Gras is voor ons iets heel gewoons, maar eigenlijk is het wel iets heel bijzonders. Gras is onder te verdelen in meer dan 12.000 soorten. Van alle plantensoorten is de familie van de grassen het soortenrijkst. Maar welke grassoorten zijn geschikt voor het Nederlandse weer? En welke grassoort bij de toepassing die jij voor ogen hebt?
Als je zelf van plan bent om graszaad te zaaien is het niet alleen goed om je te verdiepen in het beste moment om te zaaien. Ook de velen grassoorten die er allemaal zijn is een belangrijk onderwerp. Zoals aangegeven zijn er meer dan 12.000 soorten. Hiertoe behoren ook graangewassen als tarwe, gerst en rijst. Gras is dus eigenlijk overal om je heen. Zowel in de tuin, het voetbalveld, als weiland en meer. In dit artikel gaan we verder in op gras als de groene planten met de lijnvormige bladeren.
Grassoorten voor jouw toepassing
Grassoorten hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt maken voor bepaalde toepassingsgebieden. De keuze van een grassoort voor een toepassingsgebied is afhankelijk van de eisen die je eraan stelt. Zo heeft gras voor voetballiefhebbers veel andere eisen dan dat van iemand die een siergazon ambieert. Maar ook gras waarop gespeeld mag worden en siergras verschillen qua grassamenstelling al flink van elkaar. Hieronder meer over de verschillende mogelijke toepassingen.
Grassoorten voor een sportgazon
Voor de echte voetballer, hockey speler of gewoonweg het aanleggen van een sportveld is grof en stevig gras nodig. Een stevige zode en een vlak speelveld is hierbij dan ook gewenst. Ook wel gras dat ten eerste tegen een stootje kan, ten tweede veel belopen mag worden en ten slotte tevens goed wintervast is. Voor deze toepassing is Engels raaigras zeer geschikt. Ook een combinatie van Engels raaigras met veldbeemdgras behoort tot de mogelijke opties.
Grasrassen voor een speelgazon
Gras voor speelgazons moeten ook tegen een stootje kunnen. Anders gezegd, een tuin of gazon moet op geleefd kunnen worden. Uiteraard niet zo veel geleefd als op een sportveld. Denk hierbij eerder aan recreatievelden als de zonneweide bij een zwembad, of kampeervelden op de camping. Dit gras zal voornamelijk in de zomer gebruikt worden. In de herfst en winter kan dan ook herstel door gebruik veroorzaakte schade optreden.
Gras voor een speelgazon bestaat over het algemeen uit minder grof, maar stevige grassoorten. Concreet moet je denken aan grasmengsels met Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras. Waarbij Engels raaigras dan overheersend aanwezig is in de grasmengsels. Uiteraard hangen de verhoudingen af van de heersende omstandigheden af zoals aanwezigheid van vocht (in de bodem), maar ook bemesting en de snelheid waarmee het gras moet groeien.
Gras voor een siergazon
Gras voor een groene tuin dat mooi oogt en puur voor de sier dient heeft weer andere eisen. Ook wel siergras genoemd. Siergras moeten grassoorten bevatten die fijnmazig zijn en een dichte zode hebben. Door de fijnere grassoorten maakt dit siergazons veelal kwetsbaar. Qua mengsels bestaat een siergazon meestal uit roodzwenkgras, veldbeemdgras en struisgras.
Bij siergazons is het wel opletten geblazen. Een goede vocht- en stikstofvoorziening is van belang, zodat struisgras niet gaat overheersen. En is de grond zanderig en droog met weinig of geen stikstofbemesting, dan zal roodzwenkgras weer de boventoon gaan voeren qua groei.
Gras voor een schaduwgazon
De grassoorten voor schaduwgazon zijn soorten die goed groeien in de schaduw en ook mosgroei kunnen onderdrukken. Niet alle grassoorten doen het namelijk goed in de schaduw. Toch is het gras voor schaduwgazon hier normaliter goed tegen bestand! En voor de zonnige momenten: deze grassoorten kunnen ook prima tegen zon. Meestal worden hier de grassoorten deschampsia, veldbeemdgras en roodzwenkgras gebruikt.
Grassoorten voor de weide
Grassoorten geschikt voor de weide zijn over het algemeen sterke grassoorten. Grasrassen die niet makkelijk vertrapt worden. Maar ook gras dat een zeer laag groeipunt heeft, om weer snel terug te kunnen groeien zodra een paard of koe het gras af heeft gegraasd.
Koeweide gras
Grassen op een koeweide verschillen toch nog flink van dat van een paardenweide. Een koe heeft veel behoefte aan energie, eiwitten en suikers. Dit heeft een koe nodig voor een hoge melkproductie. Engels raaigras scoort zeer hoog ten aanzien van productie, eiwit en energie. Het is anders gezegd een zeer voedzame grassoort. Soms bestaan koeweide grasmengsels wel tot 75% uit Engels raaigras.
Paardenweide gras
Waarbij grassen voor een koeweide voornamelijk uit Engels raaigras bestaat, bestaat voor een paardenweide het gras uit verschillende grassoorten als roodzwenkgras, veldbeemdgras en ook Engels raaigras. Voor een paardenweide zijn immers grassen nodig met een laag groeipunt, laag fructaangehalte en hoog vezelgehalte. Zoveel mogelijk ruwvoer zonder veel voedingsstoffen. Een teveel aan voedingsstoffen kan namelijk overgewicht, koliek of diarree veroorzaken.
Meest gebruikte grassoorten
Voor de Nederlandse markt, in tuincentra of bij de hovenier zijn er vier grassoorten die veelal verwerkt worden in graszaad mengsels. Ook wel Engels raaigras, Veldbeemdgras, Struisgras en Roodzwenkgras.
Engels raaigras (Lolium perenne)
Engels raaigras oftewel Lolium perenne ontkiemt snel, heeft een mooie glans en kan zeer goed tegen betreding. Het blad heeft een grove structuur, vormt een dichte zode en komt zeer snel op. Echter een nadeel van de snelle (her)groei is dat wel dat je het gras vaak zal moeten maaien, besproeien en bemesten. Engels raaigras kan slecht tegen schaduw. Engels raaigras komt veel voor in natuurlijke graslanden en is zoals gezegd uitermate geschikt voor sportgazons, speelgazons, openbaar groen of de koeweide. Doordat Engels raaigras een breder blad heeft, is het minder geschikt voor de mooiste gazons.
Veldbeemdgras (Poa Pratensis)
Een zeer algemeen vertegenwoordigd grassen soort is de veldbeemdgras oftewel Poa Pratensis. Deze grassoort ontkiemt en groeit minder snel dan andere grassoorten. Ook is deze soort nogal ziektegevoelig. Echter deze grassoort bezit wel een zeer sterk wortelgestel. Dit wortelgestel geeft veldbeemdgras een bijzonder stevige zode en dit komt door de ondergrondse uitlopers die het gras vormt. Hierdoor kan deze grassoort dus ook goed tegen intensieve betreding. Daarnaast kan Veldbeemdgras goed tegen droogte en is duurzaam. Vandaar dat dit het type gras is dat vaak wordt gebruikt op de sportvelden, speelgazons, openbaar groen, golftees en -fairways.
Roodzwenkgras (Festuca rubra)
Roodzwenkgras oftewel Festuca rubra kenmerkt zich door blad met een fijne structuur, die een zachte dichte zode vormt. Overigens is deze grassoort wel in drie typen te verdelen: gewoon, met fijne uitlopers en met forse uitlopers. Roodzwenk met forse uitlopers wordt gebruikt in bermmengsels. Gewoon Roodzwenkgras en roodzwenk met fijne uitlopers worden gebruikt in gazon, openbaar groen en golfbanen. Deze grassoort ontkiemt en groeit langzaam, maar kan prima kort gemaaid worden. Daarnaast heeft het een lange levensduur en kan goed tegen vochtig en beschaduwde plaatsen.
Struisgras (Agrostis Tenuis)
Struisgras oftewel Agrostis Tenuis heeft een lange levensduur. Deze grassoort heeft immers zowel ondergrondse als bovengrondse uitlopers. En heb je de grasmat een keer te kort gemaaid? Dat is geen probleem. Struisgras is een grassoort die namelijk snel herstelt en kort maaien zeer goed verdraagt. Ook is het fijnbladig van structuur. Daarom is het een zeer populair een veelgebruikte grassoort. Daarnaast is het een grassoort die gevoelig is aan droogte en (winter)betreding, daarom kun je deze grassoort het beste gebruiken voor aanleg van golfgreens, bossen en bermen.
Tot slot
Samengevat, er zijn veel verschillende grassoorten. Echter gebruiken wij voor de Nederlandse markt slechts enkele grassoorten. Soorten die toepasbaar zijn op elke toepassing die je maar kunt bedenken. Zodat jij altijd een grasveld hebt, passend bij je behoefte. En ook fijn dat je door de (grassoorten) bomen het bos nog kunt zien!