Als eigenaar van een gazon ben je uiteraard veel bezig met de kwaliteit van het gazon zelf. Je wilt er zeker van zijn dat het gras optimaal groeit, zodat je er ook optimaal van kunt blijven genieten. Er bestaat dan een goede kans dat om de zoveel tijd gras bijzaaien een taak is die je wel bij wilt houden.
In dit artikel nemen we met je door wat er allemaal bij gras bijzaaien komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan zaken waar je op moet letten, wanneer je gras moet bijzaaien en hoe je dit dan precies doet. Zo weet je aan het eind precies wat en wanneer je iets moet doen.
Laten we allereerst even kijken naar waar je op moet letten bij het bijzaaien van het gras.
Gras bijzaaien; waar op letten?
Gras bijzaaien is een relatief precies werkje. Er zijn dan ook meerdere zaken waar je op moet letten op het moment dat je besluit om het gras bij te zaaien. De 3 belangrijkste punten daarbij zijn:
- Het juiste moment: Het spreekt redelijk voor zich dat je het gras bijzaaien op het juiste moment moet doen. Er zijn namelijk nogal wat omstandigheden die er totaal niet voor geschikt zijn om gras bij te zaaien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden. Of de periode in het jaar. Op het moment dat je gras gaat bijzaaien, wil je er wel zeker van zijn dat het optimaal kan groeien. Hier spelen een groot aantal omgevingsfactoren een grote rol bij. Op deze omgevingsfactoren gaan we later in dit artikel dieper in.
- De werkwijze: Dan is er daarnaast ook behoefte aan een specifieke werkwijze. Niet iedere manier van gras bijzaaien is namelijk precies hetzelfde. Zo is het ene gazon bijvoorbeeld heel dun, terwijl je bij een ander gazon alleen met specifieke kale plekken te maken hebt. De betreffende situatie speelt een grote rol in de manier waarop je uiteindelijk te werk moet gaan. Vandaar dat ook de werkwijze als een van de belangrijkste onderdelen wordt beschouwd. Ook op de manier waarop je gras moet bijzaaien, gaan we later in dit artikel dieper in.
- De nazorg: Tot slot blijft er dan nog de nazorg over. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om een gazon net na het bijzaaien direct intensief te gaan gebruiken. Je geeft het gazon dan niet voldoende tijd om te doen wat het moet doen. Dit resulteert dan direct alweer in een suboptimale groei van het gras. Dit soort situaties wil je uiteraard het liefst voorkomen. Vandaar dat we dit artikel afsluiten met een gedetailleerde omschrijving van de periode dat je na het zaaien niet over het gras mag lopen.
Laten we beginnen met de informatie met betrekking tot het juiste moment om gras bij te zaaien.
Wanneer gras bijzaaien?
Zoals al even kort aangegeven, speelt het moment van gras bijzaaien een belangrijke rol. Er zijn namelijk een groot aantal omstandigheden die verre van ideaal zijn wat het bijzaaien van gras betreft. Wanneer je hier geen rekening mee zou houden, merk je binnen de kortste keren al dat het gras niet goed groeit. Dit is niet alleen zonde van de zaadjes, maar ook zeker van je eigen tijd. Laten we daarom een aantal scenario’s doornemen van momenten waarop je het gras wel en juist niet moet bijzaaien.
Gras bijzaaien beste tijd
Om het beste moment te vinden om gras bij te zaaien, moeten we kijken naar de beste tijd in het jaar. Daarbij is het belangrijk om op drie specifieke factoren te letten:
- Vochtigheid grond: Net als zo’n beetje iedere andere plant, heeft ook gras water nodig. Op het moment dat je gras gaat bijzaaien, is het dan ook belangrijk dat er sprake is van een relatief vochtige bodem. Het is een vereiste voor een snelle ontkieming van het zaad. Met andere woorden; de omstandigheden om te groeien zijn het beste wanneer de bodem voldoende vocht heeft. Je gaat dan merken dat het gras snel uit de zaadjes komt en uitgroeit tot volwaardig onderdeel van het gazon.
- Temperatuur: Daarnaast speelt ook de temperatuur een grote rol. Het is bijvoorbeeld absoluut niet gunstig wanneer de temperatuur te laag is. Gras groeit dan namelijk niet. Denk hierbij aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling dat het te warm is. Op het moment dat het namelijk bloedheet is, groeit het gras weer minder snel. Boven een temperatuur van 25 graden Celsius neemt de groei gestaag af. Een ideale temperatuur van de bodem is dan ook tussen de 12 en 20 graden Celsius. Je zult zien dat het gras dan het snelst groeit. Een tweede nadeel van hoge temperaturen en bijbehorende droogte is dat de vochtigheid in de grond dan afneemt. Zoals we bij het vorige punt zagen, zijn de negatieve effecten dan dubbelop.
- Kans op regen: Tot slot is de kans op regen ook een belangrijke factor. Een perfecte situatie is namelijk dat het na het bijzaaien van het gras direct gaat regenen. Hierdoor komen de zaden optimaal in de bodem te zitten. Bovendien ontvangen ze dan direct de hoeveelheid vocht die ze nodig hebben. Idealiter let je als laatste dus op de weersvoorspelling. Wordt er op korte termijn regen voorspeld? Dan zit je op dit punt in ieder geval al goed.
Om te bepalen wat nu de beste tijd is om gras bij te zaaien, kijken we dus naar de bovenstaande factoren. Het is dan een kwestie van een periode in het jaar vinden waarin deze factoren optimaal zijn. In de praktijk blijkt dit dan dat het om de maanden april en mei gaat. Hierin is de grond nog relatief vochtig, zijn de temperaturen vaak niet al te hoog en is er een redelijke kans op regen. Aangezien dit in het najaar vaak ook het geval is, mag je ook de maanden september en oktober nog aan deze ‘beste tijd’ toevoegen.
Gras bijzaaien najaar
Gras bijzaaien in het najaar is een goede optie. Eind september en in heel oktober zijn de omstandigheden vaak goed voor jong gras om te groeien. In deze maanden zie je namelijk dat het relatief wat meer regent dan in de zomer. Hierdoor is niet alleen de kans op regen wat groter, maar is de bodem van zichzelf ook wat vochtiger. Zeker gezien de zon wat minder fel schijnt ten opzichte van de maanden juli en augustus.
Verder is ook de temperatuur in de maanden september en oktober een stuk aangenamer voor gras om in te groeien. Zoals eerder in dit artikel aangegeven heeft de bodem idealiter een temperatuur van tussen de 12 en 20 graden Celsius. Is dit het geval? Dan groeit het net bijgezaaide gras perfect. Voor je het weet is het dan uitgegroeid tot volwaardig gras.
Gras bijzaaien in het najaar is daarom een verstandige keuze. Door hier op tijd mee te beginnen, gaat het gras al redelijk lang de winter in. Hierin stopt het dan even met groeien, waarna het in het voorjaar weer verder gaat.
Gras bijzaaien voorjaar
Gras bijzaaien in het voorjaar is daarnaast dus ook een goede optie. Net als in het najaar het geval is, zijn ook in het voorjaar de omstandigheden voor gras ideaal. Vooral in de maanden april en mei is dit het geval. In deze maanden is de temperatuur namelijk ver genoeg opgelopen om ervoor te zorgen dat de bodem aardig is opgewarmd. Hierdoor komt het boven deze kritieke temperatuur van 12 graden Celsius uit, waarop het gaat groeien.
Verder zien we over het algemeen dat het in de maanden april en mei nog weleens wilt regenen. Hierdoor ontvangt net gezaaid gras precies wat het nodig heeft om zich goed in de grond te nestelen. Zeker wanneer je je daarnaast ook nog eens beseft dat de bodem van zichzelf in het voorjaar lekker vochtig is. Dit neemt af naarmate de zomer nadert. En dus doe je er goed aan om er op tijd bij te zijn.
Gras bijzaaien in het voorjaar is een uitstekende keuze. Het nieuwe gras kan dan al een aardig eindje groeien alvorens het de vaak hete zomer ingaat.
Gras bijzaaien nachtvorst
Bij nachtvorst denk je in eerste instantie wellicht dat het geen goed idee is om gras bij te zaaien. Dat dit funest is voor de zaadjes en dat ze dan doodgaan. Echter blijkt dit in de praktijk zeker niet het geval te zijn. Nachtvorst is in principe geen probleem.
Zoals we eerder al aangaven, zijn de maanden april en mei bij uitstek geschikt om het gras in bij te zaaien. Gras bijzaaien doe je namelijk het liefst bij een bodemtemperatuur tussen de 12 en 20 graden Celsius. Echter kan het in deze maanden nog weleens voorkomen dat er sprake is van nachtvorst. De temperatuur daalt dan in de nacht zo ver, dat deze zelfs even onder het nulpunt duikt. Het fijne hiervan is dan vervolgens dat dit geen schade toebrengt aan pas bijgezaaide gazons. De groei komt hoogstens even tot een halt. Echter stijgt de temperatuur gedurende de dag vaak alweer snel in april en mei.
Bovendien komt nachtvorst ook niet vaak voor. De kans is groot dat dit binnen een paar dagen alweer verleden tijd is en de temperaturen weer optimaal zijn voor gras om in te groeien. Daarmee bereik je alsnog het gewenste effect.
Hoe gras bijzaaien?
Nu je weet wanneer je gras het best kunt bijzaaien, is het tijd om te kijken naar hoe je dit dan precies gaat doen. Het hoe is een belangrijk onderdeel van het gehele proces. Je wilt namelijk wel het liefst dat je het in één keer goed doet. Dit voorkomt dat je vervolgens ineens een hele zomer of een hele winter met een suboptimaal gazon te maken hebt.
Allereerst is het aan te raden om het gras te verticuteren. Door het namelijk te verticuteren, creëer je ruimte voor de zaadjes om ook daadwerkelijk de grond te bereiken. Het heeft natuurlijk weinig zin als de helft van de zaadjes in de laag van dood gras, mos en onkruid achterblijft. Voor een optimaal resultaat raden we daarom over het algemeen aan om te beginnen met gras verticuteren.
Gras bijzaaien bij kale plekken
In sommige situaties ontstaan er kale plekken in het gazon. Dit ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een suboptimale bodem op die plek. Denk dan bijvoorbeeld aan een verzuurde bodem. Of een bodem waarin mossen en/of onkruid de strijd van het gras gewonnen hebben. Ook is het mogelijk dat het gras op de desbetreffende plekken intensief is gebruikt. Bijvoorbeeld doordat er een zwembad, een parasol of een tafel en stoelen hebben gestaan.
Vervolgens is het tijd om bij te zaaien. Let er daarbij op dat je wel eerst zeker weet wat nu de oorzaak van de kale plekken is geweest. Heeft het echt te maken met de zuurgraad van de bodem of de aanwezigheid van bijvoorbeeld onkruid of mos? Dan moet je eerst deze problemen zien op te lossen. Anders heeft het namelijk maar zeer beperkt zin om überhaupt gras bij te zaaien.
Heb je dit gedaan? Dan strooi je simpelweg zaad op de kale plekken in het gras. Deze zaadjes zullen op korte termijn ontkiemen en ervoor zorgen dat jouw gazon er binnen de kortste keren weer volledig gezond uitziet.
Gras bijzaaien bij dun gazon
Doordat het gras reeds geverticuteerd is, is er voldoende ruimte voor de zaadjes om de bodem te bereiken. Bovendien is er ook voldoende ruimte voor het gras om te groeien. Dit wil namelijk nog weleens de oorzaak zijn van een dun gazon; de beperkte ruimte voor gras om te groeien.
Heb je dus te maken met een dun gazon? Dan is de eerste stap om te wachten tot een optimale periode om bij te zaaien. Zoals we eerder in dit artikel reeds hebben besproken, gaat het dan om het najaar of het voorjaar. Vervolgens is het verstandig om ongeveer 500 gram graszaad per 25 m2 gras bij te zaaien. Hiermee zorg je ervoor dat er voldoende zaadjes in de bodem zitten om het gazon als geheel weer een dichter karakter te geven.
Vervolgens is het verstandig om af te sluiten met een dun laagje grond over het gazon zelf. Hierdoor zijn de zaadjes direct alvast een beetje bedekt. Helemaal ideaal is als het hierna gaat regenen of wanneer je er even met de sproeier overheen gaat. De zaadjes hebben dan voldoende vocht om zich goed in de bodem te nestelen en zo snel mogelijk tot groeien over te gaan.
Gras bijzaaien na verticuteren
Zoals aangegeven is het een goed idee om te beginnen met het gras te verticuteren. Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om het eerst te maaien. Na het te hebben geverticuteerd, zijn alle overbodige resten in het gazon losgeraakt. Denk dan aan alle dode grasresten, stukken mos en onkruid tussen het gras in. Hierdoor kun je dit bijvoorbeeld met een hark in één klap wegnemen. Het overbodige laagje dat dan over het gras heen ligt, is verdwenen. Vervolgens is het gazon dan in een perfecte staat om het bij te gaan zaaien.
Vervolgens ga je aan de slag zoals reeds beschreven is. Bij kale plekken in het gazon zorg je ervoor dat juist op die kale plekken nieuwe zaadjes komen. Op het moment dat het gazon als geheel vrij dun bezaaid is, zorg je juist weer voor een goede verdeling over de lengte en breedte van het gazon. Binnen een aantal maanden zal dan al niet meer te zien zijn dat het gazon ooit in een suboptimale staat verkeerde. Over het algemeen is er binnen 3 maanden geen verschil meer zichtbaar tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ gedeelten van jouw gazon.
Gras bijzaaien sproeien
Een van de grootste gevaren na gras bijzaaien is dat er te veel droogte ontstaat. Vandaar dat we in dit artikel ook zo hameren op de vochtige bodem en de kans op regen. Het is namelijk uiterst belangrijk dat het zaad altijd voldoende vocht binnen handbereik heeft om te groeien. Is dit niet het geval, dan is de kans op uitdroging zeer reëel. Dit is ook de reden dat het niet slim is om midden in de zomer bij te zaaien. De temperaturen zijn dan relatief hoog, de zon schijnt veel en het regent minimaal. Omstandigheden die funest zijn voor graszaadjes.
Op het moment dat je het gras hebt bijgezaaid, moet je er dus op letten dat de bodem voldoende vochtig blijft. Een uitstekende manier om dit voor elkaar te krijgen, is door regelmatig te sproeien. Let er daarbij tegelijkertijd ook weer op dat je dit niet overdrijft. Kletsnat gras werkt dan juist weer averechts. Pas gekiemde zaadjes zullen dan verdrinken.
Wat je het beste kunt doen, is lang sproeien. Kort en vaak sproeien is namelijk niet voldoende effectief. Bij te kort sproeien reikt het water niet tot diep in de bodem. Het wordt dan als het ware aan het oppervlak al volledig opgenomen. Door wat langer te sproeien, zorg je ervoor dat het ook de wat dieper gelegen zaadjes bereikt. Het kan dan gewenst zijn om voor een mechanise sproeier te kiezen.
Gras bijzaaien en bemesten tegelijk
Tot slot is ook het wel of niet gras bijzaaien en bemesten tegelijk nog een onderdeel van het ‘hoe gras bijzaaien’. Gras heeft namelijk wel de juiste voedingsstoffen nodig om te groeien. Is het dan ook logischerwijs een goed idee om gras bijzaaien en bemesten tegelijk te doen?
In principe wel.
Nieuw gezaaid gras heeft inderdaad voedingsstoffen nodig om te groeien. Dit bevordert de groei enorm en zal ervoor zorgen dat bijvoorbeeld kale plekken snel uit jouw gazon verdwijnen. Echter is het wel belangrijk om daar één kanttekening bij te plaatsen; doe het bemesten niet te vroeg.
Op het moment dat je het bemesten van het gras namelijk vóór het bijzaaien doet, neemt het reeds aanwezige gras deze voedingsstoffen voornamelijk op. Hierdoor blijft er voor het net bijgezaaide gras nog maar weinig over. Dit zal de groei dan ook verminderen. Zeker gezien de overige grassprieten dan naar verhouding meer ruimte innemen. Je doet er dus het beste aan om eerst het gras bij te zaaien en vervolgens pas te kiezen voor bemesten.
Wel is het geen probleem om dit allemaal op dezelfde dag te doen. Zo ben je er ook weer in één keer van af. Let er daarbij op dat het vers bijzaaide en bemeste gras wel voldoende vocht krijgt. Zorg er dus voor dat je voldoende blijft sproeien. Al met al geef je het dan de grootste kans op succes.
Gras bijzaaien; hoe lang niet op lopen?
Nadat je het gras hebt bijgezaaid, breekt de periode van ‘nazorg’ aan. Zoals in de introductie kort aangegeven, is ook dit nog een belangrijke periode. Het zou namelijk zonde zijn wanneer je alles goed doet, maar dat je vervolgens te snel alweer over het bijgezaaide gras begint te lopen. Al het werk is dan in potentie voor niets geweest. En dit is niet iets waar je op zit te wachten.
In de praktijk zien we dat sommige mensen ervoor kiezen om de bijgezaaide plek in het gazon zelfs af te zetten. Bijvoorbeeld met een combinatie van lint en tentharingen. Dit voorkomt dat ook kinderen of mensen die even niet opletten er overheen lopen.
Het is namelijk van belang dat er een tijdlang niet over het gras heen wordt gelopen. De zaadjes moeten de tijd krijgen om volledig te ontkiemen en een start te maken met de groei als grasspriet. Dit proces wordt ernstig verstoord wanneer je over het gazon heen zou lopen. Zeker intensief gebruik is in deze periode funest.
Over het algemeen wordt als vuistregel zes weken gebruikt. Dit betekent dat je het bijgezaaide gras zes weken met rust moet laten. En dan hebben we het puur over het gebruik ervan. In deze zes weken blijft het uiterst belangrijk dat het gras voldoende water en voedingsstoffen binnenkrijgt om verder te blijven groeien. Na deze periode is het dan sterk genoeg om er gebruik van te maken. Je kunt er dan in principe overheen lopen. Probeer intensief gebruik nog wel wat langer te vermijden. De kans op kale plekken is dan namelijk groter.