen gebruik gaat maken van het gazon. In de basis zijn aaltjes op geen enkele manier schadelijk. Ze doden alleen engerlingen en emelten. Andere dieren als katten, honden of overige huisdieren laten ze volledig met rust. Hetzelfde geldt voor eventuele planten of spelende kinderen in de tuin.
- Snel resultaat: Een van de grootste voordelen van aaltjes is misschien nog wel dat het snel resultaat oplevert. Op het moment dat je ze uitzet, gaan ze direct op zoek naar de engerlingen en emelten. Vervolgens dringen ze deze beestjes binnen en zorgen ze er daar voor dat het beestje dood gaat. Het aaltje heeft zo een effectieve, parasitaire werking. De beestjes kunnen zich niet meer bewegen en kunnen daardoor ook jouw gazon niet meer aantasten. Zo is het gebruik van aaltjes bijzonder effectief om op de korte termijn jouw gazon te beschermen tegen een ongewenste plaag.
- Tegengaan kale plekken: Al met al herken je een plaag van engerlingen of emelten voornamelijk aan de kale plekken die op het gazon ontstaan. Naarmate de tijd vordert, wordt dit alleen maar erger. Vaak wordt het gras eerst geel of bruin en sterft het vervolgens helemaal af. Dit heeft puur te maken met de aanval van onderaf, door de engerlingen of emelten. Daarnaast krijgen vogels ook door dat er beestjes in jouw gazon leven. Deze halen het gazon daardoor alleen nog maar verder overhoop. Mits je uiteraard het gazon vaak genoeg van water voorziet. Door aaltjes aan de bodem in het gazon toe te voegen, voorkom je dat de kale plekken alleen nog maar erger worden. Je neemt de eerste stap richting het verbeteren van het gazon.
- Gazon in optimale staat: Tot slot komt het gebruik van aaltjes uiteindelijk neer op het verzorgen van het gazon. Je wilt het liefst dat jouw gazon in een optimale staat verkeert. Dat zich geen kale plekken meer in het gras bevinden en dat het gras overal mooi groen is. Dit is dan ook het doel dat je bereikt door met aaltjes aan de slag te gaan. De aaltjes doen hun werk op effectieve wijze, waardoor het gras geen verdere belemmeringen ondervindt. Het kan soms nodig zijn om dan bij te zaaien. Bijvoorbeeld op de kale plekken. Na enkele weken is het gazon dan weer mooi vol en in zijn ere hersteld.
Wanneer je deze voordelen bij elkaar optelt, wordt al snel duidelijk dat aaltjes zeer waardevol zijn. Op de juiste manier gebruikt, zijn ze in staat om jouw gazon weer gezond te maken. Maar hoe zorgen deze aaltjes daar nu eigenlijk precies voor? Hoe gaan zij te werk om aan de heersende plaag een einde te maken?
Hoe werken aaltjes?
Op het moment dat je aaltjes in de bodem uitzet, gaan deze op zoek naar voedsel. Aangezien het als het goed is krioelt van de engerlingen of emelten, duurt het niet lang alvorens ze een mogelijke voedselbron hebben gevonden.
Wanneer ze een engerling of emelt gelokaliseerd hebben, dringen ze het lichaam van dit beestje binnen. Dit doen ze via een natuurlijk lichaamsopening.
Vervolgens zorgen ze aan de binnenkant van het beestje voor een infectie met bepaalde bacteriën. Deze bacteriën hebben tot gevolg dat het beestje niet meer kan bewegen en dood gaat. Hierdoor is het een fijne bron van energie voor het aaltje geworden.
Echter blijft het daar niet bij. De aaltjes zullen zich binnenin de dode engerling of emelt vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaan er direct nog meer aaltjes om op zoek te gaan naar de rest van de engerlingen en emelten. Ze zijn daarmee direct nog een stuk effectiever. Het verhelpen van een plaag gaat op deze manier steeds sneller.
Hoe gebruik ik aaltjes?
Om optimaal gebruik te maken van de aaltjes, kies je ervoor om alleen op specifieke momenten de aaltjes toe te passen. Dit is aan de ene kant tijdsafhankelijk. Zo is het beste moment namelijk:
- In de ochtend: De ochtend is een van de beste momenten om de aaltjes aan het gazon toe te voegen. ‘S morgens staat de zon nog niet vol op een gazon en is het vaak nog wat meer aan de koele kant.
- In de avond: In de avond is eigenlijk sprake van ongeveer dezelfde omstandigheden als in de ochtend. Hierdoor is ook de avond zeer geschikt als moment om de aaltjes aan het gazon toe te voegen. De zon is deels ondergegaan en de temperatuur is in de avond ietwat gedaald.
Daarnaast is er sprake van nog een andere factor die invloed heeft op de effectiviteit van de aaltjes. Het gaat dan om de weersomstandigheden. Zo is er sprake van een optimale situatie wanneer:
- Het bewolkt is: Wanneer het bewolkt is, is de bodem niet al te veel uitgedroogd. Bovendien staat er geen felle zon die op het gazon schijnt. Hierdoor zijn de omstandigheden voor aaltjes ideaal om direct aan de slag te gaan. Voor een maximale effectiviteit is bewolkt weer een goede optie.
- Het regent: Een andere goede weer situatie is wanneer het regent. Bij regen is er namelijk grotendeels sprake van dezelfde omstandigheden als bij bewolkt weer. Het enige verschil is uiteraard dat de bodem direct lekker vochtig is. Dit werkt in het voordeel van de aaltjes. Deze houden van goede, vochtige omstandigheden.
Nadat je de wormpjes hebt toegevoegd aan de bodem, is het belangrijk om de bodem langdurig vochtig te houden. Probeer dit een aantal weken vol te houden. Daarbij is het zeker niet nodig om de bodem drijfnat te maken. Het gaat er voornamelijk om dat deze niet al te droog wordt. Wanneer het dus regent, is dit al voldoende. Zo niet, probeer dan een paar keer een beetje bij te sproeien. Hierdoor ga je uiteindelijk zo snel mogelijk resultaat zien.
Wanneer zie je resultaat?
Wanneer je de aaltjes aan je bodem hebt toegevoegd, is het proces als het ware begonnen. De aaltjes gaan nu op zoek naar het plaaginsect dat zich in jouw tuin bevindt. In principe gebeurt dit in veel gevallen al binnen een aantal uren.
Zoals gezegd dringen de aaltjes de engerlingen of emelten dan dus binnen via een natuurlijke lichaamsopening. Ze infecteren het plaaginsect dan vervolgens met de bacteriën. Deze bacteriën hebben binnen 2 of 3 dagen effect. De engerling of emelt sterft dan al. Vervolgens dient het lichaam van dit beestje dus verder als broedkamer voor de worm. Deze vermenigvuldigt zich snel en gaat vervolgens binnen een aantal weken op zoek naar de rest van de engerlingen en emelten die het kan infecteren.
Uiteindelijk zal dit proces zich blijven herhalen totdat de laatste engerling of emelt slachtoffer is geworden van de aaltjes. Op het moment dat de plaaginsecten ‘op’ zijn, stoppen de aaltjes ook met vermenigvuldigen. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat je te veel aaltjes in het gazon hebt zitten. Op het moment dat de engerlingen en emelten allemaal dood zijn, lost dit probleem zich vanzelf weer op.
Belangrijk om rekening mee te houden, is dat het niet te koud moet worden voor de aaltjes. Wanneer de temperatuur in de bodem namelijk te laag komt te liggen, zijn de aaltjes niet meer effectief. De engerlingen en emelten hebben dan nog steeds vrij spel. De minimale temperatuur voor de wormpjes om effectief te blijven, is 12 graden Celsius.
Aaltjes en schadelijkheid voor mens en dier
Wanneer je ‘vreemde’ diertjes als aaltjes in je tuin gaat uitzetten, ben je mogelijk bang voor de schadelijkheid voor mens en dier. Want zijn de aaltjes niet voor alle dieren schadelijk, gezien de manier waarop ze te werk gaan? En hoe zit dat dan bijvoorbeeld met kinderen?
Op dit gebied kunnen we je in één keer geruststellen. Aaltjes zijn namelijk 100% veilig voor zowel mensen als ook dieren. De wormpjes die je in de tuin uitzet, worden namelijk speciaal gekweekt. Hierdoor zijn ze alleen effectief tegen een bepaald insect. Op de rest van alle organismen heeft een dergelijk aaltje dan geen werking.
Zo is het dus mogelijk dat een aaltje een engerling echt aanvalt, terwijl het een hond of een kat volledig met rust laat. Ook met huisdieren hoef je dus niet bang te zijn dat het uitzetten van aaltjes misschien een slecht idee is. Niets blijkt minder waar.
Rennen er op jouw gazon dus vaak dieren rond en willen er nog weleens kinderen op spelen? Dan is het absoluut geen probleem om voor deze wormpjes te kiezen. De wormpjes richten zich puur en alleen op de engerlingen of emelten en zorgen ervoor dat de bodem van jouw gazon weer vrij van insecten is. Het gazon is dan snel weer gezond. Het krijgt de mooie, groene kleur terug. Hierdoor wordt het alleen nog maar aantrekkelijker voor mens en dier om van het gazon gebruik te maken.
Aaltjes tegen engerlingen
Er zijn aaltjes die specifiek gekweekt zijn voor de bestrijding van engerlingen. Engerlingen zijn een bepaald type larve van een kever. Deze leven onder de grond en voeden zich bijvoorbeeld met de wortels van grassprieten. Ze worden een paar centimeter groot en hebben een gele, witachtige kleur. Met een lichaam in de vorm van een C is een engerling eigenlijk altijd deels ‘opgerold’. Het rupsachtige lijf wordt verder gecompleteerd door een lichtbruine kop.
Aaltjes tegen engerlingen zijn er specifiek op gebouwd om de engerlingen aan te vallen. Hierdoor dringen ze de engerlingen via een natuurlijke lichaamsopening binnen. Vervolgens infecteren ze op de eerder beschreven manier de gastheer met bacteriën. Hierdoor gaat de engerling al snel dood en blijft het gras voortaan goed beschermd.
Aaltjes tegen engerlingen zijn heel makkelijk online te bestellen. Vervolgens is het mogelijk om ze in de koelkast te bewaren, totdat de omstandigheden buiten ideaal zijn voor het gebruik ervan.
Aaltjes tegen emelten
Aaltjes tegen emelten lijken op de aaltjes tegen engerlingen. Echter zit er een klein verschil tussen. Emelten zijn namelijk ook weer net iets anders dan engerlingen.
Emelten zijn afkomstig van de langpootmug. In plaats van een kever, verandert een emelt dus uiteindelijk in een mug. De overeenkomst met een engerling is dan weer dat een emelt zich ook voedt met gras.
Een emelt is meerdere centimeters lang en heeft een zwartgrijsachtige kleur. Bij een emelt is het lastig waar te nemen wat nu de voor- en achterkant van het diertje is. Gelukkig is dit voor de aaltjes allemaal totaal geen probleem.
Aaltjes gaan op grofweg dezelfde manier aan de slag met een emelt. Ze dringen het beestje binnen via een natuurlijke lichaamsopening en zorgen voor een fatale infectie. Vervolgens vermenigvuldigen de wormpjes zich in de resten van de emelt. Na een paar weken zetten ze in veelvoud de jacht op de rest van de emelten voort.
Aaltjes kopen
Wil je dus jouw gazon voortaan beschermen tegen bepaalde indringers? En kun je niet wachten om jouw gazon weer volledig en groen terug te zien? Dan is het zeker een goede optie om voor aaltjes kopen te kiezen. Door aaltjes te kopen, haal je een natuurlijk bestrijdingsmiddel in huis tegen engerlingen en emelten. Het fijne is dat je aaltjes bijvoorbeeld een tijdje in de koelkast kunt bewaren. Hierdoor is het geen probleem om te wachten op het juiste moment.
Vervolgens is het slechts een kwestie van de aaltjes aan de bodem toevoegen voor een maximaal resultaat. De rest gebeurt vanzelf.
Aaltjes bestellen
Vandaag de dag is er de handige optie om aaltjes te bestellen. Je hoeft zo niet eens meer de deur uit om toch het juiste materiaal in huis te hebben. De verschillende wormpjes zijn allemaal gecategoriseerd ten opzichte van het specifieke doel. Zo is aaltjes bestellen specifiek voor emelten mogelijk. Maar ook kun je specifiek tegen engerlingen de juiste aaltjes bestellen.
Voor je het weet zijn de kale plekken in jouw gazon verleden tijd. Door er op tijd bij te zijn, geniet je de rest van het jaar weer van een mooi, vol en lekker groen gazon in de tuin.