In Nederland worden jaarlijks heel wat oppervlakten grond in gras gelegd: sportvelden, wegbermen, dijken, vliegvelden, gazons en dergelijke. De oppervlakte nieuw aangelegde grasvelden is niet exact bekend, maar alleen al met de gecertificeerde graszaadmengels wordt per jaar zeker 10.000 ha ingezaaid. Dat is immers een mooie reden om in dit artikel verder in te gaan op zaaien.
Voordat we verder gaan met de beste methode om graszaad te zaaien is het om te weten wanneer het beste moment is om te zaaien en welk graszaad jij dan nodig hebt. Ofschoon, hieronder gaan we daar verder op in.
Gras zaaien op het beste moment
Voordat je gaat zaaien is het goed om te weten wanneer het beste moment is om te zaaien. Je kunt namelijk wel weten hoe je graszaad moet zaaien, maar als je niet op een goed moment zaait, dan kan resultaat uitblijven. Zoals je wellicht weet is het beste moment om te zaaien op een moment dat de groeiomstandigheden daar zo optimaal mogelijk voor zijn. Onder andere een licht vochtige grond en minimaal tien graden celsius. Anders gezegd, in het voorjaar (april tot en met mei) of najaar (augustus tot en met september) zijn de beste momenten om te zaaien.
Meer over het beste zaaimoment
BETER GRAS ZAAIEN
Gratis zaai stappenplan?
Het beste graszaad gebruiken
Voordat je aan de slag gaat met de beste methode van gras zaaien is het ook goed om te weten dat er graszaad mengsels voor allerlei verschillende toepassingen worden gemaakt. Graszaad is veelal te verdelen in vier categorieën, namelijk voor sportgazon, speelgazon, schaduwgazon en siergazon. Daarnaast zijn er ook mengsels graszaad die meer focussen op gebieden voor veel zon, of juist heel vochtig zijn enzovoort. Daarom is het goed om bij jezelf na te gaan voor welke toepassing je het graszaad gaat gebruiken.
Hoe kun je het beste graszaad zaaien?
Hieronder de beschrijving, hoe je het beste graszaad kunt zaaien.
1. Gras zaaien begint bij onkruid verwijderen
Voordat je begint met gras zaaien is het slim om uw bodem te ontzien van onkruid en andere troep. Het einddoel is namelijk een mooi, egaal gazon. Anders gezegd, laat je al het onkruid zitten, dan heb je grote kans dat dat geleidelijk met het gras meegroeit. Vandaar dat we als eerste al het onkruid en gras uit de bodem verwijderen. Onkruid en gras kun je makkelijk verwijderen met behulp van een grassenverdelger. Echter kun je dan pas na een paar weken zaaien. Het is dus een gemakkelijk hulpmiddel om onkruid tegen te gaan, maar voor snel resultaat raden wij het dan ook niet aan. Ook ongewilde struiken, bomen en niet verteerbaar materiaal als plastic en blikjes worden uiteraard zoveel mogelijk verwijderd.
2. Ondergrond voor zaaien frezen en omspitten
Vervolgens is de volgende stap in het zaaien van graszaad het flink omspitten van de bodem. Dit zal de ondergrond anders gezegd goed luchtig maken, dit bevordert in een later stadium dan weer de groei van je gras en de pas gekiemde zaden zullen beter kunnen wortelen in een losse ondergrond. Ook moet het gras diep kunnen wortelen, om zo in drogere periodes ook op zoek te kunnen gaan naar water. De grond spit je om tot een diepte van ongeveer twintig, tot hooguit dertig centimeter.
Een goed stuk gereedschap om de bodem goed om te spitten is een tuinfrees. Met een tuinfrees kun je namelijk snel en efficiënt de grond losmaken en verluchten. Je kunt uiteraard met de hand de bodem omspitten en dan is een spade ook een handig stuk gereedschap om te gebruiken. Hoewel, gebruik dan ten eerste wel een spade met een scherp blad en ten tweede een spade waarvan de steellengte bij je lichaamslengte past. Toch gaat het met een tuinfrees net iets gemakkelijker. Voor de grotere gazons is het dan ook een aanrader. Goed om te weten is dat er tuinfrezen zijn die je handmatig gebruikt voor de kleinere klusjes, maar ook elektrische tuinfrezen zijn erg handig. Let bij een tuinfrees wel op bij het vooraf verwijderen van grote stenen uit de grond.
Let bij het omspitten op, ontdek je een harde laag, doorbreek deze dan. Doorbreek je deze niet, dan zal in nattere periodes hier gemakkelijker wat er blijven staan. Ook komt dit de stevigheid van je gras uiteindelijk niet ten goede. Bovendien is het doel bij spitten of frezen, om de bodem voor te bereiden op bemesten. De grond moet los zijn, zodat wortels kunnen groeien en het water kan vloeien.
3. Bemesten voor goede voeding graszaad
Als al het onkruid en andere troep verwijderd is, de grond omgespit, kun je verder met de volgende stap. Het bemesten van de grond. Is de grond anders gezegd erg zanderig, en dus erg zuur? Dan is het aan te raden om meststoffen toe te voegen, want je grond heeft dan extra kalk nodig. Veel meststoffen bevatten ook al extra kalk. Anders gezegd, zo stimuleer je de pH-waarde. Het is wel goed om te weten dat gras goed gedijt op een ietwat zanderige grond.
Het geven van mest voeding aan het “jonge” gras is in het bijzonder nodig voor optimale groei van het gras. Compost geeft voeding af aan het gras en zorgt voor het beter vasthouden van water. Wij raden hierbij dan ook een grondverbeteraar (compost), met organische meststoffen aan. Als eerste zal je bij bemesten met een meststoffen wagentje of uit de volle hand het mest over het gazon moeten strooien. Vervolgens zodra je de meststoffen gestrooid hebt, kun je alles door elkaar harken. Doe dit met een frees, maar ook een cultivator of mesthaak kun je prima gebruiken. Het harken zorgt ervoor dat de meststoffen goed met de grond vermengd worden. Na het door elkaar harken, hark je als laatste alles weer een beetje losjes. Anders gezegd, zorg voor een mooi vlak, egaal resultaat.
Heb je juist een zwaardere kleigrond? Dan is de grond van zichzelf al erg kalkrijk en grondverbeteraar (compost) is dan minder snel nodig. Een zwaardere kleigrond kun je daarentegen juist weer bewerken door turf of extra zand door de grond te mengen. Anders gezegd, meng bij een zwaardere kleigrond de bovenste vijftien centimeter met wat turf of extra zand.
4. Egaliseren voor strak, egaal gazon
Nadat al de troep uit het gazon is verwijderd en de grond de juiste voeding heeft voor goede groei van het gras, is het tijd om de grond te egaliseren. Een heerlijk ontspannen klusje.
De grond moet met een rechttandhark of een egaliseerhark hark mooi vlak worden geëgaliseerd. Indien op sommige plaatsen nog lossen aarde te zien is, zal dit dicht geharkt moeten worden en opnieuw vlak gemaakt moeten worden. Vervolgens moet voetje, voor voetje of met een wals de grond aangestampt worden. Let bij het gebruiken van een wals op. Hoe licht de grond is, hoe zwaarder de tuinwals moet zijn. Het aanstampen is belangrijk om grondverzakkingen in een later stadium tegen te gaan. Anders gezegd, men wil geen grondverzakkingen krijgen bij het latere grasmaaien. Neem hier dus gerust de tijd voor.
Hou bij het egaliseren ook rekening met de afwatering van het gazon. Zo zal er bij een hevige regenval geen wateroverlast bij het huis ontstaan. Nadat alles dicht geharkt is en aangestampt, moet je hetzelfde doen, haaks op de eerste keer. Zodra de grond mooi vlak is, kun je het beste de toplaag van de grond lichtjes opharken. Zo kan het graszaad zich straks extra goed nestelen in de grond.
5. Het zaaien van het gras
Nadat alle voorgaand stappen zijn gedaan, kun je vervolgens beginnen met het leukste werk. Het zaaien zelf. Aan te raden is om dit te doen op een dag dat het niet te veel waait. Anders waaien de graszaden tijden het strooien alle kanten op.
Het strooien kan vanuit je hand gedaan worden, maar het gemakkelijkste is met een strooiwagen. Een strooiwagen kun je bovendien ook gebruiken voor bemesting en het strooien van kalk.
Het graszaad moet als eerste in twee helften gedeeld worden. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige verdeling van het graszaad. Het graszaad moet namelijk ook in twee keer gestrooid worden. Na het verdelen wordt vervolgens de eerste helft in de lengte-richting gestrooid. Daarna wordt de andere helft van de hoeveelheid graszaad in de breedte-richting gestrooid. Dit zorgt er daarnaast voor dat de kans kleiner is dat een deel overgeslagen wordt.
Zaai langs de rand van het gazon wat extra graszaad. Zo krijg je een mooie stevige rand. Daarnaast is het goed om wat graszaad achter te houden. Op deze manier kun je altijd nog bijzaaien, mocht op sommige plaatsen het gras niet goed opkomen.
6. Lichtjes inharken van het gras
Wanneer het graszaad over het gazon is gestrooid is het tijd voor de volgende stap. De graszaden moeten beschermd worden tegen vogels en de graszaden moeten goed kunnen wortelen. Indien graszaden goede contact hebben met de grond, krijg je ook eerder een gelijkwaardige ontkieming. Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel aarde bovenop het graszaad komt te liggen, anders zal deze de oppervlakte niet weten te bereiken. Ook verstikking van het zaad is goed mogelijk bij te diep inharken.
Inharken gebeurt in beide richtingen voor gelijkmatige verdeling. Het geheel kun je vervolgens inrollen met een tuinwals. Mede door het nawalsen zullen graszaden beter opgesloten liggen en minder snel wegspoelen of wegwaaien.
Eventueel zou je ook nog om de vogels te slim af te zijn een visdraad kunnen spannen over het ingezaaide gedeelte.
7. Bewateren van het pas gezaaide gras
Als laatste moet je de komende tijd het gras voldoende water geven. Bewateren is een niet te vergeten onderdeel bij het zaaien van gras. Echter moet je niet overdrijven met water geven, want dat is dan ook een groot gemaakte beginnersfout.
Na het zaaien is het wel goed om direct het gazon te bewateren en vervolgens de boel licht vochtig te houden. Het graszaad moet totdat het geworteld is wel in een vochtige omgeving verkeren.
Als richtlijn, een nieuw gazon moet in droge perioden twee- tot driemaal per week lichtjes gesproeid worden. Het gazon kun je prima water geven met een tuinsproeier. Let er ook op dat je niet over pas gezaaide zaden mag lopen. Dit kun je pas doen zodra de zaden ontkiemd en geworteld zijn.
Resultaat bij gras zaaien
Op de vraag hoe lang het duurt voor je resultaat hebt bij het zaaien van gras is geen sluitend exact antwoord te geven, maar wel een richtlijn. Elke grassoort is immers anders. Ook zijn de omstandigheden waarin het gras gezaaid wordt bijna altijd anders.
De eerste twee weken is het zaad volledig afhankelijk van de in het zaad aanwezige stoffen en een vochtige omgeving. Heb je graszaad gekocht die speciaal bewerkt is om sneller te ontkiemen of waarbij het zaad extra voedingsstoffen bevat, dan kan het zijn dat de tijdsduur voordat je graszaad ontkiemt is minder wordt.
Ondanks dat niet elk graszaad, grassoort en omgeving waarin graszaad gezaaid wordt hetzelfde is, kun je wel van een richtlijn uitgaan. Over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat na het zaaien binnen een tot vier weken het gras is ontkiemt en geworteld.