Klaver in het gazon kan een doorn in het oog zijn voor velen die dromen van een perfect groen grasveld. Hoewel klaver soms als ongewenst wordt gezien, is het nuttig om te begrijpen waarom het in je gazon verschijnt en hoe je het effectief kunt beheren. In dit artikel onthullen we alles wat je moet weten over klaver in gazon en hoe je het kunt aanpakken.
In dit artikel gaan we daarom dieper in op zaken als het herkennen van klavers, het bestrijden van klavers en het voorkomen ervan. Hierdoor weet je aan het einde van dit artikel alles wat je over dit type onkruid zou moeten weten.
Laten we beginnen met het snel leren herkennen van de klaver.
Klaver in je gazon herkennen
Een klaver herkennen is in principe niet zo moeilijk. We zijn zo’n beetje allemaal wel bekend met bijvoorbeeld een klavertje vier. Deze staat vaak symbool voor geluk. Echter kom je deze in het gemiddelde gazon dan weer niet zo vaak tegen. De klaver is namelijk over het algemeen aanwezig als een klavertje drie.
Zoals de namen al suggereren, hebben klavertjes drie en vier respectievelijk drie en vier bladeren. Wanneer je er hier een paar van tussen de grassprieten door ziet steken, is de kans groot dat het op korte termijn een probleem gaat vormen.
Klavers zijn een vorm van onkruid. Het heeft namelijk drie verschillende eigenschappen, die we als problematisch ervaren. Het gaat dan om:
- Het is een sterk plantje: Allereerst is een klaver een relatief sterk plantje. Het kan namelijk wel tegen een stootje. Een belangrijke eigenschap natuurlijk van onkruid. Hierdoor is het in staat om bepaalde extreme omstandigheden te overleven. Dat een klaver een erg sterk plantje is, komt niet goed van pas als eigenaar van een gazon.
- De klaver kan goed tegen kou: Een klaver is bijvoorbeeld ook goed bestand tegen kou. Hierdoor zijn klavers in staat om hele koude winters te overleven. Waar je dan misschien hoopt dat het plantje vanzelf dood gaat bij temperaturen onder nul, blijkt het tegendeel waar. En dus is ook dat een extra reden dat een klaver een probleem vormt.
- Blijft terugkeren: Tot slot is de klaver ook erg hardnekkig. Het is in staat om iedere keer opnieuw te blijven groeien. Daarvoor hoeft er maar een klein gedeelte van de klaver in de bodem te blijven zitten. En dus moet je het verwijderen van klavers zeer grondig aanpakken. Anders blijft het probleem zich iedere keer gewoon opnieuw voordoen.
Soorten klaver herkennen
Iets wat niet veel mensen weten, is dat er verschillende soorten klaver zijn. Zo is er zeker niet alleen sprake van de meer traditionele vorm van een klaver. De klaver waar je waarschijnlijk ook het eerste aan denkt.
Rode klaver
Een variant op de ‘normale’ klaver is de rode klaver. Deze rode klaver komt bijvoorbeeld in heel Europa voor. Je herkent deze plant aan de rode bloem die eruit voort groeit. Het is in principe een mooie bloem. Echter komt het in je gazon niet bepaald van pas. Vooral in die setting ziet het er extra uit als onkruid.
Witte klaver
De witte klaver komt relatief veel voor. In plaats van een rode bloem, kent deze een witte bloem. Verder geldt eigenlijk hetzelfde als voor de rode klaver. Op zichzelf staand is het een mooie plant. Echter is deze in een gazon veelal ongewenst. Je wilt er dan namelijk zeker van zijn dat er alleen grassprieten uit het gazon komen.
Oorzaken van klaver in het gazon
Er zijn verschillende oorzaken die klaver in het gazon tot gevolg hebben. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat er van een van de onderstaande situaties sprake is in jouw gazon. De mogelijke oorzaken zijn:
- Te weinig voedingsstoffen voor gras: Het gras in je gazon heeft uiteraard voedingsstoffen nodig. Op het moment dat er te weinig voedingsstoffen aanwezig zijn, loert het gevaar op klaver. Klaver heeft namelijk niet per definitie veel voedingsstoffen nodig om te groeien. Wanneer het gras het dan moeilijk heeft, ontstaat er een kans voor de klaver plant om extra hard te groeien.
- Klaver haalt stikstof uit de lucht: Een groot voordeel voor klaver is dat het stikstof uit de lucht haalt. Mocht er dus te weinig stikstof in de grond zitten, dan is dit geen probleem. Dit is een van de redenen dat het niet veel voedingsstoffen in de bodem nodig heeft. Het uit de lucht halen van stikstof is essentieel voor klavers om zo goed te presteren.
- Bestand tegen gebrek aan vocht: Tot slot is er nog een ander groot voordeel dat klaver heeft. Met name in verhouding tot gras. Klaver is namelijk heel goed in staat om te floreren bij een gebrek aan vocht. Dit in tegenstelling tot gras. Gras heeft altijd een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om te kunnen blijven groeien.
Wanneer er dus sprake is van een of meerdere van de bovengenoemde omstandigheden, dan is dat waarschijnlijk de oorzaak geweest voor de groei van de klaver in het gazon.
Methoden om klaver in gazon te bestrijden
Op het moment dat je weet waar de klaver waarschijnlijk vandaan komt, is het tijd om klavers te gaan bestrijden. Aangezien het hier dus om een hardnekkige vorm van onkruid gaat, verdwijnt klaver niet weer zomaar. Het bestrijden van klavers moet je dan ook serieus aanpakken. Hier zijn verschillende manieren voor.
Klaver in gazon natuurlijk bestrijden
De klaver natuurlijk bestrijden heeft voor veel mensen de voorkeur. Een natuurlijke bestrijding is vaak ook de meest natuurvriendelijke. Er komen geen onnatuurlijke stoffen aan te pas om de aanwezige klavers uit te roeien.
Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken naar waar klaver op zoek is. En wat het juist niet kan gebruiken om goed te groeien.
Klaver bestrijden met kalk
Het is belangrijk om de omstandigheden zo goed mogelijk te maken voor gras om te groeien. Uiteindelijk is klaver namelijk een vorm van verwaarlozingsonkruid. Dat wil zeggen dat het alleen groeit wanneer het gazon niet de juiste voeding krijgt.
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand. Met name het onkruid dat bij een gebrek aan voedingsstoffen ook goed kan groeien. En laat klaver nu net zo’n type onkruid zijn.
Onkruidverdelger gebruiken bij klaver
Het is bij klaver lastig om alle wortels goed te verwijderen. Zoals eerder aangegeven, heeft klaver niet veel nodig om terug te groeien. Zelfs als er maar een kleine hoeveelheid klaver achterblijft, gaat klaver gewoon weer opnieuw groeien.
Onkruidverdelger is hierbij uitstekend geschikt om dit onmogelijk te maken. Onkruidverdelger dringt namelijk goed tot in de bodem door. Bovendien is het heel simpel en snel in te zetten. Hierdoor kost het je maar weinig tijd om de onkruidverdelger aan de bodem toe te voegen.
Klaver bestrijden met stikstof
Klaver gedijt goed onder omstandigheden waarbij er weinig stikstof beschikbaar is. Puur en alleen doordat andere planten hier vaak niet goed groeien. En dus ontstaat er een goede mogelijkheid voor klaver. Klaver is namelijk in staat om stikstof gewoon uit de lucht te halen.
Door stikstof toe te voegen, krijgt gras weer de kans om goed te groeien. Dit is automatisch slecht nieuws voor de klaver. Het voordeel dat klaver dan heeft, verdwijnt ineens als sneeuw voor de zon. En dus doe je er goed aan om extra stikstof in huis te halen en aan het gazon toe te voegen.
Methoden om klaver in gazon te bestrijden
Misschien nog wel de belangrijkste stap is klavers in het gazon voorkomen. Het herkennen en bestrijden is hoognodig. Echter ga je er alleen echt vanaf komen wanneer je permanente veranderingen invoert. Wanneer je deze veranderingen namelijk doorvoert, maximaliseer je de kans dat de klavers niet elke keer terugkomen.
Gezonde voeding voor het gazon
Een eerste belangrijke mogelijkheid om klavers in het gazon voortaan te voorkomen, is door middel van gezonde voeding. Zoals we in dit artikel al eerder hebben besproken, heeft het gazon goede voeding nodig. Alleen wanneer deze gezonde voeding ontbreekt, ontstaat er voor klaver een kans.
Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om regelmatig het gazon te bemesten. Mest bevat namelijk veel voedingsstoffen die gras goed kan gebruiken. Hierdoor is het gras in staat om elke keer weer te blijven groeien. Ook nadat je het gras regelmatig maait. Na het maaien heeft het namelijk wel de juiste hoeveelheid energie nodig om weer terug te groeien.
Door consistent gezonde voeding aan het gazon te geven, blijft het op de lange termijn gezond. De kansen voor klaver om ertussen te komen, blijven hierdoor klein. Klavers in het gazon voorkomen, is op deze manier volledig binnen handbereik.
Het gazon voldoende bewateren
Een volgende belangrijke stap is het geven van voldoende water. Het is een van de belangrijkste zaken waar je bij een gazon op moet letten. Zeker in periodes dat er wat minder regen valt, moet je hier kort op zitten. Het gras is niet in staat om goed te groeien bij een gebrek aan water. Bovendien is het ook visueel gezien niet aantrekkelijk. Te droog gras wordt geel. Als het nog erger wordt, ontstaan er zelfs kale plekken in het gras.
In tegenstelling tot gras heeft klaver dus veel minder water nodig. Zelfs wanneer je een lange tijd vergeet om het gazon te bewateren, blijft klaver gewoon gestaag doorgroeien. Hierdoor neemt het beetje bij beetje meer ruimte in beslag. Voordat je het weet, staan er ineens grote plekken klaver tussen de grassprieten.
Sproeien is zeker niet elke dag nodig. Echter doe je er goed aan om er een bepaald schema op na te houden. Doe het bijvoorbeeld om de paar dagen. En op warme, zonnige zomerdagen is het aan te raden om net even wat vaker te sproeien. Zo voorkom je op een effectieve wijze dat klaver voet aan de grond krijgt. Het gras blijft niet alleen mooi groen, maar ook egaal.
Met regelmaat het gras maaien
Een ander punt dat zeker wat aandacht vereist, is het regelmatig maaien van het gazon. Daarbij doe je er goed aan om een bepaald maai ritme aan te houden. Net als bij het sproeien zorgt dit voor zekerheid. Het vergroot de kans aanzienlijk dat je altijd op het juiste moment blijft maaien. In ieder geval is het belangrijk om dit een keer per week te doen. Zo is het bijvoorbeeld altijd beter om een keer te vaak te maaien, dan om het een keer te weinig te doen. Let er daarbij wel op dat je dit niet te kort doet.
Een groot voordeel van maaien, is dat je hierdoor een kort laagje gemaaid gras op het gazon krijgt. Dit laagje vormt direct extra concurrentie voor de groei van allerlei soorten onkruid. Klaver is er daar eentje van.
Daarbij is het wel belangrijk om op te merken dat je dit laagje niet voor altijd moet laten liggen. Er ontstaat dan namelijk het gevaar op verdichting. De bodem krijgt dan op een gegeven moment onvoldoende lucht. Dit heeft weer andere nadelige effecten tot gevolg.
Verticuteren van het gazon
Het verticuteren van het gazon is een directe methode om de groei van klaver tegen te gaan. Tijdens het verticuteren zorg je er namelijk voor dat je onkruid wegsnijdt. Dit geldt ook voor het wegsnijden van klaver. Hiermee ga je dus op een directe wijze de groei tegen.
Een bijkomend voordeel van verticuteren is dat het gras ook beter laat groeien. De viltlaag die zich namelijk op het gazon bevindt, verdwijnt hierdoor. De laag bovenop het gras wordt zo op een directe wijze een stuk luchtiger. En dit is precies waar gras erg van houdt. Hoe luchtiger de bodem is, hoe beter het kan groeien.
Met het verticuteren van je gazon sla je dan ook twee vliegen in één klap. Een goede manier om klaver op de korte en de lange termijn te voorkomen, is dan ook door hier een ritme in te vinden. Bepaal bijvoorbeeld een aantal vaste momenten waarop je ieder jaar het gazon verticuteert. Zo krijgt klaver ook in de toekomst geen kans om zich in jouw gazon te ontwikkelen.
Door deze stap met de eerdere stappen te combineren, ga je de goede kant op. Er rest dan nog één maatregel die je kunt nemen om klavers in het gazon te voorkomen.
Nieuw gras inzaaien
De laatste maatregel om klavers in het gazon te voorkomen, is het inzaaien van nieuw gras. Er is namelijk sprake van een directe concurrentiestrijd tussen gras en klaver. En dus doe je er goed aan om de ene partij wat sterker te maken dan de ander.
Door nieuw gras bij te zaaien, bestaat er voor onkruid veel minder kans om te groeien. Zeker in wat dunnere plekken in het gazon is dit erg belangrijk. Onkruid ziet dunne plekken namelijk als een optimale kans om zich te settelen. Voor je het weet, groeien er dan al klavers uit de bodem.
Aan de hand van het inzaaien van nieuw gras is het gazon snel weer wat dikker. Op alle plekken in het gazon groeit er dan weer mooi groen, gezond gras. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nieuw gras bij zaait. Bijvoorbeeld na extra kwetsbare periodes, zoals na een warme zomer. Zeker in die omstandigheden wil het gras in het gazon nog wel eens wat dunner worden.
Door al deze maatregelen te combineren, ga je al snel resultaat zien. Je reikt je gazon dan alle handvatten aan om voorgoed van klavers in het gazon af te zijn.