Het verlangen naar een groen gazon is begrijpelijk. Het biedt niet alleen esthetische waarde aan uw tuin, maar brengt u ook dichter bij de natuur. Veel huiseigenaren wagen zich aan het zelf zaaien van hun gazon. Maar, wat houdt het ontkiemingsproces precies in? Hoe lang moeten we wachten voordat we de eerste sprietjes zien? Dit artikel duikt dieper in op deze vragen.
Voor u gespannen wacht op de ontkieming van uw graszaad, is het essentieel om de juiste graszaadmengeling te kiezen voor uw specifieke behoeften. Daarnaast is het cruciaal om het zaad op een strategische manier en tijdens het juiste seizoen te zaaien, zodat alle omstandigheden ideaal zijn voor een optimale ontkieming.
Wat is ontkieming?
Als men zich afvraagt hoe lang het duurt voordat graszaad volgroeid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat ontkiemen inhoudt. Ontkiemen, ook wel kiemen genoemd, is het proces waarbij een plant uit een zaadje groeit.
Wanneer begint graszaad te ontkiemen?
De ontkiemingstijd van graszaad is sterk afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en licht.
Afhankelijk van het type gras, is er een minimale bodemtemperatuur van ten minste tien graden Celsius nodig, waarbij twaalf graden Celsius ideaal is, voor een succesvolle ontkieming.
Daarnaast speelt de vochtigheidsgraad van de bodem een cruciale rol. Graszaad heeft een vochtige omgeving nodig om te ontkiemen. Tijdens perioden van aanhoudende droogte is het essentieel om de bodem vochtig te houden, zeker tot de eerste graszaden beginnen te kiemen.
Hoe kiemt graszaad?
Kieming van graszaad omvat drie geleidelijk overgaande fasen: Als eerste opzwelling van het zaad door voldoende waterabsorptie. Als tweede fase verandert het zaad waardoor het voedsel dat zich in het zaadje bevindt op kan nemen. Tenslotte ontwikkeling van de kiem tot plant.
Hoelang duurt het ontkiemen van graszaad?
Op de vraag “Hoelang duurt het kiemen van graszaad?” is geen sluitend exact antwoord te geven, maar wel een richtlijn. Elk graszaad en grassoort is immers anders. Ook zijn zoals gezegd de omstandigheden waarin het graszaad gezaaid wordt bijna altijd anders.
De eerste twee weken is het zaad volledig afhankelijk van de in het zaad aanwezige stoffen en een vochtige omgeving. Heb je graszaad gekocht die speciaal bewerkt is om sneller te ontkiemen of waarbij het zaad extra voedingsstoffen bevat, dan kan het zijn dat de tijdsduur voordat je graszaad ontkiemt is minder wordt.
Ondanks dat niet elk graszaad, grassoort en omgeving waarin graszaad gezaaid wordt hetzelfde is, kun je wel van een richtlijn uitgaan. Over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat binnen een tot vier weken je graszaad ontkiemt en geworteld is. Vanaf dat moment ligt het gras dus vast in je gazon.
Hoe sneller graszaad laten ontkiemen?
Zoals gezegd is graszaad in de eerste periode van ontkieming volledig afhankelijk van zijn eigen kiemkracht, in combinatie met voldoende water. Let er wel op dat dit niet te veel water is, anders spoel je je graszaad misschien wel weg. Hieronder nog enkele dingen waar je op kunt letten voor beter en snellere ontkieming van het graszaad.
Inharken
Een veelgemaakte fout is het te diep inharken van het graszaad. Het zaad zal verstikken en ook niet goed kiemen. Ofschoon licht inharken, gevolgd door aanlopen of aanrollen raden wij altijd aan.
Licht
Het is belangrijk te weten dat graszaad geen licht nodig heeft om te ontkiemen. Alleen een vochtige omgeving is van belang. Licht is namelijk voor het zaadje pas van belang als er grasblaadjes ontspruiten, die nemen namelijk het licht op. Zodra het zaadje zich ontwikkelt tot plant en je ziet het gras boven de grond komen, dan is het licht wel van belang.
Vogels
Vergis je niet, vogels houden van graszaad. Als vogels meerdere uren per dag graszaad weg komen pikken, blijft er steeds minder graszaad over. Voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat vogels het graszaad wegpikken zijn geen overbodige luxe.
Wind
Ten vierde is wind ook een factor die je niet moet vergeten. Ga je namelijk graszaad zaaien in een periode van veel wind, dan kan het zijn dat veel van het graszaad wegwaait. Ofschoon het is goed rekening te houden met de weersomstandigheden.
Kwaliteit
Als laatste is zoals eerder gezegd de kwaliteit van het zaad belangrijk. Gebruik je speciaal bewerkt graszaad, dan kan het ontkiemen sneller gaan. En gebruik je zaad dat al wat jaren in de schuur heeft gelegen? Dan kan het zijn dat het langer duurt voor graszaad ontkiemt. Als het al ontkiemt.
Tot slot
Samengevat, hoe lang het duurt voordat je graszaad ontkiemt is afhankelijk van de kwaliteit van het graszaad en de omgeving waarin het gezaaid wordt. Als eerste goede kwaliteit graszaad, ten tweede een vochtige bodem en als laatste een periode waarin de temperaturen al ideaal zijn voor groei van het graszaad. Drie dingen die hierbij zeer belangrijke elementen zijn voor succesvolle ontkieming. En houd je daarnaast rekening met alle andere genoemde tips, dan kan het ontkiemen van het gras bijna niet meer fout gaan.