Je kent het wel. Vorig jaar grootverpakkingen graszaad ingekocht en nu nog graszaad over hebben. Maar wat kun je ermee? Is het graszaad nog houdbaar? In het volgende artikel gaan we verder in op de houdbaarheid van graszaad.
“Hoe lang is graszaad houdbaar?” is een veelgestelde vraag. Hoe lang graszaad houdbaar is hangt veelal samen met het feit of de verpakkingen eerder geopend zijn. Daarnaast is de omgeving waar het in is bewaard ook belangrijk. Graszaad is een natuurproduct dat gewoonweg na verloop van tijd zijn kiemkracht verliest. Hieronder gaan we verder in op de houdbaarheid van geopende verpakkingen, ongeopende graszaad verpakkingen en de omgeving waarin je het graszaad hebt bewaard.
Ongeopend graszaad verpakkingen
Je krijgt twee jaar garantie op ongeopende graszaad verpakkingen. Daarna verloopt automatisch de garantie. Vandaar dat graszaad volgens verpakkingen veelal ongeopend ten minste twee jaar houdbaar zijn en tot die tijd de kiemkracht wordt gegarandeerd. Dit betekent echter niet dat je na de garantieperiode geen gebruik meer kunt maken van het graszaad. Na de periode van twee jaar kan het nog goed mogelijk zijn dat de graszaden dezelfde kracht hebben om op normale wijze te ontkiemen. Graszaad kan namelijk jaren van prima kwaliteit blijven. Mits je het graszaad maar droog en koel hebt bewaard. Ook kan het heel goed voorkomen dat de kiemkracht van je graszaad iets is afgenomen. Zeker weet je het na verloop van de garantie dus niet.
Geopend graszaad verpakkingen
Geopende graszaad verpakkingen zijn minder lang houdbaar dan ongeopende graszaad verpakkingen. Na het openen is het graszaad ten minste een jaar houdbaar. De kiemkracht van het graszaad zal ook afnemen na de periode van een jaar en dus de houdbaarheid verminderen. Ook hierbij geldt, het is bijna zeker dat niet alle zaden direct hun kracht om te ontkiemen zullen verliezen.
Omgeving waarin graszaad is bewaard
Zoals eerder benoemd is de omgeving waarin het graszaad bewaard wordt een belangrijke pijler voor de brandende vraag “hoe lang is graszaad houdbaar?”. Het bewaren van graszaad moet op een koele, donkere en droge ruimte. Aan te raden is dus ook om het te bewaren in de originele verpakking en luchtdicht af te sluiten indien de verpakking geopend is. Dit komt de houdbaarheid van het graszaad ten goede. Daarnaast is het belangrijk dat er geen vocht de kans krijgt om in te buurt te komen van het graszaad.
Graszaad houdbaarheid uittesten
Of graszaad nog houdbaar is valt op het eerste gezicht niet te zeggen. Toch is er een manier om de kiemkracht te testen voor je het gaat zaaien. Wil je namelijk echt weten of het zaad nog ontkiemt, dan kun je het met twee velletjes vochtig wc-papier testen. Leg ten eerste een paar laagjes wc-papier op een schoteltje en maak die vochtig. Strooi ten tweede er wat graszaad op en span wat magnetronfolie over het schoteltje. Prik ten slotte extra gaatjes in de folie en leg het schoteltje op de vensterbank. Binnen een paar dagen kan het al voorkomen dat wat graszaad zal ontkiemen. Als meer dan 80% na twee tot drie weken ontkiemt is dat normaal. Echter kiemt er minder dan is de kiemkracht dus gedaald en het graszaad niet goed houdbaar meer.
Tot slot
Al met al, wij snappen dat het heel fijn zou zijn als je het graszaad uit de schuur van vorig jaar nog zou kunnen gebruiken. En dat kan ook, want in de meeste gevallen is het graszaad nog van prima kwaliteit. Toch raden wij altijd aan om nieuw graszaad te kopen na verlopen van de garantie. De investering van graszaad is doorgaans niet heel groot. En als het graszaad niet meer houdbaar is, je toch zaait en er niet of nauwelijks graszaad uitkomt is dat heel zonde. Is dat namelijk het geval, dan moet je alsnog nieuw graszaad kopen en weer zaaien.