Als liefhebber van mooie planten, bomen en grasland ben je waarschijnlijk een fel tegenstander van onkruid. Zeker op het moment dat onkruid begint te woekeren, stapelen de nadelige gevolgen zich snel op. Vandaar dat je er goed aan doet om op zoek te gaan naar een bestrijdingsmiddel. Primstar is een van de meest bekende onkruidbestrijdingsmiddelen die er op dit moment zijn.
In dit artikel gaan we dan ook dieper in op alles dat met Primstar te maken heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de werking van Primstar en het juiste gebruik ervan. Zo weet je uiteindelijk zeker dat je maximaal de voordelen van dit middel ervaart.
Laten we allereerst even kijken naar wat Primstar nu eigenlijk precies doet.
Wat doet primstar?
Het doel van Primstar is om mogelijk aanwezige vormen van onkruid in een grasland uit te roeien. Er zijn namelijk nogal wat onkruidsoorten die met een grasland aan de haal gaan. Zo is het bijvoorbeeld vaak bijzonder onwenselijk dat zaken als paardenbloemen, klavers en varkensgras in een grasland beginnen te groeien.
Het is bijvoorbeeld ook geen toeval dat men Primstar vaak voor sportvelden gebruikt. Op sportvelden is het belangrijk dat er alleen gras op het veld groeit. Anders vindt er een belemmering van de sportieve activiteiten plaats. En dit leidt mogelijk tot grote nadelige gevolgen. Om dit te voorkomen, raden we het gebruik van Primstar ten zeerste aan. Het is goed in staat om onkruiden in allerlei soorten en maten te bestrijden. Dit heeft het vanzelfsprekend te danken aan de werkzame stoffen.
Primstar werkzame stoffen
In Primstar bevinden zich in de basis twee duidelijke werkzame stoffen. Dit zijn fluroxypyr MHE en florasulam. Laten we ze er een van een even bij pakken:
- Fluroxypyr: Fluroxypyr maakt onderdeel uit van de ‘groeistoffen’. Als synthetische auxine maakt het onderdeel uit van een grotere groep. Deze groep heeft de naam pyridine carboxyzuren. Planten nemen deze werkzame stof op via het blad. Vervolgens zorgen de planten aan de binnenkant voor een verdere transportatie van het middel. Het reist dan verder naar de andere onderdelen van de plant zelf. Binnen enkele dagen begint het blad van de plant te krullen. Dit zijn de eerste tekenen van succes. Vervolgens duurt het over het algemeen zo’n 1 tot 2 maanden voordat het onkruid als gevolg van de aanwezigheid van fluroxypyr is afgestorven.
- Florasulam: Florasulam maakt onderdeel uit van de triazolopyrimidines. Deze vallen dan weer onder de acetolactate syntase remmers. Kortweg ook wel ALS-remmers genoemd. Deze stof is werkzaam doordat het een enzym remt dat een belangrijke rol speelt in het vormen van aminozuren in de plant. Ook dit stofje kent een systemische werking. Dit houdt in dat de stofje zich verspreidt door de hele plant heen. Al snel na het toedienen van florasulam beginnen de planten eerste tekenen van verzwakking te vertonen. Bijvoorbeeld in de vorm van verbleking en een sterk verminderde groei.
Wanneer Primstar gebruiken?
Net als bij veel middelen voor het optimaliseren van een stuk grasland, is het belangrijk om het goed te timen. Je wilt er namelijk wel zeker van zijn dat er maximale effectiviteit plaatsvindt. Dat de hoeveelheid Primstar ook direct z’n werk goed doet. Daarom kijken we naar twee punten met betrekking tot de vraag ‘wanneer Primstar gebruiken?’.
Allereerst is het juiste moment in het jaar erg belangrijk. Onkruid groeit over het algemeen op z’n best in het voorjaar. Dit noemen we het groeiseizoen. Onbehandeld is het goed mogelijk dat onkruid dan echt begint te woekeren. In een aantal weken of maanden maken ze flinke stappen. Het beste moment om Primstar te gebruiken, is dan ook het voorjaar. Daarnaast is het ook zeker de moeite waard om na een maaibeurt met Primstar aan de slag te gaan. Na een maaibeurt beginnen planten namelijk weer opnieuw uit te lopen. Dit druk je de kop in met het juiste onkruidbestrijdingsmiddel.
Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken naar het type planten dat in jouw gras groeit. Bij de aanwezigheid van bepaalde soorten is het zeker een goed idee om Primstar te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
#1: Ridderzuring bestrijden
Ridderzuring is een relatief bekende vorm van onkruid. Het kiemproces van dit onkruid start in het najaar. Vervolgens beginnen ze rond de maanden juni en juli te bloeien. Ridderzuring komt veelvuldig voor op weilanden, aan de kant van wegen en onder de beschutting van houtachtige groeisels. Hierdoor is het goed mogelijk dat ridderzuring zich ook bij jou heeft ontwikkeld.
Primstar is bijzonder effectief in het bestrijden van ridderzuring. De werkzame stoffen van Primstar zorgen ervoor dat dit onkruid snel in kwaliteit verslechtert. Binnen de kortste keren sterft het zelfs al en keert het op de korte termijn niet terug. Een prettige gedachte wanneer je je grasland graag in een optimale staat houdt.
#2: Primstar tegen klaver
Ook klaver is een bekende vorm van onkruid. Zeker wanneer het op grasland aankomt. Klaver gedijt goed bij omstandigheden die het groeien van gras moeilijk maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schaduwplekken. Klaver blijft makkelijk groeien in de schaduw, terwijl dit het groeiproces van gras remt. Bovendien is klaver bestand tegen zeer lage temperaturen in de winter. Hierdoor is het niet zo dat het vanzelf afsterft bij vorst.
En dus doe je er goed aan om Primstar in te zetten tegen klaver. Dit middel gaat de bestrijding van klaver effectief tegen. De werkzame stoffen dringen het plantje binnen en zorgen ervoor dat deze van binnenuit afsterft. Zo is het gras binnen een aantal weken klavervrij en heeft het gras weer alle ruimte om netjes te groeien.
#3: Primstar tegen ander onkruid
Tot slot zijn er ook nog tal van andere onkruidsoorten waartegen Primstar een bijzonder effectief middel is. Voorbeelden hiervan zijn kleefkruid, vogelmuur, herik, paardenbloemen, boterbloemen en varkensgras. Wanneer je merkt dat deze een probleem vormen op jouw gras, dan is Primstar hét middel om dit tegen te gaan.
Dankzij de combinatie van fluroxypyr en florasulam heeft het onkruid geen schijn van kans. Na enkele weken tot 2 maanden is het gras daardoor weer mooi egaal.
Hoe snel werkt Primstar?
De eerste symptomen van het gebruik van Primstar zijn al binnen enkele dagen zichtbaar. Dit houdt in dat het maar één of twee dagen duurt voordat je merkt dat het middel werkt. Het blad van de aanwezige onkruid wordt bijvoorbeeld een stuk bleker. Of het onkruid stopt duidelijk met de snelle groei die het eerst doormaakte.
Vervolgens zet de afbraak van het onkruid zich langzaam maar zeker steeds verder door. Dit heeft te maken met de verspreiding van het onkruidbestrijdingsmiddel binnen het onkruid zelf. Uiteindelijk zal het zo’n 1 a 2 maanden duren voordat het onkruid volledig is afgestorven. Dit is lichtelijk afhankelijk van de weersomstandigheden.
Zo doe je er dus goed aan om op tijd te beginnen met de bestrijding van het onkruid. Men raadt het niet voor niets aan om dit aan het begin van het voorjaar te doen. Dit stelt je in staat om maximaal te profiteren van de voordelen van een onkruidvrij stuk gras in de lente en in de zomer. De mogelijkheden zijn dan een stuk groter. Door op tijd te beginnen, profiteer je maximaal van de vele voordelen van dit onkruidbestrijdingsmiddel.
Primstar gebruiksaanwijzing
Om er zeker van te zijn dat Primstar maximaal effectief is, is het ook belangrijk om te weten wat de juiste gebruiksmethode is. Vandaar dat we bij deze ook nog even wat aandacht besteden aan de gebruiksaanwijzing. Want het is namelijk niet zo dat je Primstar zomaar altijd op ieder soort gras kunt toedienen. Hier zit enige nuance in. En dus lopen we bij deze even verschillende scenario’s langs. Zo krijg je direct een beter idee van wat je in jouw situatie precies moet doen.
Pas ingezaaid grasland
Bij een pas ingezaaid grasland is het gras nog relatief jong. De zaadjes zijn langzaam maar zeker aan het uitkomen. Het gras heeft nog tijd nodig om echt uit te groeien tot volwaardige grassprieten. Is het op dat moment al mogelijk om Primstar te gebruiken? Het korte antwoord is; nee.
Bij pas ingezaaid grasland is het belangrijk om het gras eerst even wat tijd te gunnen. De eerste weken is het daarom nog niet mogelijk om Primstar te gebruiken. Vanaf ongeveer 4 weken na het inzaaien is dit wel het geval. Vanaf het 3de bladstadium is Primstar van toegevoegde waarde voor het grasland. Het gaat dan aan de slag om het onkruid te bestrijden, zonder dat het gras daarbij aangetast wordt.
Al met al betekent dit dus dat je de wisselwerking tussen inzaaien en onkruid bestrijden mooi kunt timen. Na het inzaaien is het simpelweg een kwestie van ongeveer een maand wachten. Je bent dan veilig om Primstar in te zetten en alle onkruid op die manier te verwijderen. Het jonge gras groeit dan al snel uit tot een mooi, volwaardig grasveld.
Bij bestaand weiland
Bij een bestaand weiland is er geen sprake van net ingezaaid gras. Dit weiland heeft al een tijdje alle ruimte gekregen om uit te groeien tot een volwaardig weiland. Hierdoor hoef je bij een bestaand weiland ook geen rekening te houden met restricties. Op het moment dat je merkt dat er veel onkruid aanwezig is, is het direct mogelijk om hier Primstar op los te laten.
Het bestaande weiland zal op de korte termijn al veranderingen gaan vertonen. Het aanwezige onkruid wordt bijvoorbeeld al snel een stuk bleker. Ook stopt het onkruid met groeien. De bladeren beginnen te krullen. En dat alles terwijl het gras wel gewoon gestaag verder groeit. Dit is precies wat je bij een bestaand weiland graag wilt zien.
Na 1 a 2 maanden is al het onkruid volledig afgestorven. De Primstar heeft dan z’n werk gedaan en ervoor gezorgd dat alleen het gras nog is overgebleven. Een egaal, strak grasveld blijft over. Om deze reden kiezen sportclubs vaak herhaaldelijk voor Primstar. Ze behandelen bestaande sportvelden hiermee om verdere problemen te voorkomen.
Bij gazons en overige grasvelden
Bij gazons en overige grasvelden geldt in grote lijnen hetzelfde als dat we eerder bij pas ingezaaid grasland en bestaande weilanden aangaven. Op het moment dat je een gazon en overige grasvelden net hebt ingezaaid, is het belangrijk om het genoeg tijd te geven om te groeien. Vanaf het 3de bladstadium is het dan mogelijk om Primstar toe te voegen.
Op het moment dat het inzaaien of bijzaaien van het gras langer geleden is, hoef je hier verder helemaal geen rekening mee te houden. Het is dan hoe dan ook mogelijk om Primstar aan het gras toe te voegen. Het gaat dan direct op effectieve wijze aan de slag om het onkruid af te laten sterven. Het gras blijft volledig intact, waardoor het alle ruimte krijgt om verder te groeien. Alles bij elkaar is je gazon of je andere grasveld dan binnen 1 of 2 maanden volledig onkruidvrij. Dit levert een waar visueel spektakel op. Een dergelijk grasveld is erg prettig om naar te kijken.
Primstar en regen
Met betrekking tot lichte regen is er in principe geen beperking van het gebruik van Primstar. Wanneer je dus graag de grote hoeveelheid onkruid in het gras weg wilt werken, is dit vrijwel direct mogelijk. Mits je rekening houdt met de eerdergenoemde voorwaarden in dit artikel.
Wel is het zo dat als je Primstar gebruikt tijdens hardere regen je kans hebt dat de Primstar van de planten af spoelt. Ook is het voor jezelf waarschijnlijk wel prettiger om te wachten tot de regen voorbij is. Ons advies is dan ook om Primstar te gebruiken wanneer het minimaal een half uurtje droog weer is.
Heb je dus een gazon, een weiland of een andere vorm van grasland? En heb je momenteel te maken met een grote hoeveelheid onkruid? Dan is Primstar hét middel om hier een einde aan te maken. Binnen 1 a 2 maanden ga je al fikse verbeteringen merken.
Het enige waar je dan nog op moet letten, is een juiste dosering.
Primstar doseren
De dosering van Primstar hangt af van het specifieke grasland waarvoor je het gebruikt. Het is dus zeker belangrijk om hier onderscheid in te maken.
Om het overzichtelijk te houden, delen we de dosering in twee verschillende groepen in. Aan de ene kant heb je het bestaande weiland. Aan de andere kant de gazons en de overige grasvelden. We gaan er dan voor het gemak even vanuit dat je bij pas ingezaaid gras altijd minimaal de aangegeven 4 weken wacht.
Voor een bestaand weiland geldt dan een optimale dosering van 10 tot maximaal 19 ml Primstar per 1,5 tot 4 liter water voor 100 vierkante meter. Aan de hand van de grootte van het grasland vind je dan al snel de juiste hoeveelheden Primstar en water.
Bij gazons en overige grasvelden geldt dan een maximale dosering van 19 ml per 1 tot 4 liter water voor 100 vierkante meter. Ook hiervoor geldt dat je de juiste hoeveelheden Primstar en water dan laat afhangen van de totale grootte van het grasland.
Door deze optimale dosering aan te houden, gaat Primstar maximaal effectief te werk om onkruid weg te werken. Al snel ga je daarvan de eerste effecten merken. En het fijne is tot slot dat je Primstar ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Zo druk je onkruid definitief de kop in.