Voor mensen met een groen gazon is het belangrijk om de juiste informatie te hebben over het sproeien van het gazon. Want ondanks het feit dat we in een regenachtig land leven, is het toch belangrijk om het gazon niet uit te laten drogen. Er zijn namelijk genoeg perioden in het jaar waarin het minder regent. En dus ligt het gevaar van uitdroging dan gewoon op de loer.
Je gazon sproeien doe je vooral om ervoor te zorgen dat het gazon een goed wortelsysteem ontwikkelt. Dit is essentieel om er zeker van te zijn dat het gras blijft groeien. Hierdoor is het bijvoorbeeld:
- Bestand tegen ziektes: Je zou het misschien niet snel verwachten, maar ook het gazon kan ziek worden. Er ontstaan dan dode plekken in het gazon. Dit levert vanzelfsprekend een ongewenst visueel beeld op. En dus is het belangrijk om het wortelsysteem intact te houden. Hierdoor is het gras veel beter bestand tegen ziektes. De kans dat het gras gewoon gezond blijft, is dan maximaal.
- Beter in staat om te gaan met droge periodes: Verder geef je het gazon alles wat het nodig heeft om droge periodes te doorstaan. Met een optimaal functionerend wortelsysteem heeft het alles in huis om te overleven. Is dit niet het geval, dan kan gras razendsnel uitdrogen. Het krijgt dan de ongewilde gele kleur. En dat is nu precies de nachtmerrie van iedere eigenaar van een groene grasmat.
In deze tekst nemen we van begin tot eind met je door hoe je gazon sproeien precies in zijn werking gaat. Denk dan bijvoorbeeld aan het juiste moment, de frequentie, de duur en het materiaal om het gazon te sproeien. Hierdoor weet je precies wat je moet doen om uitdroging en ziektes in het gazon te voorkomen. Je garandeert jezelf van een mooi, groen gazon.
Wanneer gazon sproeien?
Uiteraard doe je gazon sproeien voornamelijk op de momenten dat de kans op uitdroging aanwezig is. In veel gevallen betekent dit dat je in de winter zelden tot nooit hoeft te sproeien. Het gras krijgt dan voldoende water dankzij neerslag. Bovendien is de temperatuur dan vaak aan de lage kant. Hoe lager de temperatuur is, hoe kleiner de kans op uitdroging. De focus ligt dus vooral op de wat warmere maanden. Hiervoor is een bepaalde vuistregel bekend.
Onder de 16 graden is het eigenlijk niet nodig om gazon te sproeien. De kans op uitdroging is dan zodanig klein, dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Pas wanneer de temperatuur boven de 16 graden uitkomt, ga je hier rekening mee moeten houden. De temperatuur is anders gezegd een belangrijke indicator. Zeker wanneer er een periode veel zonneschijn is in combinatie met temperaturen die rond de 16 graden liggen. Het sproeien van het gazon begint dan een serieuze overweging te worden.
Laten we er een aantal situaties bij pakken om te kijken of het dan nodig is om te sproeien:
Gazon sproeien na maaien
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je je gazon moet sproeien na het maaien. Dit is echter niet het geval. Daarbij is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten:
- Niet te kort maaien: Zolang je het gras niet te kort maait, hoef je niet per se te sproeien. Het gazon is dan zelf prima in staat om uitdroging tegen te gaan. Het is dan lang genoeg om op dezelfde wijze door te groeien.
- Gazon is in een goede conditie: Tegelijkertijd moet een gazon ook in een goede conditie zijn. Er moeten dus geen gele of dode plekken in het gazon zichtbaar zijn. Is dit het geval, dan hoef je niet per se te sproeien na het maaien.
Aangezien je het maaien van het gras het beste kunt doen in een droge periode, zal dit vaak rond de zomer zijn. Het gazon is namelijk het beste te maaien wanneer het droog is. Je mag er dan altijd voor kiezen om het gazon daarna te sproeien.
De conclusie is; je hoeft gras niet per se te sproeien na het maaien, maar het komt qua planning wel goed uit. Voor het maaien al sproeien is namelijk geen optie.
Sproeien bij een oudere grasmat
En heb je een oudere grasmat, dan kan het zijn dat het gazon veel beter bestand is tegen droogte. Dit komt in het bijzonder doordat de wortels veel beter zijn geworteld, soms tot wel 10 centimeter diep! Tekenen van uitdroging blijven dan ook langer uit en het gazon herstelt ook veel beter bij droogte. Al met al is uitdroging hoe dan ook goed om te voorkomen, zo blijf je onkruid en ziektes de baas.
Sproeien bij in de zon
Voor veel trotse eigenaren van een gazon is het vaak aanlokkelijk om te gaan sproeien wanneer het gras in de zon staat. Je bent dan namelijk bang dat het gras snel uitdroogt. Zeker wanneer de temperatuur aan de hoge kant is.
Doe dit echter niet. Er zijn namelijk negatieve effecten die het gazon sproeien in de zon heeft:
- Het water verdampt te snel: Wanneer de zon op het gazon staat, gaat de verdamping van water een stuk sneller. Hierdoor heeft het gras dus minder tijd om het water op te nemen. Dit geeft de valse veronderstelling dat je je gazon gesproeid hebt, terwijl het in feite maar weinig water op heeft kunnen nemen. Dit werkt averechts. Je moet dan eigenlijk veel meer en langer sproeien om het gewenste effect te bereiken.
- Het gras kan verbranden: Doordat er minder water voor het gras overblijft, neemt de kans op verbranding toe. Het gras wordt dan mogelijk geel of zelfs zwart. Je weet dan dat het goed mis is. Probeer dit te voorkomen door te sproeien als de zon niet op het gazon staat. Het gras krijgt dan voldoende tijd om het water op te nemen.
Sproeien bij in de ochtend
Naast de omstandigheden waar je mee te maken hebt, is het ook zinvol om tijd te besteden aan de juiste periode op de dag. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen in effectiviteit van het sproeien van het gazon, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Allereerst kijken we naar het gazon sproeien in de ochtend.
Het ideale moment om je gazon te sproeien, is in de ochtend. Hier zijn twee duidelijke redenen voor:
- Minder kans op schimmels: Een groot voordeel van het gazon sproeien in de ochtend, is dat het gras ’s nachts niet vochtig blijft. Dit is namelijk wel het geval wanneer je het in de avond zou sproeien. Iets wat veel mensen doen. In de ochtend heeft het de hele dag de tijd om weer op te drogen, waardoor schimmels geen kans krijgen. Te veel schimmels in het gras is iets waar niemand op zit te wachten.
- Minimale verdamping: Verder is er in de ochtend nog sprake van een minimale verdamping. Het is dan nog niet warm. Bovendien schijnt de zon nog niet op z’n felst. Hierdoor is het een ideale tijd voor het gras om het water op te nemen. De minimale verdamping zorgt ervoor dat het gras niet uitdroogt. Vooral op warme zomerdagen is dit een groot bijkomend voordeel.
Sproeien bij overdag
Vervolgens is het gazon sproeien overdag de volgende optie. Het gaat hier dan echt om de periode tussen de ochtend en de avond in. Is dit een goed tijdvak om het gazon te sproeien?
Het gazon overdag sproeien is in de basis geen probleem. Hier is echter één belangrijke voorwaarde voor; de zon mag niet schijnen. Op het moment dat de zon namelijk schijnt, krijg je hetzelfde probleem als we eerder in dit artikel beschreven. Verdamping en verbranding beginnen dan weer een rol te spelen.
Je moet er dus zeker van zijn dat de zon niet meer gaat schijnen. Niet tijdens het sproeien en ook niet in de periode die daarna volgt. Het gras moet zoals gezegd voldoende tijd hebben om het water op te nemen. Wanneer de kans op zon minimaal is, is het geen probleem om overdag te sproeien.
Sproeien in de avond
Tot slot hebben we dan nog het derde tijdvak op de dag; de avond.
De avond is voor veel mensen een perfect moment van de dag om te sproeien. Je hebt dan bijvoorbeeld de hele dag gewerkt en je hebt even tijd om te werken aan je gazon. Bovendien geldt het voor velen als momentje van rust. Er is niets zo rustgevend als aan het eind van de dag het gazon te sproeien.
Desondanks is het dus niet per se het beste moment van de dag. Aan de ene kant krijgt het gras de hele nacht de tijd om het water op te nemen. Aan de andere kant is de kans op de toename van schimmels dan ook groter.
Al met al is de avond een prima moment om te sproeien. Vroeg in de ochtend zou nog beter zijn. Is dit niet mogelijk, dan is je gazon sproeien in de avond een prima alternatief.
Gazon sproeien in de maand april
Zoals eerder al kort even aangegeven, is een temperatuur of 16 de grens om te beginnen met sproeien. Bij koudere temperaturen groeit het gras sowieso al niet. Het heeft dan weinig zin om te sproeien. Zeker ook gezien het feit dat het bij die lage temperaturen ook vaker vochtig is en regent.
Desondanks is het goed mogelijk dat de temperatuur in april boven de 16 graden Celsius uitstijgt. Het is niet ongewoon dat het zelfs 25+ graden wordt. Bij dat soort temperaturen in combinatie met zonneschijn is het zeker nodig om te sproeien.
Doe dit dus aan het begin van de ochtend of helemaal aan het einde van de dag. Je weet dan zeker dat het gras ook in april alvast de juiste hoeveelheid vocht krijgt om gezond verder te groeien.
Gazon sproeien na zaaien
Moet je je gazon sproeien na zaaien? Het is een vraag waarvan velen naar het antwoord op zoek zijn.
Nadat je je gazon gezaaid hebt, is het extra belangrijk dat de omstandigheden voor de zaadjes zo optimaal mogelijk zijn. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat ze veel water nodig hebben. Hierdoor moet je zeker weten het gazon sproeien na het zaaien. Dit moet vervolgens ook regelmatig gebeuren.
Kiemende zaadjes hebben water nodig. Een tekort hiervan is in potentie funest. De zaadjes gaan dan al dood voordat ze überhaupt tot volwaardige grassprieten zijn uitgegroeid. Een scenario dat je natuurlijk het liefst voorkomt.
Hoe vaak gazon sproeien
Nu je alles te weten bent gekomen over het juiste moment van het gazon sproeien, is het tijd om achter de juiste frequentie te komen. Want hoe vaak moet je het gazon nu eigenlijk sproeien? En hoe zorg je ervoor dat je het niet te vaak of te weinig doet?
In principe zijn er twee verschillende frequenties van toepassing. Deze frequenties zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de buitentemperaturen.
Allereerst hoef je natuurlijk minder te sproeien als het regent. Op het moment dat het minstens 1x per week goed door regent, hoef je in principe niet te sproeien tot aan 25 graden Celsius. Is het warmer dan 25 graden Celsius, dan moet het minstens 2x per week goed doorregenen. Zeker wanneer de zon veelvuldig schijnt, moet het dan 2x goed regenen om het gazon voldoende water te geven.
Regent het langere periodes niet, dan moet je zelf voor bevochtiging zorgen door te sproeien. Dit werkt in principe volgens hetzelfde schema. Tussen de 16 en 25 graden Celsius sproei je 1x per week het gazon. Komt de temperatuur boven de 25 graden uit, dan verhoog je dit naar 2x per week. Het gras krijgt dan voldoende water om in een gezonde toestand te blijven.
Hoe lang gazon sproeien?
Vervolgens doemt dan de volgende vraag alweer op; hoe lang moet je het gazon sproeien? Het is namelijk erg makkelijk om te zeggen dat je 1 of 2x per week het gazon moet sproeien. Maar het is vervolgens erg lastig in te schatten hoeveel water je het gras dan precies moet geven. Er zit nogal een verschil tussen 10 minuten de tuinslang op het gazon richten en 45 minuten lang sproeien. Wat is de juiste tijdsduur dat je je gazon moet sproeien?
Het grondtype is een belangrijke factor in het bepalen van de uiteindelijke tijdsduur. Je hebt hierin namelijk een verschil tussen een kleigrond en een zandgrond:
- Kleigrond: Bij een kleigrond wordt het water relatief goed vastgehouden door de bodem. Hierdoor droogt de bodem ook een stuk minder snel uit. Op het moment dat het zo’n 20 graden Celsius is, moet je zo’n half uur lang water geven aan het gazon. Wanneer de temperatuur stijgt naar 25 graden, wordt dit 80 minuten. Bij extreem hoge temperaturen is het geen overbodige luxe om hier 2 uur van te maken.
- Zandgrond: Zandgrond houdt water een stuk minder goed vast dan kleigrond. Het stroomt hier dus makkelijker uit weg. Dit betekent meteen dat je bij een gazon op zandgrond een stuk langer bezig bent met sproeien. Bij 20 graden Celsius is dit ongeveer een uur. Elke keer dat de temperatuur 5 graden hoger ligt, moet je de sproeitijd verdubbelen. Bij een hittegolf moet je eigenlijk zelfs om de dag water geven bij een zandgrond. En dat 3 uur lang.
Waarmee gazon sproeien
Tot slot zijn we aanbeland bij de laatste vraag met betrekking tot het sproeien van het gazon; waarmee gazon sproeien? Er zijn namelijk nogal een aantal verschillende manieren waarop je het sproeien van het gazon kunt aanpakken. Ieder water is weer net iets anders. Hierdoor is het ene type water ook net iets meer geschikt voor het sproeien van het gazon dan de ander. We lopen alle verschillende opties langs om je een duidelijk beeld te geven van het beste soort water om je gazon mee te besproeien.
Gazon sproeien met leidingwater
Je gazon sproeien met leidingwater is de meest gebruikte techniek. Je sluit een apparaat om het gazon mee te besproeien aan op de leidingen in jouw huis. Veel huizen zijn voorzien van een buitenkraan die dit erg makkelijk maakt. Echter kleeft hier in de praktijk een klein nadeel aan. Leidingwater bevat een relatief grote hoeveelheid kalk. En kalk is niet altijd goed voor je planten. Het is niet natuurlijk voor water om zoveel kalk te bevatten.
Daarentegen wordt het juist aangeraden om voor regenwater te kiezen. Dit kun je bijvoorbeeld opvangen in een regenton. Regenwater is in veel opzichten perfect voor het gras. Het bevat de juiste eigenschappen om de gezonde groei van jouw gazon te waarborgen.
Gazon sproeien met slootwater
Gazon sproeien met slootwater is in de basis een goede oplossing. Echter zijn er een paar zaken waar je altijd op moet letten. Zo is het in veel gebieden bijvoorbeeld verboden om met slootwater te besproeien. Het is belangrijk om er eerst zeker van te zijn dat dit überhaupt mag. Zo voorkom je dat je onverwachts tegen een boete aanloopt.
Verder is er altijd een mogelijkheid dat er chemicaliën in het slootwater zitten. Bijvoorbeeld wanneer het om een sloot nabij een stuk landbouwgrond gaat. Je weet dan niet altijd zeker of het slootwater nog wel volledig gezond is.
Dit is het grote nadeel van sproeien met slootwater. Bij leidingwater zit er dan misschien wat kalk in het water, maar je weet in ieder geval zeker dat het water zelf volledig gezond is. Hetzelfde geldt voor regenwater.
Gazon sproeien met grondwater
Vervolgens is het een optie om gazon te sproeien met grondwater. Hiervoor moet je wel toegang hebben tot het grondwater zelf. Vaak is hier een pomp bij benodigd. Met een speciale grondwaterpomp heb je toegang tot het water uit de bodem. Dit is in de basis niet een van de meest gebruikte opties.
Zeker in gebieden waar er relatief veel droge bodem aanwezig is, kan het weleens een flinke diepte worden voordat je grondwater bereikt. Daarbij moet je er rekening mee houden dat er op sommige plekken in de bodem sprake is van een hoog zout- en ijzergehalte. Dit maakt het grondwater wat minder geschikt om over je gazon heen te sproeien.
Gazon sproeien met tuinslang
Je gazon sproeien met een tuinslag is de meest populaire werkwijze. Een tuinslag is er precies op gemaakt om het je zo makkelijk mogelijk te maken om veel water op je gazon te krijgen. Je sluit een tuinslang aan op de waterleiding en voor je het weet kun je al aan de slag. Daarbij moet je uiteraard wel eerst een geschikte tuinslang in huis halen. Een goede tuinslang:
- Is waterdicht: Een goede tuinslang is uiteraard waterdicht. Al het water dat vanuit de waterleiding door de tuinslang loopt, komt ook daadwerkelijk in het gras terecht. Hierdoor is het een zeer efficiënt middel om jouw gazon vochtig te houden.
- Heeft een laag gewicht: Verder is de ideale tuinslang ook niet al te zwaar. Zeker bij hoge temperaturen in de zomer wil je niet urenlang met een superzware tuinslang in de handen staan. Het is dan maar goed dat de tuinslangmodellen van vandaag de dag zo licht en flexibel mogelijk zijn. Dit maakt het sproeien van het gazon een stuk fijnere bezigheid.
- Neemt minimaal ruimte in: Aangezien je een tuinslang voor een groot deel van het jaar nodig hebt, is het wel zo fijn als deze minimaal ruimte in neemt. Vandaag de dag heeft de gemiddelde tuinslang een optimale grootte. Je kunt deze prima kwijt in of aan een schuur of tuinhuisje.
- Is lang: Tot slot moet een tuinslang natuurlijk groot genoeg zijn. Zeker op het moment dat je een relatief groot gazon hebt met een flink grasveld. Let er daarom op dat je een tuinslang neemt waarmee je bij alle hoeken van jouw gazon kunt.
Gazon sproeien met dompelpomp
Tot slot kiezen veel eigenaren van een gazon ervoor om met een dompelpomp aan de slag te gaan. Deze dompelpomp helpt je bij het pompen van water uit een specifieke waterbron. Een dompelpomp gebruik je bijvoorbeeld op het moment dat je water uit een vijver of een regenton pompt.
De aanschaf van een dompelpomp is daarom een goede optie wanneer je van plan bent om op zo’n manier je gazon te besproeien. Voor welke optie je uiteindelijk ook kiest, hou er dus rekening mee dat je het op het juiste tijdstip en met de juiste frequentie doet. Wanneer je je aan die richtlijnen houdt, moet het helemaal goed komen met jouw gazon. In plaats van dat het dan geel wordt en uiteindelijk zelfs deels dood gaat, blijft het heel lang op een gezonde wijze groeien.
Zo zorg je er het gehele jaar voor dat jouw gazon voldoende water krijgt en zijn mooie groene kleur behoudt!