Zodra je grassen maait, zullen belangrijke voedingsmiddelen verloren gaan. Zon en water kunnen namelijk alleen maar tot een bepaalde mate helpen met de groei van grassen. Grassen onderhoud, ofwel goede voeding is gewoonweg belangrijk voor behoud van een groen gazon.
Hebben de grassen deze voedingsstoffen niet tot hun beschikking, dan zal dit namelijk directe gevolgen hebben voor de groei van grassen. Door te bemesten kun je de ontstane tekorten weer zelf aanvullen. Alleen zo zorg je voor goed grassen onderhoud en behoud je immers een diepgroene, dichte grassen.
Hieronder gaan we verder in op verschillende onderwerpen met betrekking tot grassen bemesten. Omdat nog niet iedereen eerder bemesting heeft gebruik gaan we als eerst in op wat goede bemesting eigenlijk is. Als tweede gaan we in op het beste moment om je gazon te bemesten. Daarna gaan we nog in op de hoeveelheid grassen bemesting je moet gebruiken en als laatst hoe je dan moet bemesten. Al met al, lees snel verder en ontdek alle ins- en outs omtrent bemesten.
Wat is goede grassen bemesting?
Voor goed grassen onderhoud en groei kun je het beste kwaliteit bemesting gebruiken. Het is namelijk zo dat meststoffen de bouwstenen bevatten waarvan grassen aan de hand van fotosynthese gebruik maakt. Anders gezegd, door zonlicht kan grassen middels fotosynthese alle voedingsstoffen omzetten in suikers. Die suikers worden dan weer gebruikt om de plant gezond te houden en goed te laten groeien.
Kwaliteit bemesting zorgt voor geleidelijke groei van het gazon. De langzaam vrijkomende meststoffen werken hierbij soms wel tot 6 maanden lang. Echter zijn veel meststoffen kortwerkend en in beide zullen wij in het artikel dan ook verder op ingaan.
De voedingsstoffen in grassen bemesting
Voedingsstoffen in bemesting bestaan veelal uit NPK meststoffen: (N) stikstof, (P) fosfor, (K) kalium. Ook Magnesium (Mg) en Calcium (Ca) kun je tot de hoofd voedingsstoffen van grassen bemesting rekenen. Dat wil zeggen dat de stoffen bestaan uit:
- (N) stikstof: is belangrijk voor ontwikkeling en groei van de grassen;
- (P) fosfor: is belangrijk voor ontwikkeling en groei de wortels;
- (K) kalium: zorgt voor een betere celstructuur en een verhoogde weerstand van de grassen.
Elk seizoen moet de grassen met een andere NPK verhouding bemest worden. Dit omdat de grassen in de verschillende getijden van het jaar, ook andere behoeftes heeft. De grassen hebben bovendien veel meer stikstof nodig in het voorjaar dan in de zomer en het najaar.
Belang van stikstof voor grassen bemesten
We zullen niet te diep ingaan op stikstof, maar omdat het van alle drie de stoffen een van de belangrijkste stoffen is voor grassen bemesten besteden wij er toch even extra aandacht aan. Zonder genoeg stikstof krijgen de grassen een gele, veelal ongewenste gele kleur, een verminderde weerstand tegen betreding en schimmelaantastingen. Daarentegen is een teveel aan stikstof ook niet goed voor je gazon. Ten eerste zullen de grassen te snel groeien, wat slappe spruiten oplevert en voor vervilting kan zorgen. Ten tweede geeft het weer een verhoogde kans op andere schimmelziekten, dan bij toedienen van te weinig stikstof.
Vaak worden voor stikstof meststoffen kalkammonsalpeter en zwavelzure ammoniak gebruikt. Maar ook Kalkstikstof (cyanamide), Ureum, Kalisalpeter en Ureum-formaldehyde kunnen gebruikt worden voor verhoging van het stikstofgehalte van de grassen.
Kalkammonsalpeter als stikstof meststof
Kalkammonsalpeter is een kunstmeststof die breed inzetbaar is als stikstofmeststof. In tegenstelling tot de naam voegt deze meststof geen kalk toe aan de groen, maar werkt deze juist verzurend. De werkzame stoffen die vrijkomen zijn nitraatstikstof en ammoniumstikstof.
Zwavelzure ammoniak als stikstof meststof
Zwavelzure ammoniak is een kwaliteit kunstmest met zowel stikstof als zwavel. Deze meststof is zowel in korrelvorm als vloeibaar beschikbaar. Doordat deze meststof eerst moet worden omgezet naar nitraat voordat het opgenomen kan worden door de grassen, is de werking van deze meststof vertraagd. Zwavelzure ammoniak is voor gebruik op zandgrond minder geschikt, doordat het verzurend werkt.
Andere elementen als bemesting
Naast NPK meststoffen bevatten meststoffen soms ook andere elementen, zoals kalk en kieseriet.
Kalk als grassen bemesting
Voor goede opname van de meststoffen is kalk een vereiste. Klei of zandgrond van je gazon is namelijk vaak van zichzelf zuur. Dit wil zeggen dat de pH-waarde van deze bodem erg laag is. Deze lage pH-waarde in de grond is voor mossen en onkruid een ideale omgeving om in te groeien. Ook kunnen bij een te lage zuurgraad de grasplanten niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Om de zuurgraad van je gazon in balans te brengen wordt vaak kalk toegevoegd aan bemesting, maar ook het zelf kalk strooien is soms aan te raden. Kalk zorgt er namelijk op zichzelf voor dat de pH-waarde van de bodem wordt verhoogt en de zuurgraad dus verlaagd. Het gazon zal vervolgens beter kunnen groeien omdat de wortels alle voedingsstoffen beter opnemen en de graszoden zullen beter dichtgroeien.. Daarnaast zorgt een goede zuurgraad er dan ook voor dat je de groei van mos en onkruiden remt. Het resultaat? Een sterke en volle grasmat.
Is de grond van het gazon zuur en wil je los kalk strooien over het gazon? Het is goed om te weten dat het voldoende is om één keer per jaar kalk over je gazon te strooien. Kalk heeft namelijk ook een werking van circa 10 maanden. Het beste moment om met kalk te strooien is bovendien in de herfst/winter, ruim voordat je gaat bemesten. Het gazon kan dan wel een beetje hulp gebruiken. Daarnaast raden wij aan om nooit kalk tegelijk met organische mest te strooien. Hierdoor kan namelijk door de snelle vorming van koolzuur een belangrijk deel van de stikstof vervliegen. Kalk kun je dan zoals gezegd prima ruim voordat je gaat bemesten strooien.
Kieseriet als grassen bemesting
Bij bemesting is Kieseriet het stofje dat zorgt voor een mooie groene kleur van de grassen. Kieseriet bevat namelijk van nature veel magnesium. Magnesium is zoals gezegd van essentieel belang voor fotosynthese van een plant. Het stimuleert als het ware de vorming van bladgroen in de grasplanten. Hierdoor wordt de fotosynthese van de grassen enorm bevordert wat vervolgens voor een mooiere kleur van de grassen zorgt. Is uw gazon namelijk geel? Dan kan dit prima komen door magnesiumgebrek en is kieseriet een uitstekende oplossing. Kieseriet korrel kan bovendien op elk moment toegepast worden. Echter helpt het niet om naast de grassen bemesting zoveel mogelijk extra kieseriet te strooien over je gazon. Kieseriet bevat namelijk geen stikstof, fosfor of kali, dus de groei van het gazon wordt er niet extra door gestimuleerd. Daarnaast is het goed om te weten dat kieseriet onafhankelijk van de zuurgraad werkt en is het dus inzetbaar op zowel klei- als zandgronden. Kortom, ideaal om snel de magnesium- en zwavelbehoefte van je gazon te dekken.
Grassen bemesten tegen onkruid
Ook zijn sommige kant-en-klare meststoffen ook onkruidbestrijder. Hiermee heb je het onkruid probleem ook direct opgelost. Echter kijk wel uit, producten die meststoffen met onkruidverdelging combineren moet je wel volgens gebruiksaanwijzing gebruiken. Een overdosis aan onkruidverdelging doet de grassen namelijk meer kwaad dan goed.
Organische bemesting als basis
Eigenlijk is organische bemesting in de vorm van stalmest de beste bemesting voor het gazon. Er gaat gewoonweg niets boven stalmest van koeien, kippen of paarden. Stalmest bevat namelijk veel organisch stof en alle meststoffen. Echter het nadeel van stalmest is dat het niet goed verkrijgbaar is. Daarnaast is de verwerking en het beeld dat het geeft op je gazon ook niet alles. Hieronder gaan we dus verder in op twee meststoffen die wel goed verkrijgbaar zijn in de winkel. In de winkel kun je namelijk voor bemesting van de grassen veelal een onderscheid maken tussen organische mest en kunstmest.
Organische grassen bemesting
Organische mest zorgt ervoor dat je grassen goed kunnen groeien en dat de bodem een goede structuur krijgt. Een groot voordeel is dat 100% organische bemesting voor je gazon zich echt op de bodem richt. Naast voedingsstoffen zitten in organische mest ook belangrijke bacteriën en schimmels. Ook wel bacteriën, die de viltlaag goed kunnen verteren en mosgroei helpen voorkomen.
Dit heeft een verbeterde bodemstructuur tot gevolg. Dat heeft dan weer als gevolg dat de grasplanten zich in een betere omgeving bevinden en daarom ook beter ziekteresistent. Een ander groot voordeel van organische mest is dat deze veelal langer werkt dan kunstmest. Anders gezegd, de korrels van organische bemesting geven vaak voor drie tot vier maanden kleine beetje voeding af aan je gazon. Hierdoor zal het gazon niet snel beschadigen door een overmaat aan voeding. Ook kun je prima met zonnig weer deze bemesting strooien.
Kunstmest
Kunstmest daarentegen heeft een zeer snelle werking en is dus een uitstekende oppepper voor het gazon. Ook is het vaak goedkoper dan organische bemesting. Verder heeft kunstmest niet veel voordelen voor het gazon vergeleken met organische bemesting. Een groot nadeel van kunstmest is ten eerste dat het een stuk meer zout bevat dan organische bemesting. Hierdoor kan de grond van je gazon van kwaliteit verminderen naar verloop van tijd. Ten tweede lost kunstmest sneller op in water dan organische bemesting. Hierdoor heb je dus meer kunstmest nodig en zijn dus uiteindelijk de kosten misschien wel hoger dan met organische bemesting. Let bij kunstmest wel extra op, zodat je niet te veel voedingsstoffen geef aan het gazon.
Wanneer grassen bemesten?
Zoals gezegd is regelmatig bemesten van het gazon belangrijk voor de groei van de grassen. Je kunt met bemesting al vroeg in het jaar beginnen. Zoals gezegd zijn de meeste meststoffen over het algemeen redelijk kortwerkend, daarom kun je het bemesten verdelen in drie fases.
Grassen bemesten in het voorjaar
Je begint dan anders gezegd met strooien in maart of april. In december of januari groeien de grassen namelijk nog niet en is het tevens nog gevoelig voor schimmels en bevriezingen. In maart of april gaat de temperatuur omhoog. De voedingsstoffen uit de mest kunnen dan langzaam vrij komen. In deze fase gebruik je een mengsel met iets meer stikstof (N), dan fosfor (P) en kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 12, 5, 5. Bemest zoals gezegd het liefst op een moment voordat er een flinke regenbui valt. Zo lossen mestkorrels beter op. Ook voorkom je zo dat mestkorrels te lang op de grassen blijven liggen en voor bruine plekken in het gazon zorgen.
Grassen bemesten in de zomer
Een tweede moment om grassen te bemesten kan in de vroege zomer. Ook wel de maanden juni of juli. Hiermee help je het gazon de zomer door. De voedingsstoffen van de grassen bemesting in de lente raken uitgeput. Anders gezegd hebben de grasplanten alle voeding van het voorjaar al uit de bodem onttrokken. Daarnaast wordt ook het grassen meer gebruikt door spelende kinderen, ravottende huisdieren of het jaarlijkse buurtfeest. Bovendien zal door de warmte van de zon met de droge periodes de grassen het zwaarder te verduren krijgen. Door de grassen te bemesten in de zomer geef je het ook de voeding om sterk de herfst in te gaan. Daarnaast krijgen mos en onkruid zoals gezegd door goede bemesting veel minder kans om te groeien.
Gebruik van een organische grassen meststof is aan te raden. Een kunstmeststof is misschien veelal goedkoper, maar door de lang werkende voedingsstoffen in organische meststoffen krijg je een constante grasgroei. Zo ben je verzekerd van een dicht, vol gazon waar je in de aankomende maanden van kunt genieten.
In deze fase gebruik je een mengsel met iets meer stikstof (N), dan fosfor (P) en ook veel kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 14, 5, 10.
Als je besluit om maar twee keer per jaar te willen bemesten, dan raden wij aan om de zomerperiode over te slaan. Echter is een goede kwaliteit meststof dan wel echt aan te raden.
Grassen bemesten in het najaar
Het bemesten van het najaar is het derde en laatste moment waarop je grassen zou kunnen bemesten. Anders gezegd de maanden september en oktober. In de winter is het gazon onderhevig aan extreme weersomstandigheden zoals vorst en regen. Goede grassen bemesting zal ervoor zorgen dat het gazon goed de winter doorkomt. Daarnaast hebben de grassen door de droogte van de zomer en het meer betreden van de grassen ook al enkele klappen op moeten vangen. Goede voedingsstoffen zijn dus hard nodig om de grassen zichzelf weer op te kunnen laten bouwen. Anders gezegd zullen de kale plekken die door betreding en droogte zijn ontstaan ook beter kunnen herstellen. Ook zal het bemesten helpen tegen mos- en onkruid vorming.
Om als eerste goede bescherming te bieden aan de grassen, ten tweede herstel in gang te zetten en als laatste onkruid- en mosvorming tegen te gaan is goede grassen bemesting nodig met de juiste aangepaste verhoudingen. In deze fase gebruik je een mengsel met iets minder stikstof (N) en fosfor (P), maar veel kalium (K). Bijvoorbeeld respectievelijk een verhouding van 6, 5, 12. Met de extra kalium geef je grassen de extra weerstand voor de winter die het nodig heeft.
Daarnaast is het ook goed om deze fase het gazon te bekalken. Jaarlijks bekalken is zoals eerder vernoemd goed voor de zuurgraad van de bodem. Door het vele regen in de herfst en winter wordt de grond namelijk alleen maar zuurder. Bekalken van de grassen zal de algemene conditie sterk verbeteren.
Grassen bemesting bij nat of droog weer
Voor het bemesten van de grassen is het noodzakelijk dat het gazon droog is. Anders kan het gebeuren dat de mest niet op de juiste plek terecht komt. Daarnaast kan met gebruik van kunstmest ook bijvoorbeeld dauw op de vochtige grasplantjes terecht komen. Als de zon vervolgens gaat schijnen branden de zouten in het kunstmest de grassen kapot. Wel kan tijdens dauw kunstmest gestrooid worden en vervolgens de grassen besproeid worden zodat de meststoffen van de grassprieten af spoelen. Echter bij gebruik van organische meststoffen is het probleem met zouten niet van toepassing, omdat daar helemaal geen zouten in verwerkt zijn.
Grassen bemesten kun je dus bijvoorbeeld het beste doen met droog weer, op een droog gazon, een paar uur voordat het begint te regenen. Raadzaam is het dan om de weerberichten in de gaten te houden. Zo kunnen de mestkorrels goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en blijven ze niet al te veel aan de grasplantjes plakken. Vervolgens kan de bodem van de grassen de bemesting goed tot zich nemen. Uiteraard is besproeiing na het bemesten op een droog gazon ook prima geschikt. Daarnaast is het ook goed om te letten op harde wind. Dit ter voorkoming dat de bemesting niet goed over de grassen wordt verdeeld.
Hoeveel bemesting gebruiken?
Een van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je gaat bemesten is ten eerste de grootte van je gazon, ten tweede hoe je omgaat met je gazon en als laatste de leeftijd.
Grootte van je gazon
Kijkend naar de grootte van je gazon wil je niet te veel, maar ook niet te weinig mest gebruiken. Zoals gezegd zijn de meeste meststoffen ook redelijk kortwerkend. Je zult merken dat je in het begin dan meer zal moeten maaien, maar na een aantal weken het groeien vertraagd. Ondanks dat wij adviseren om drie keer per jaar te bemesten zullen de kortwerkende meststoffen op een bepaald punt dus merkbaar uitgewerkt zijn en zal je opnieuw willen bemesten. Ondanks dat de meststoffen uit zullen werken, moet je zeker ook niet te vaak en te veel bemesten. Een teveel aan meststoffen kan zorgen voor brandplekken in de grassen. Kortom, dat wil je natuurlijk niet.
Grassen laten liggen, ofwel mulchen
Zoals gezegd ligt de hoeveelheid grassen bemesting ook aan hoe je met de grassen omgaat. Als je namelijk na het maaien van de grassen het korte grasmaaisel laat liggen, is dat extra natuurlijke bemesting voor de grassen. De pas gemaaide grassen zal snel verteren en zorgen voor extra stikstof in de bodem. Het laten liggen van kort gemaaid grassen wordt ook wel een mulchlaag genoemd. Mulchen is voor grotere gazons dan ook een ideale uitkomst. Echter de grassen moet tijdens het maaien dan wel altijd droog zijn en de grassen zelf niet te lang. Het gras kan namelijk rotten of stikken indien het mulchen niet goed wordt toegepast.
Zoals gezegd kunnen de grashopen of -proppen namelijk ook gaan rotten. Om het rotten van grashopen tegen te gaan en de grassen te laten profiteren van de nutriënten van het grasmaaisel bestaan er tegenwoordig ook speciale grasmaaiers met een mulchfunctie. Deze grasmaaiers zorgen ervoor dat het gemaaide gras zeer fijn worden gemaakt en vervolgens gelijkmatig over de grassen verspreid worden. Dat is dus een ideale, tijdbesparende manier van bemesting. En zijn de grassen toch nat? Ondanks dat het verleidelijk is om de grassen te laten liggen, raden wij aan om het gemaaide gras in dat geval toch even op te harken.
Let er daarnaast ook op dat je onkruid en bijvoorbeeld bladeren en takken in alle gevallen wel verwijderd. Deze kunnen het best gewoon op de composthoop.
Al met al, meestal staan op alle verpakkingen voor bemesting wel de hoeveelheden, maar je kunt ook uitgaan van een gemiddelde. In elke fase 1 kilo meststoffen per 50 m2 gazon zou in de meeste genoeg moeten zijn. Het gebruik van meer meststoffen kan zoals gezegd meer kwaad dan goed.
Hoe moet je grassen bemesten?
- Als eerste is het goed om de grassen te maaien. Zo zal de mest minder snel op de grassen blijven liggen en dus voor een betere verdeling zorgen;
- Vervolgens is het goed om het mos en onkruid weg te harken;
- Meet daarna de zuurgraad op. Is de grond te zuur, dan is het aan te raden om kalk te strooien (Heb je kalk gestrooid, dan raden wij niet aan om op dezelfde dag te bemesten);
- Bemest vervolgens met de hand of een strooiwagentje. Echter is een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels met een strooiwagentje eenvoudiger. Gebruik van een strooiwagentje heeft dan ook de voorkeur;
Gazon besproeien na bemesten
Ook is het goed om erop te letten dat bij gebruik van kunstmatige mestkorrels, ze niet te lang op een droog gazon blijven liggen. Het gevolg hiervan is namelijk dat er bruine plekken zullen ontstaan op de grassen. Om de bruine plekken in de grassen te voorkomen, kun je mestkorrels prima bewateren na het strooien. Dit kan met een sproeier. Bovendien kan het ook prima door te bemesten, vlak voordat er een flinke bui gaat vallen. Echter bij organische mest heb je dit probleem vrijwel niet.