Mos in het gazon is onkruid wat geen enkele eigenaar van een gazon graag ziet. In principe is het de bedoeling dat er alleen gras in het gazon groeit. Maar soms weet een bepaalde hoeveelheid mos er toch tussen te dringen.
In dit artikel nemen we daarom met je door wat mos precies is, waar het vandaan komt, hoe je het bestrijdt en hoe je het in de toekomst voorkomt. Zo weet je aan het eind alles wat je over mos in het gazon zou moeten weten.
Laten we allereerst even kijken naar wat mos nu precies is.
Wat is mos?
Mos is als het ware een verzamelnaam voor een grote groep plantjes die in staat zijn om kort op elkaar te groeien. Vandaar dat mos ook altijd een dikke laag vormt. In de basis zijn er drie verschillende soorten mos die veelvuldig voorkomen in gazons. Dit zijn zoals ze ook wel noemen plukken, kussens en gazon vreters. Je herkent mos aan een relatief korte, dichte en groene hoeveelheid kleine plantjes. Ze bedekken de bodem bijna volledig op dat gedeelte waar het groeit.
Het is deze dikke laag die funest is voor de groei van gras in je gazon. Gras krijgt dan namelijk niet de kans om ertussen te komen. Het is niet in staat om in mos te wortelen. Bovendien is er door mos sprake van verdroging in de bodem eronder. Het mos vangt namelijk al het water op. Al met al zijn er verschillende oorzaken die voor mosgroei in het gazon kunnen zorgen.
Oorzaak mos in het gazon
Mos begint niet zomaar in het gazon te groeien. Als dat het geval was, dan zou ieder gazon krioelen van het mos. Er zijn een aantal specifieke condities nodig voor mos om überhaupt een kans te krijgen zich te nestelen in je gazon. Wanneer van een van deze condities sprake is, is de kans dus groot dat dit de oorzaak is voor de mosgroei in jouw gazon. Hieronder gaan we er dan ook verder op de condities in.
#1: Te zure bodem
De eerste mogelijke oorzaak van mos in het gazon is een te zure bodem. Een zure bodem is geen ideale plek voor gras om op te groeien. Het is dan bijvoorbeeld slechts in mindere mate in staat om voeding uit de bodem op te nemen. Met andere woorden; het groeit veel minder goed. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat het gazon zwakker wordt. Er ontstaan kansen voor andere plantensoorten om zich te nestelen.
Mos is op dit moment een van de meer voorkomende plantensoort die zich zal nestelen in het gazon. Dit heeft te maken met het feit dat mos goed gedijt bij zure omstandigheden. Het is zeer goed in staat om met deze condities om te gaan.
#2: Te kort maaien
Een andere mogelijke oorzaak van mos in het gazon is het te kort maaien van het gras. Zeker wanneer dit in het najaar gebeurt. Wanneer het gras te kort is, is het kwetsbaar. De normaal aanwezige bovenlaag is essentieel om overige kleine plantjes weg te houden. Wanneer deze bovenste laag verdwijnt, ontstaat er een waar buitenkansje voor mos. Bovendien groeit het gras in het najaar niet zo snel terug als in het voorjaar. Deze combinatie van omstandigheden zijn dan funest.
#3: Te donker en vochtige plaatsen
Tot slot is het ook goed mogelijk dat er te veel donkere en vochtige plaatsen in het gazon aanwezig zijn. Mos gedijt zeer goed bij deze omstandigheden. Het heeft alleen water en niet veel licht nodig om goed te groeien. Vandaar dat je bijvoorbeeld ook ziet dat mos vaak in de schaduw groeit. Dit kan gaan om de schaduw van een huis, schuur of een boom.
Gras houdt daarentegen juist niet zo van schaduw. Door het gebrek aan zonlicht mist gras een cruciaal onderdeel om goed te groeien. Er is daarom sprake van ongeveer hetzelfde scenario als bij een te zure bodem. Een te donkere en vochtige plaats is namelijk iets waar gras niet van houdt, terwijl mos er juist heel erg van houdt.
Wanneer mos in het gazon bestrijden?
Zoals eerder aangegeven, zijn er voornamelijk drie soorten mos die veel voorkomen in het gazon. Daarbij is het belangrijk om hier een verder onderscheid tussen te maken.
Aan de ene kant zijn er namelijk twee soorten mos die niet voor veel problemen zorgen. Zo heb je bijvoorbeeld de plukken mos. Deze zijn relatief makkelijk te verwijderen. Dit heb je met de hand zo gedaan. Ook de kussens zorgen niet voor veel schade. Bovendien zien ze er visueel vaak nog aantrekkelijk uit ook. Wanneer het om een relatief klein oppervlak gaat, is het niet eens nodig om deze mos te verwijderen.
Bij gazon vreters is het echter een ander verhaal. Deze soort mos richt de meeste schade aan. Dit is tegelijkertijd ook de mossoort die het meest voorkomt in het gazon. Wanneer je met deze vorm van mos te maken hebt, is het wel degelijk aan te raden om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Je wilt niet dat deze mos je gazon langzaam maar zeker overneemt.
Mos in het gazon voorkomen
Wanneer je met mos in je gazon te maken hebt, wil je dit in de toekomst natuurlijk het liefst voorkomen. Het komt dan ook goed uit dat er verschillende methodes zijn die hiervoor gaan zorgen. Belangrijk om daarbij op te merken, is dat het hierbij gaat om dezelfde methodes waarmee je mos in het gazon bestrijdt.
Wanneer je mos in het gazon dus gaat bestrijden, is het belangrijk om deze methodes te blijven hanteren. Ook wanneer er geen mos in het gazon meer zichtbaar is. Door namelijk toch door te gaan met deze specifieke activiteiten, voorkom je dat het mos weer terugkomt. Nu je weet dat het bestrijden van mos in nauw verband staat met het voorkomen van mos, gaan we dieper in op de verschillende methodes.
Hoe kun je mos het beste bestrijden?
Zoals gezegd is het een goed idee om mos te bestrijden. Zeker wanneer er gazon vreters in jouw gazon aanwezig zijn. Hoe sneller je deze mos begint te bestrijden, hoe minder de uiteindelijke schade aan het gazon gaat zijn. Daarbij zijn er verschillende methoden waarvoor je kunt kiezen op het moment dat je het mos wilt bestrijden.
Bij deze gaan we één voor één kijken wat deze methode precies inhoudt en waarom het een goede optie is om je gazon vrij van mos te houden. Zo weet je precies wat je in de toekomst moet doen voor een gezond en visueel aantrekkelijk gazon.
Verticuteren: Viltlaag verwijderen uit het gazon
De allereerst optie voor het bestrijden van mos in het gazon is verticuteren.
Bovenop een gazon bevindt zich altijd een viltlaag. Het is daarbij goed mogelijk dat veel mos zich in deze viltlaag bevindt. Hierdoor is er sprake van duidelijke verdichting van het gazon. Er komt nog maar in beperkte mate zuurstof door deze laag heen. Hierdoor beginnen de wortels van het gras eronder de lijden.
Door te verticuteren, verwijder je deze viltlaag uit het gazon. Hierdoor komt er onmiddellijk veel meer zuurstof vrij voor de onderliggende wortels van het gras. Bovendien is vocht veel beter in staat om door te dringen tot dieper in de bodem van het gazon. Tezamen zorgen deze veranderingen ervoor dat gras beter gaat groeien. Zo hou je je gazon mooi gezond.
Om mosgroei in de toekomst verder dus ook te voorkomen, moet je blijven verticuteren. Niet alleen wanneer er mos aanwezig is, maar ook gewoon periodiek. Het verticuteren van gras is namelijk sowieso al een goede optie. Ook zonder de aanwezigheid van mos groeit het gras hier beter door. En mocht er om de een of andere reden toch wat gras tussendoor komen, dan heb je altijd nog de optie om een extra keer te verticuteren.
Bekalken: Breng zuurtegraad bodem op peil
Een tweede methode voor het bestrijden van mos is het bekalken van het gazon. Zoals we eerder al aangaven, is het mogelijk dat een te zure bodem de oorzaak is van de aanwezigheid van mos. Wanneer dit het geval is, moet de oplossing hier ook op gericht zijn. Je moet dan een poging doen om de bodem minder zuur te krijgen. Door het bekalken van de bodem is dit dus mogelijk.
Door kalk toe te voegen aan de bodem, wordt deze minder zuur. Er ontstaat binnen de kortste keren een ideale zuurgraad voor gras om in te groeien. Dit betekent een pH-waarde die tussen de 6 en de 7 ligt. Bij deze zuurgraad is het mogelijk om voedingsstoffen goed op te nemen. Dit gebeurt zelfs op een optimale wijze. Hierdoor is het vermogen van mos om te groeien niet langer superieur aan dat van gras.
Bekalken is bovendien erg makkelijk om te doen. Het is slechts een kwestie van het uitstrooien van korrels. Deze lossen vervolgens snel op in de bodem. Een fijne bijkomstigheid is dat het bekalken van het gazon ook voor een gezondere, groenere kleur zorgt. Dit heeft te maken met het hoge gehalte van magnesium in de kalkkorrels. Deze bevorderen de fotosynthese die in het gazon plaatsvindt.
Wil je voorkomen dat de bodem in de toekomst toch weer te zuur wordt? Zorg dan periodiek voor het bekalken van het gazon. Zo zijn de omstandigheden voor het gras altijd ideaal om goed te blijven groeien.
Bemesten: Geef aangepaste voeding
Wil je het mos op een effectieve manier bestrijden? Dan is het slim om ook voor bemesting van het gazon te zorgen. Door het gazon te bemesten, krijgt het namelijk alle benodigde voedingsstoffen binnen. Tezamen zorgen deze voor een hoop voordelen. Daarbij zijn er vooral twee specifieke voordelen erg belangrijk:
- Het zorgt voor een hogere weerstand van je gazon: Bemesting zorgt voor een hogere weerstand van het gazon. Dankzij de juiste voedingsstoffen is het bijvoorbeeld extra beschermd tegen extreme omstandigheden. Voorbeelden daarvan zijn strenge vorst, aanhoudende droogte of veelvuldige betreding van het gazon zelf. Het gazon blijft een stuk langer intact wanneer een van deze situaties zich voordoet. Zo bezorg je het gras er als het ware een boost mee. Deze boost betaalt zich al snel uit.
- Je zorgt er direct voor dat het mos bestreden wordt: Daarnaast is het bemesten van het gazon ook bijzonder effectief voor mosbestrijding. Het zorgt er op een natuurlijke manier voor dat mos tot aan de wortels verdwijnt. Hierdoor pak je het probleem pas echt bij de basis aan. Na het bemesten van het gazon met een organische meststof ga je al binnen drie weken resultaat zien. Het mos begint bijvoorbeeld langzaam te verkleuren en sterft vervolgens af. Het enige wat dan nog rest is het verticuteren of harken van het gazon om de restjes mos weg te krijgen.
Ook door middel van bemesten is het mogelijk om mos in de toekomst te voorkomen. Je kiest er simpelweg om de zoveel tijd voor om de mest aan de bodem toe te voegen. Dit is sowieso goed voor de bodem, ongeacht de aanwezigheid van mos.
Beluchten: Het gazon (plaatselijk) beluchten
Mocht je op specifieke plekken in het gazon mos tegenkomen, dan is het mogelijk een goede optie om voor het beluchten van het gazon te kiezen. Het is dan zeker op die plekken belangrijk dat het gras dat er omheen groeit voldoende zuurstof en water krijgt. Hiermee voorkom je sowieso al dat de mosgroei erger wordt.
Water en zuurstof zijn voor gras basiselementen om te groeien. Wat veel eigenaren van een gazon niet direct doorhebben, is dat mosgroei deze basiselementen beperkt. Water en lucht dringen nog maar in zeer beperkte mate door tot de wortels.
Mocht de groei van mos toch al serieuzere vormen aannemen, dan doe je er goed aan om het gehele gazon te beluchten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speciale prikroller. Hiermee is het mogelijk om tot redelijk diep in het gazon voor de toevoer van lucht en water te zorgen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er echte behoefte is aan drastische maatregelen, kun je altijd nog terugvallen op verticuteren.
Het is aan te raden om specifiek in het najaar standaard te beluchten. In de periode die daarop volgt zijn de omstandigheden ideaal voor mos om het van gras over te nemen. Reik dus op tijd een helpende hand toe met een effectieve beluchting.
Bijzaaien: Het gazon vernieuwen
Tot slot blijft er nog het bijzaaien van het gazon over. Ook dit helpt bij het tegengaan van de groei van mos. Daarbij is het belangrijk om uit te gaan van een combinatie tussen het verwijderen van mos en het bijzaaien van gras. Door deze namelijk tegelijk te doen, heeft gras alle kans om een inhaalslag te maken.
Na het verwijderen van mos ontstaan er vaak kale plekken in het gazon. Dit is uiteraard niet echt visueel aantrekkelijk. Probeer zo snel mogelijk van deze kale plekjes af te komen door gras bij te zaaien. Bij een goede verzorging is het gras dan al snel weer terug gegroeid. Bijkomend voordeel is dan dat er minder ruimte is voor mos om ook weer terug te komen. De plek van het mos is ingenomen door het gras. Zo is bijzaaien ook een manier om mosgroei in de toekomst weer te voorkomen.
Zo heb je alles bij elkaar meer dan genoeg mogelijkheden om mos te bestrijden en te voorkomen. Pak deze maatregelen op een geordende manier aan, om in de toekomst nooit meer met mos te maken te krijgen.