In de winter zelf hoef je in principe weinig aandacht aan het gazon te besteden. Gezien de temperaturen in de winter over het algemeen vrij laag worden, is de kans groot dat het gras amper groeit.
Wanneer het namelijk onder een bepaalde temperatuurgrens komt, blijft het gazon van dezelfde lengte. Tegelijkertijd is het gazon winterklaar maken wel iets wat je aandacht vereist. Je wilt het liefst namelijk dat het gazon volledig gezond de winter doorkomt. En dat het in de lente vervolgens in staat is om te groeien tot een volwaardig, groen gazon. Je gazon winterklaar maken is dan ook de focus van dit artikel.
Voordelen van gazon winterklaar maken
Er zijn tal van redenen om voor het winterklaar maken van je gazon te kiezen. Om een bepaalde hoeveelheid tijd opzij te zetten en dit voor elkaar te krijgen. We hebben het dan over de volgende voordelen die bij het winterklaar maken van het gazon van toepassing zijn:
- Betere gezondheid gras: In de basis gaat het winterklaar maken van je gazon er voornamelijk voor zorgen dat het een betere gezondheid krijgt. Met andere woorden; de weerstand van het gazon ligt een stuk hoger. Dit is zeker in de wintermaanden erg belangrijk. De weersomstandigheden in de winter willen nog weleens aan de extreme kant zijn. Hierdoor grijpt het gras het liefst alle handvaten aan om zich goed te beschermen. Met het winterklaar maken van het gazon neem je alle benodigde maatregelen om het gazon zo goed mogelijk te beschermen. Hierdoor ga je bij het aanbreken van de lente al direct merken dat het gazon er snel mooi en gezond bij ligt. Uiteindelijk is dat toch het meest gewenste scenario van iedere eigenaar van een prachtig gazon.
- Houdt mooie kleur gedurende de winter vast: Iets wat niet iedereen weet, is dat er mogelijkheden zijn om het gazon de mooie groene kleur zo lang mogelijk vast te laten houden. Dit staat sterk in verband met de gezondheid van het gazon. Zaken als een goede verzorging en bemesting spelen hierbij bijvoorbeeld een grote rol. Wanneer je deze zaken op de juiste manier aanpakt, gaat het gras hier veel plezier aan beleven. Later in dit artikel gaan we dan ook uitgebreid in op de manieren waarop je dit voor elkaar krijgt. Zo ben je in één klap op de hoogte van iedere te nemen stap om jouw gazon zo goed mogelijk door de winter heen te krijgen.
- Sterker wortelstelsel bij bemesting: Een belangrijk pluspunt van het gebruik van goede bemesting in het najaar is dat het gazon hierdoor een sterker wortelstelsel ontwikkelt. En dit is enorm belangrijk om het gazon op de lange termijn gezond te houden. Hoe uitgebreider en sterker het wortelstelsel namelijk is, hoe beter het gras in staat is om voedingsstoffen uit de bodem te halen. Dit helpt dan bijvoorbeeld in het najaar weer enorm bij de start van het groeien van het gras. Een gazon met een sterk wortelstelsel heeft een duidelijke voorsprong op de minder goed verzorgde gazons. Zo blijf je ook in de periode die op de winter volgt veel plezier beleven aan jouw unieke gazon.
- Minder kans op mosgroei: Tot slot levert het op de juiste manier maaien en verzorgen van het gazon een kleinere kans op mosgroei op. Als er iets is dat we met z’n allen als gazonliefhebber vervelend vinden, dan is het wel mosgroei. Het dringt tussen de grassprieten door en zorgt voor ongewenste ongelijkheden in het gras. Meer dan genoeg reden dus om er alles aan te doen om het groeien van het mos te voorkomen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het maaien van het gras. Wanneer je dit namelijk niet al te kort doet, is er voor mos minder kans om ertussen te komen. Zodoende blijven alleen de grassprieten deel uitmaken van jouw gazon. Mos krijgt niet eens de kans om überhaupt voet aan de grond te krijgen. Een zeer gewenste ontwikkeling in ieder gazon.
Individueel gezien zijn deze voordelen al meer dan genoeg reden om je gazon winterklaar te maken. Wanneer je ze echter bij elkaar op telt, dan is pas echt zonder twijfel duidelijk dat het de moeite waard is. Je legt ermee niet alleen de basis voor het overleven van de winter, maar ook voor een optimale groei in het daaropvolgende voorjaar. Zodoende ga je van het winterklaar maken van je gazon niet alleen op de korte termijn veel plezier beleven, maar ook zeker op de lange termijn.
Hoe gazon winterklaar maken?
Het gazon winterklaar maken omvat een aantal verschillende te nemen acties. Stuk voor stuk dragen ze bij aan het zo goed mogelijk op de winter voorbereiden van het gazon. Het is dan ook belangrijk dat je ze één voor één doorneemt en opvolgt. Zo weet je zeker dat je niks aan het toeval overlaat wat de gezondheid van jouw gazon betreft. Laten we per maatregel even kijken wat er precies moet gebeuren.
Oude bladeren, grasresten en takjes verwijderen
Het verwijderen van oude bladeren, grasresten en takjes is altijd een goed punt om te beginnen. In de herfst is er namelijk bijna niet aan het ontstaan van een laagje met oude bladeren, takjes en mogelijk ook grasresten te ontkomen. In de basis lijkt dit misschien geen gevaar te vormen voor jouw gazon. In de praktijk is dit echter wel het geval.
Oude bladeren, takjes en grasresten blokkeren het zonlicht voor het onderliggende gras. In de maanden waarin het zo koud is, heeft het gras het al zwaar. Het is dan niet de bedoeling dat het gras ook nog eens zonder zonlicht moet zien te overleven. Het blijft dan bijvoorbeeld langer vochtig, waardoor het gras mogelijk gaat rotten. Het wordt het gras dan allemaal wel erg moeilijk gemaakt. Voorkom dergelijke scenario’s en verwijder de oude bladeren, takjes en grasresten zoveel als mogelijk.
Let op dat je hier niet mee wacht totdat de herfst zijn einde nadert. Proberen het in de tussentijd meerdere keren te doen, is zeker aan te raden. Anders heb je namelijk de kans dat het rottingsproces reeds is ingezet. Je bent dan te laat om het gazon voor de winter nog te redden. Eens per week harken is vaak al voldoende.
Mos verwijderen van het gazon
Mos is funest voor in principe ieder gazon. Mos zorgt er namelijk voor dat er minder licht en zuurstof voor het gras in jouw gazon overblijft. Bovendien zorgt mos er ook voor dat de voedingstoffen minder goed tot de wortels van de grassprieten reiken. De gezondheid van je gazon gaat er dus flink op achteruit op het moment dat mos zich goed begint te nestelen.
Voordat de winter begint, is het daarom zaak om al het mos uit je gazon te verwijderen. Je wilt het niet de kans geven om in de barre omstandigheden verder te blijven groeien. Het probleem is tegen het begin van het voorjaar dan alleen maar erger geworden. Mos verwijderen doe je heel handig met verticuteren. Bijvoorbeeld met een verticuteermachine.
Een puntje van aandacht hierbij is om verticuteren niet te doen wanneer het in de nachten al is begonnen met vriezen. Hierdoor verdwijnt namelijk de beschermlaag voor de wortels tegen de kou. De wortels van je grassprieten vriezen dan mogelijk dood.
Grasmaaien (niet te kort)
Let erop dat je het gras blijft maaien zolang het ook blijft groeien. Tegenwoordig hebben we namelijk vaak te maken met winters die een stuk minder koud zijn dan ‘vroeger’. Hierdoor wil het nog weleens voorkomen dat het gras van het gazon zelfs in de maand december nog blijft groeien. Blijf daarom maaien zolang het gras blijft groeien.
Wanneer gras te lang de winter in gaat, loopt je gazon weer om andere reden gevaar. Er komt dan bijvoorbeeld te weinig licht het gazon in. Er is dan een vergrote kans op een onbalans in het gazon. Zeker wanneer je dit de hele winter door zo zou laten.
Aan de andere kant moet je het gras ook weer niet te kort maaien. Er is dan namelijk een vergrote kans op mosgroei, zoals eerder aangegeven. In de meeste gevallen doe je er goed aan om het gras rond de 8 cm lang te laten groeien voor de winter. Maai het gras dus op een iets kortere stand, aangezien er vaak nog wat lengte bij komt na de laatste maaibeurt.
Het gazon beluchten
In de zomermaanden loopt men over het algemeen een stuk vaker over het gazon heen. Het gevolg hiervan is dat de grond steeds compacter is geworden. Lucht is minder goed in staat om tot de wortels van de grassprieten te reiken. Een vervelend scenario dat hierbij hoort, is dat sommige wortels zelfs afsterven. Er ontstaat dan meer ruimte voor allerlei soorten onkruid om te gaan groeien.
Dit is daarom een belangrijke reden om het gazon goed te beluchten. Let erop dat je dit dus net na de zomer doet, in het vroege najaar. In deze periode is de kans op vorst in de nachten nog zeer klein. En dus ontstaat er niet om een andere reden een kwetsbare situatie voor het gras.
In het ideale geval kies je voor een dag of periode nadat het heeft geregend. De ondergrond van het gazon is dan namelijk wat zachter dan normaal. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker om er gaatjes in te prikken. Prik deze gaatjes zo’n 15 cm diep, zodat de lucht goed in staat is om er doorheen te komen. Nu krijgen de wortels weer toegang tot de juiste hoeveelheid zuurstof en neemt de gezondheid van het gazon sterk toe.
Kalk strooien
Iets waar niet iedere eigenaar van een gazon van op de hoogte is, is het feit dat kalk strooien uitermate goed is voor het gazon. Kalk staat er namelijk om bekend dat het de groei van mos en algen flink afremt. En vooral in de wintermaanden is het gevaar op groei van mos en algen aan de hoge kant. Het najaar is daarom een ideale periode om met kalk te gaan strooien.
Daarbij zijn vooral de maanden november en december hiervoor ideaal. In deze maanden beginnen de dagen en vooral nachten flink wat kouder te worden. Hierdoor komt de groei van het gazon zelf nagenoeg tot stilstand. Het mos en de algen zien hun kans schoon. Kies deze maanden daarom uit om kalk in te slaan en dit over het gazon heen te strooien.
Belangrijk om daarbij rekening mee te houden, is dat je het gazon niet zomaar behandelt met standaard kalk. Dit levert namelijk op verschillende vlakken een averechts effect op. Kies in de plaats daarvan juist voor speciaal kalk voor gazons. Dit kalk is erop gemaakt om je optimaal te helpen bij het bereiken van je doel. Zo doe je er echt alles aan om mos en algen uit je gazon weg te houden.
Gebruik van de juiste najaarsbemesting
Een laatste en zeker niet onbelangrijke maatregel is het gebruiken van speciale najaarsbemesting. Je gazon winterklaar maken is pas compleet wanneer je deze stap hebt genomen. Door je gazon namelijk met de juiste mest te bemesten, maak je het zo sterk mogelijk. Zoals eerder al kort aangegeven, neemt de gezondheid van de grassprieten zo toe. Er ontstaat bijvoorbeeld een sterker wortelstelsel, het gras is minder vatbaar voor schimmels en het groeit optimaal dicht. Al met al is dit precies de staat waarin je je gazon wilt hebben, toelevend naar de wintermaanden.
Kies voor de maanden september of oktober om het gazon voor de laatste keer te bemesten. Er is dan nog genoeg tijd over voor het gras om sterker te worden voordat de échte kou nadert. Wanneer de winter dan arriveert, gaat jouw gazon de winter perfect doorkomen. En in de daaropvolgende lente ga je hier dan weer de vruchten van plukken. Het gras ligt er mooi groen, dicht en volledig gezond bij. Wanneer de temperaturen dan langzaam weer op beginnen te lopen, begint het gras weer mooi te groeien.
Met enkele kleine stappen ben je in staat om je gazon perfect winterklaar te maken. Een kleine moeite, wat uiteindelijk een prachtig resultaat oplevert!