Op het moment dat je een gazon hebt, is het ook de bedoeling dat je deze goed onderhoudt. Dat je voldoende aandacht aan het gazon besteedt, om het gezond te houden. Gazon kalk speelt hierbij een belangrijke rol.
Vandaar dat we in dit artikel dan ook dieper ingaan op gazon kalk. Zo kom je er onder andere achter waarom het zo belangrijk is. En wanneer het beste moment is om gazon kalk over je gazon heen te strooien. Tot slot nemen we ook door hoe je dit het beste aanpakt. Aan het eind weet je dan alles wat er over gazon kalk te leren valt.
Laten we beginnen met even te kijken naar wat gazon kalk precies is.
Wat is gazon kalk?
Gazon kalk is in de basis een natuurlijke stof. Het is namelijk kalk, dat je zowel in poedervorm als ook in korrels kunt krijgen. Het heeft een witte kleur en wordt om verschillende reden over het gazon heen gestrooid.
Heb je dus een gazon in de tuin, dan ga je vroeg of laat met gazon kalk te maken krijgen. Mits je het gazon uiteraard in een optimale conditie wilt behouden.
Waarom gazon kalk?
Gazon kalk gebruik je om verschillende redenen. Er is namelijk sprake van meerdere positieve effecten door het gebruik van deze stof. Allen zorgen ze ervoor dat je gazon er niet alleen gezond uitziet, maar dat het dit ook is.
Verbetering zuurgraad (ph-waarde) met gazon kalk
Om optimaal te kunnen groeien, heeft het gazon een goede zuurgraad van de bodem nodig. Op het moment dat de grond namelijk te zuur wordt, dan nemen de wortels van het gras voedingsstoffen niet meer goed op. Hierdoor wordt het gazon als het ware zwak. Het ervaart een belemmering bij het optimaal groeien.
Om dit te voorkomen, komt gazon kalk goed van pas. Kalk zorgt er namelijk op natuurlijke wijze voor dat de grond minder zuur wordt. Dit doet het door de ph-waarde in de bodem omlaag te halen. Dit leidt tot een direct positief effect.
Zo zal je op korte termijn al gaan merken dat het gras weer beter begint te groeien. Het krijgt de mooie, groene kleur terug. Deze kan namelijk tijdelijk verdwijnen bij een te zure bodem. Het gras wordt dan langzaam steeds lichter groen. Met gazon kalk is dit voorgoed verleden tijd.
Dankzij het gazon kalk nemen de wortels van het gras weer optimaal voedingsstoffen op. Het gras krijgt alles binnen wat het nodig heeft om te groeien. Het is weer sterk en gezond. Precies zoals je een gazon hebben wilt. De zuurgraad is verbeterd.
Gazon kalk voor opname meststoffen
Een andere reden om gazon kalk te gebruiken, is zodat het gras meststoffen beter opneemt. Ook dit is namelijk nauw verbonden met de te zure bodem.
Naast het feit dat het gras minder goed groeit en lichter van kleur wordt, levert een te zure bodem ook een slechte opname van meststoffen op. Meststoffen zijn voor de bodem namelijk een vorm van voedingsstoffen. Ze helpen de bodem om beter te groeien.
Op het moment dat de bodem te zuur is, nemen de wortels deze meststoffen niet goed op. Er gaat een kans verloren voor het gras om sterker te worden. Gazon kalk helpt dit negatieve effect tegengaan. Het zorgt ervoor dat de meststoffen juist wel optimaal opgenomen worden.
Ook dit gaat op de korte termijn tot sterke verbeteringen van het gazon leiden. Je gaat met eigen ogen aanschouwen dat het gras gezonder wordt. Dat het een gezondere kleur krijgt. Bovendien is het dan ook beter beschermd tegen andere negatieve effecten van buitenaf.
Minder onkruid door gazon kalk
Als er iets vervelend is om als eigenaar van een gazon te aanschouwen, dan is het wel onkruid. Onkruid verpest de visuele eigenschappen van een strak, groen gazon. Het komt tussen het gras door groeien. Op dat moment is het zaak om hier zo snel mogelijk een einde aan te maken. En dus ben je dan genoodzaakt om onkruid te gaan plukken.
Echter is dit een relatief tijdrovende klus. Zeker wanneer je het om de zoveel tijd opnieuw moet doen. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Een betere optie is dan om een natuurlijke oplossing van het probleem te vinden. En deze oplossing vind je in gazon kalk.
Gazon kalk gaat de groei van onkruid tegen. Het zorgt er namelijk dus voor dat de bodem minder zuur wordt. Gazon kalk laat de ph-waarde stijgen. En hierdoor krijgen onkruiden steeds minder kans om te groeien. Ze gedijen namelijk juist goed bij een zure bodem. Zeker wanneer de concurrentie hier aan lijdt.
Kalk tegen mos
Tot slot is er nog sprake van een laatste reden om gazon kalk in te zetten op jouw gazon. Gazon kalk gaat namelijk ook de groei van mos tegen.
Mos is iets waar bijna iedere eigenaar van een gazon wel mee te maken krijgt. Zeker wanneer je het over een heel kalenderjaar bekijkt. Er zijn altijd wel momenten waarop mos de kans schoon ziet. Waarop het langzaam maar zeker begint te groeien en ineens tussen de grassprieten in tevoorschijn komt. Dat is ook direct het moment dat je moet gaan ingrijpen.
Nog eerder ingrijpen zou nog beter zijn. Door op tijd gazon kalk te strooien, voorkom je namelijk zelfs dat mos de kans krijgt om te groeien. Maar wanneer dit al te laat is, is het puur een kwestie van zo snel mogelijk ingrijpen.
Zoals eerder al aangegeven, zorgt gazon kalk ervoor dat de ph-waarde van de bodem stijgt. De bodem wordt in z’n geheel minder zuur. Hierdoor zijn de omstandigheden een stuk beter voor het gras om te gaan groeien. De wortels nemen alle aanwezige voedingsstoffen op een optimale wijze op.
Indirect houdt dit in dat er minder kans is voor mos om te groeien. Het gazon is namelijk relatief dichtbevolkt qua grassprietjes. De omgeving is immers ideaal om in te groeien. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor mos. Het krijgt dan niet eens de kans om uit te groeien tot een volwaardige hoeveelheid. Daarentegen wordt mos als het ware ‘overlopen’ door grassprietjes.
En het mos dat reeds aanwezig is? Ook dat gaat niet blij zijn met het gestrooide gazon kalk. Nadat je dit hebt gestrooid, gaat het langzaam maar zeker steeds zwakker worden. Dit zie je terug aan de hand van de bruine kleur. Het mos wordt steeds bruiner, totdat het op een gegeven moment helemaal afsterft. Het verdwijnt dan vanzelf.
Uiteraard is er meer te vertellen over mos in het gazon. Lees dat door hieronder te klikken.
Wanneer gazon kalk geven?
Nu je weet dat gazon kalk geven een goede optie is, is het tijd voor de tweede stap. Bepalen wanneer je dit het beste kunt geven. Net als met veel stoffen voor het gazon, is timing essentieel. Er zijn namelijk bepaalde periodes waarop het beter uitkomt om het toe te dienen. Bijvoorbeeld in verband met de weersomstandigheden. Afhankelijk van het seizoen kunnen deze nog weleens verschillen.
Uiteindelijk zijn er in één kalenderjaar twee periodes waarop het het beste uitkomt om gazon kalk te strooien. Door dit namelijk twee keer te doen, is het effect maximaal. De zuurgraad van de bodem blijft dan gedurende het hele kalenderjaar optimaal voor het gras om te kunnen blijven groeien.
Laten we deze twee momenten er even bij pakken.
Gazon kalk strooien in het voorjaar
Het eerste moment waarop je gazon kalk moet strooien, is in het voorjaar. En met het voorjaar worden dan echt de maanden februari en maart bedoeld. In de winter wil het namelijk nog weleens voorkomen dat onkruid en/of mos is gaan groeien. Onder een bepaalde temperatuur is gras namelijk niet meer in staat om te groeien. De groei blijft dan stilstaan totdat de temperatuur aan het einde van de winter weer hoog genoeg wordt.
In het voorjaar is het dan ook zaak om zo snel mogelijk die zuurgraad van de bodem weer omhoog te krijgen. Zeker gezien in de winter vaak veel ‘zure’ regen valt, kan het voorkomen dat de bodem te zuur is geworden. Vooral wanneer het verder helemaal geen hulp heeft gehad van gazon kalk.
Door gazon kalk in het voorjaar te strooien, geef je het gras maximaal kans om te groeien. Het begint dan in perfecte omstandigheden aan het voorjaar en later de zomer. En dit is toch de periode waarin gras het beste groeit. Je doet er dan goed aan om in ieder geval de omstandigheden van top tot teen in orde te maken.
Gazon kalk strooien in het najaar
Het tweede moment waarop het gazon bestrooid moet worden met gazon kalk, is in het najaar. En dan het liefst ergens in de maanden oktober of november. Hierbij gaat het dus om de periode voorafgaand aan de winter.
Je zorgt er zo voor dat de ‘schade’ in de winter beperkt blijft. Je geeft het gazon als het ware een bepaalde boost vooraf. Dankzij het gazon kalk is de bodem niet te zuur. Je laat de ph-waarde alvast stijgen. Vervolgens komen in de winter het onkruid en het mos langzaam maar zeker op. Zeker gezien het in het najaar en in de winter gemiddeld genomen het meest regent. De regen die valt maakt de bodem weer wat zuurder. Bovendien staat de groei van het gras staat onder een bepaalde temperatuur dus stil. En dit betekent dan weer dat onkruid en mos vrij spel hebben.
Gazon kalk strooien in het najaar doe je dus puur om het gazon zo goed mogelijk te beschermen tegen de naderende extreme omstandigheden. Het laatste wat je wilt, is dat je gazon compleet bedekt met onkruid, klavertjes en mos uit de winter komt. Deze negatieve effecten beperk je door ook in oktober of november even de tijd te nemen om gazon kalk te strooien.
Hoe gazon kalk strooien?
Op dit punt weet je ondertussen waarom en wanneer je gazon kalk moet strooien. Echter is dat zeker nog niet alles dat je te weten moet komen over gazon kalk. Een belangrijk derde punt is namelijk hoe je gazon kalk moet strooien.
Een logische eerste gedachte is natuurlijk om dit gewoon met de hand te doen. Je pakt het gazon kalk erbij en begint het gelijkmatig over je gazon heen te strooien. Echter komen hier nog wel wat uitdagingen bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan:
- De grootte van het gazon: Heb je een relatief groot gazon? Dan is het goed mogelijk dat het strooien met de hand net iets te intensief is. Je bent dan te lang bezig. Hier kijken veel mensen dan direct alweer tegenop. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat er in die gevallen weleens gekozen wordt voor een handstrooier of zelfs een strooiwagen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je een stuk sneller klaar bent. Ook vergroot het daarmee de kans dat je de moeite neemt om het überhaupt te doen. Je zou namelijk niet de eerste zijn die uit gemakzucht het strooien van gazon kalk overslaat.
- De gelijkmatige verdeling: Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je voor een gelijkmatige verdeling zorgt. De hoeveelheid gazon kalk moet namelijk wel ongeveer gelijkmatig over het gehele gazon verspreid worden. Anders krijgen bepaalde stukken nog steeds niet binnen wat ze nodig hebben. Dit vormen dan de zwakke plekken van jouw gazon. Je moet niet raar opkijken als je hier vervolgens op termijn alsnog onkruid of mos ziet ontstaan. Ook dit is uiteraard niet de bedoeling. Voor een gelijkmatige verdeling is het in potentie opnieuw handig om voor een handstrooier of een strooiwagen te kiezen. Heb je een relatief klein gazon? Let er dan op dat je het met de hand goed gelijkmatig verdeelt.
Met dit in het achterhoofd is het ‘hoe’ van gazon kalk strooien in ieder geval voor het grootste gedeelte duidelijk. Voor de compleetheid zijn er alleen nog wel degelijk een aantal zaken waar je op moet letten. Laten we deze een voor een even langslopen.
Kalk en graszaad tegelijk strooien
In de praktijk komt het weleens voor dat men kalk en graszaad tegelijk strooit. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat het gras niet al te groen is. En wanneer je net veel onkruid en mos uit het gazon weg hebt gehaald. Er ontstaan dan een aantal kale plekken. Er is dan een grote kans dat je de drang voelt om kalk en graszaad tegelijk te strooien.
Doe dit echter niet.
De bodem is niet in staat om kalk en graszaad tegelijk te verwerken. Zeker op het moment dat de bodem nog te zuur is, doe je hier niet goed aan. Zorg er altijd eerst voor dat de bodem in een optimale conditie is, voordat je graszaad gaat strooien. Dit doe je dus door eerst gazon kalk over het gazon te verspreiden. Langzaam maar zeker keert het gras dan terug naar een optimale conditie. Bovendien stijgt de ph-waarde van de bodem. Hierdoor zijn de omstandigheden perfect voor gras om in te groeien. Pas dan begin je met het strooien van graszaad.
Idealiter hou je een paar weken tussen beide activiteiten. Je strooit dus eerst gazon kalk over het gazon heen. Vervolgens geef je het gazon de tijd om deze gazon kalk goed te verwerken. En om de bodem minder zuur te krijgen. Een paar weken later verspreid je dan het graszaad over het gazon. Het graszaad heeft dan de beschikking over optimale condities om snel en mooi te groeien tot volwaardige grassprieten.
Gazon kalk en sproeien
Een ander punt waar je zeker even op moet letten, is het sproeien van het gazon na het strooien van gazon kalk. Dit is namelijk niet automatisch iets wat je zou verwachten. Veel mensen verwachten bijvoorbeeld dat het een slecht idee is om hierna meteen te sproeien. Men is dan bang dat het gazon kalk wegstroomt. En dat het dan dus niet goed in de bodem terechtkomt. Dit is in de praktijk echter niet waar.
Water zorgt er juist voor dat je gazon het kalk nog sneller opneemt. Je helpt de bodem dus een handje door juist wel te sproeien nadat je gazon kalk bent gaan strooien. Hierdoor wordt de bodem nog sneller minder zuur. En dit heeft op z’n beurt weer allemaal positieve effecten. Zo sterven onkruid en mos nog sneller af. Bovendien krijgt het gras dan alle ruimte om snel weer te groeien. En krijgt het daarbij ook nog is z’n mooie donkergroene kleur terug.
Daarbij is het vanzelfsprekend belangrijk om het gazon altijd voldoende water te geven. Zeker in drogere periodes is het belang hiervan groot. Het kan dan geen kwaad om het strooien van gazon kalk en het sproeien van het gras met elkaar te combineren. Zeker gezien de enorme hoeveelheid positieve effecten dit uiteindelijk op je gazon heeft.
Gazon kalk en bemesten tegelijk
Naast het tegelijk gebruiken van graszaad en gazon kalk, is er nog een andere stof waarbij gazoneigenaren de neiging hebben om ze tegelijk toe te dienen. We hebben het dan over gazon kalk en bemesten tegelijk. Maar is dit wel zo’n goed idee?
In de praktijk niet.
Je moet het gazon niet tegelijk kalken en bemesten. En dit heeft twee verschillende redenen:
- Kalk bindt zich aan meststoffen: Van nature bindt kalk zich aan de aanwezige meststoffen. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Hierdoor is de bodem niet meer in staat om de meststoffen goed op te nemen. Ze worden dan deels waardeloos. Zelfs wanneer je dan denkt dat je het gazon goed hebt bemest, is het positieve effect hiervan in werkelijkheid minimaal. Uiteindelijk betekent dit dat je gazon niet alle benodigde voedingsstoffen krijgt om goed te groeien.
- De bodem is nog te zuur: Daarnaast heeft het gazon kalk z’n werk nog niet kunnen doen wanneer je tegelijk gaat bemesten. Dit betekent dus dat de bodem nog aan de zure kant is. En een zure bodem neemt maar minimaal meststoffen op. Het is dus bijzonder inefficiënt wanneer je op dat moment al voor het bemesten van de bodem kiest.
Zorg ervoor dat je een aantal weken tussen het kalken en bemesten van het gazon laat. Strooi eerst het gazon kalk over je gazon heen. En pak er dan enkele weken later pas de meststoffen bij.
Gazon kalk en verticuteren
Ook tussen gazon kalk en het verticuteren van het gras is sprake van een bepaalde relatie. Het is namelijk belangrijk om het gras te verticuteren om de bodem minder zuur te maken.
Grasresten zorgen namelijk voor een verzuring van de bodem. Door het vele maaien van het gras, ontstaat er uiteindelijk een viltlaag op het gazon. Deze bestaat deels uit kleine grasresten. Aangezien gras van nature zuur is, verzuurt dit dus het gazon.
Door het gras te verticuteren, haal je deze laag weg. Het is een belangrijke factor in het verminderen van de zuurgraad van de bodem.
Vervolgens is het bijzonder zinvol om na het verticuteren meteen gazon kalk over het gazon te verspreiden. Nu de viltlaag namelijk is verdwenen, is het direct zaak om de bodem minder zuur te krijgen. Zoals al eerder aangegeven, is dit precies waar het gazon kalk toe in staat is. Op korte termijn zal de zuurgraad al verbeteren.
Kalk strooien en regen
Tot slot is er ook nog sprake van een bijzondere relatie tussen kalk strooien en regen. Zoals al eerder aangegeven, is de bodem erbij gebaat wanneer je direct sproeit na het kalk strooien. Echter is het natuurlijk in principe helemaal niet nodig om zelf te gaan sproeien. Wat je ook kunt doen, is wachten op een regenachtige dag.
Voordat het gaat regenen, pak je dan het gazon kalk erbij. Je verspreidt dit netjes over het gehele gazon heen. Vervolgens wacht je tot het gaat regenen. De regen zorgt er dan op z’n beurt weer voor dat het kalk optimaal wordt opgenomen. Dit gebeurt dankzij de regen namelijk een stuk sneller. Hierdoor stijgt de ph-waarde relatief snel, waardoor de bodem binnen de kortste keren optimaal gezond is.
Wanneer je alle bovenstaande informatie in het achterhoofd houdt, gaat jouw gazon maximaal baat hebben bij het gebruik van gazon kalk. Zo hoeft het alles bij elkaar niet lang te duren voordat jouw gras weer mooi groen is. Dan ben je pas echt in staat om te genieten van jouw gazon.