Als eigenaar van een gazon vind je het belangrijk dat jouw gazon er mooi verzorgd uitziet. Dat er geen kale plekken tussen het gras aanwezig zijn. En dat engerlingen bestrijden dus niet nodig wordt.
Maar op een bepaald moment merk je ineens dat je gazon langzaam achteruit begint te gaan. Er ontstaan langzaam maar zeker kale plekken. Bovendien proberen vogels continu iets weg te pikken vanaf je gazon. Hierdoor neemt de schade aan het gazon alleen nog maar verder toe. Tijd dus om in te grijpen.
In dergelijke situaties is er dan ook vaak sprake van engerlingen. Op het moment dat je een gazon hebt, kun je vroeg of laat met deze engerlingen te maken krijgen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
In dit artikel nemen we alles met je door wat met engerlingen te maken heeft. Bijvoorbeeld hoe je ze herkent, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze moet bestrijden. Zo weet je precies wat je moet doen op het moment dat je deze engerlingen tegenkomt.
Laten we starten bij wat engerlingen nu precies zijn.
Wat zijn engerlingen?
Een engerling is een diertje dat een larve van de bladspierkever is. In principe kan het gaan om larven van de volgende kevers:
- Meikever
- Junikever
- Rozenkever
- Sallandkever
- Johanneskever
- Neushoornkever
In de meeste gevallen zal het echter gaan om de meikever, junikever of de rozenkever. Deze voelen zich in de tuin helemaal thuis. En dus zie je vaak de engerling van deze kever op een gazon terugkeren.
Om er zeker van te zijn dat je met engerlingen te maken hebt, is het belangrijk dat je ze kunt herkennen.
Hoe herken je engerlingen?
Een van de weinige fijne dingen aan engerlingen is dat ze redelijk goed te herkennen zijn. In principe komen vooral de volgende kenmerken hierbij erg goed van pas:
- Geelwitte kleur: Engerlingen herken je in de eerste plaats aan hun geelwitte kleur. Zeker wanneer je met je neus boven het gras hangt, kan dit eigenlijk niet missen. De kleur van het lichaampje van deze dieren wijkt sterk af van de kleur van de ondergrond. Zowel tussen het gras als ook net onder de grond levert dit een duidelijk contrast op. Hierdoor is het vrij makkelijk om de larven aan de kleur te herkennen.
- C-vormig lichaam: Verder hebben larven een c-vorming lichaampje. Ze zijn als het ware deels opgekruld. Het komt maar zelden voor dat een larve volledig in de lengte tussen de grassprieten ligt. Merk je dat je diertjes ziet die deze c-vorm hebben? Dan is de kans groot dat het hier om engerlingen gaat. Het is dan zaak om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar bestrijdingsmogelijkheden.
- Bruinoranje kop: Voor de volledigheid is het ook goed op te merken dat de engerlingen een bruinoranje kop hebben. Deze wijkt daarmee dus weer licht af van de kleur van het lichaampje. Kom je diertjes met dit kleurverschil tussen kop en lichaam tegen? Dan is dit een mooie bevestiging dat het om engerlingen gaat. Zoals eerder al aangegeven kun je daarmee verder richting het bestrijden van deze diertjes.
- Huidstructuur van een rups: Tot slot hebben engerlingen eenzelfde huidstructuur als een rups. Ze lijken dan ook op veel manieren op de traditionele rups. Ze bewegen zich ongeveer op dezelfde manier voort tussen de grassprieten van jouw gazon.
Nu je weet wat het uiterlijk van de engerlingen is, ben je in staat om ze relatief eenvoudig te herkennen. Voldoet deze omschrijving aan het uiterlijk van de diertjes die jij in je gazon bent tegengekomen? Dan kunnen we rustig concluderen dat je met engerlingen te maken hebt. Maar hoe leven deze beestjes nu precies?
Levenscyclus engerlingen
Engerlingen hebben net als alle andere dieren een bepaalde levenscyclus. Ze worden geboren en gaan na een tijdje weer dood. Het vervelende is echter dat dit niet binnen een relatief korte periode is. Hierdoor kun je een lange periode last hebben van de engerlingen.
De levenscyclus van engerlingen staat namelijk vast op één jaar.
In het voorjaar komen de kevers voor het eerst tevoorschijn. Dit is meestal rond de maanden april, mei en juni. Ze gaan dan direct op zoek naar voedsel. Op het moment dat ze bij voldoende voedsel kunnen, zijn ze in staat om zich voort te planten. Zijn de omstandigheden goed? Dan gaat dit proces van start.
Hierbij kiezen ze vaak het gazon als ideale locatie. Vier tot zes weken nadat de kever de eitjes legt, komen deze uit. Hier komen vervolgens dan de engerlingen uit tevoorschijn. Deze hebben direct voedsel nodig. Ze zullen zich tegoed doen aan de wortels van het gras van jouw gazon. Dit blijven ze vervolgens helemaal tot aan de winter doen. Hierdoor hebben ze dus ruim de tuin om jouw gazon de vernieling in te helpen.
In het voorjaar van het jaar daarop warmt de bodem langzaam maar zeker weer op. De engerlingen raken weer actief en veranderen in kevers. Vanaf dit punt herhaalt het hierbij beschreven proces zich weer opnieuw.
Wanneer je dus niets doet aan de engerlingen, bestaat er een zeer goede kans dat ze ieder jaar terug blijven keren.
Symptomen van engerlingen in het gras
Naast dat je de engerlingen zelf kunt ontdekken, zijn er ook een aantal symptomen van het gras waar je de aanwezigheid aan herkent. De meest bekende symptomen van engerlingen in het gras zijn dan ook:
- Gele plekjes: Het begint allemaal met de vorming van kleine, gele plekjes. Doordat de engerlingen de wortels van het gras opeten, raken de grassprieten langzaam maar zeker beschadigd. Hierdoor veranderen ze van de gezonde groene kleur naar de minder gezonde gele kleur. Dit is de allereerste duidelijke indicatie dat er iets niet helemaal goed gaat. Op het moment dat je niks aan gele plekjes in het gras doet, wordt het alleen maar erger. De plekken worden bijvoorbeeld groter en bruiner. Op den duur resulteert dit in het ontstaan van complete kale plekken in het gras.
- Grote kale plekken: De grote kale plekken zijn dus de volgende fase. Op dit punt gaat het al echt goed mis in het gazon. De engerlingen hebben naar alle waarschijnlijkheid al een tijdje vrij spel gehad. Hierdoor gaan ze alsmaar verder met het knagen aan de wortels van de grassprieten op het gazon. Kleine kale plekken worden dan steeds groter. En aangezien de grassprieten afsterven, is er ook geen kans meer dat ze uit zichzelf terugkeren. Er is actie van jou als eigenaar van het gazon nodig om dit proces om te keren.
- Pikkende vogels: Tot slot zijn ook pikkende vogels een van de meest bekende symptomen van de aanwezigheid van engerlingen. En dit is misschien ook nog wel de meest schadelijke. Vogels voelen namelijk een enorme drang om de engerlingen onder het gras vandaan te halen. Ze hebben immers ook honger. Hierdoor halen ze jouw gazon compleet overhoop. Er ontstaat een grote hoeveelheid schade. Schade die vaak ook nog eens niet zomaar te repareren valt. Om pikkende vogels te voorkomen, doe je er goed aan om de engerlingen zo snel mogelijk te bestrijden.
Wanneer je op dit moment met engerlingen te maken hebt, is de kans groot dat je de geschetste symptomen herkent. Heb jij ook met gele of kale plekken en pikkende vogels te maken? Dan moet je proberen om engerlingen voortaan te voorkomen.
GRATIS GRAS ONDERHOUDSKALENDER
Beter gras onderhoud?
Engerlingen voorkomen
Engerlingen voorkomen is uiteraard nog beter dan engerlingen bestrijden. Je voorkomt zo namelijk dat ze überhaupt enige vorm van schade aanbrengen aan jouw gazon. Dit scheelt je weer een hoop tijd en moeite in de toekomst.
In de basis zijn er 3 succesvolle manieren waarop je engerlingen in het gras kunt voorkomen:
- Met sterk geurende planten: Kevers houden niet van sterk geurende planten. Hier worden ze door afgeschrikt. Het is dus een optie om planten als knoflook of citroenkruid om en nabij de engerlingen in het gras te planten. Zo hoef je je helemaal niet eens zorgen te maken over het complete probleem met engerlingen.
- Variatie in de tuin: Een andere optie om engerlingen in het gras te voorkomen, is door verschillende soorten planten en bomen te planten. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van heesters, bloemen, bomen en hagen. Hiermee voorkom je dat engerlingen zich in het gras gaan nestelen.
- Trek natuurlijke vijanden van engerlingen aan: Bij te weinig biodiversiteit is je tuin kwetsbaar. Er ontstaat dan een onevenwicht. Zorg dus voor een leefomgeving die natuurlijke vijanden van de engerlingen aantrekt.
Door deze punten zoveel mogelijk toe te passen, weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om engerlingen te weren. Het kan al zo simpel zijn als een paar bloemen in de tuin planten. Zeker bloemen met een sterke geur. Hierdoor heb je dan al snel een positief effect. In de jaren die komen, gaat het probleem rondom engerlingen dan als het goed is een stuk kleiner zijn.
Bestrijden van engerlingen
Mocht je op dit moment echter al te maken hebben met engerlingen, dan is het een kwestie van engerlingen bestrijden. Gelukkig zijn er meer dan genoeg dingen die je kunt ondernemen om dit voor elkaar te krijgen. We nemen bij deze de verschillende bestrijdingsmogelijkheden van engerlingen met je door.
Biologische bestrijding van engerlingen
De eerste optie is de biologische bestrijding van engerlingen. Voor veel mensen die het graag op een natuurlijke manier aanpakken, is dit dan ook een logische keuze.
Een biologische bestrijding gebeurt door middel van aaltjes. Deze microwormen kruipen in de engerlingen en verdoven deze. Vervolgens eten ze de dode larve op. Gedurende dit proces vermenigvuldigen de aaltjes zich ook nog eens. Hierdoor wordt dit bestrijdingsmiddel met de dag effectiever. De engerlingen maken geen kans.
Een biologische bestrijding kent veel voordelen:
- Geen milieuschade: Als liefhebber van gras en een gazon, ben je waarschijnlijk ook een liefhebber van de natuur in het algemeen. Op z’n minst in een bepaalde mate. De kans is dan direct ook groot dat je het fijn vindt dat de biologische bestrijding van engerlingen geen milieuschade tot gevolg heeft. Er blijven geen stoffen in de bodem of op het gras achter die op de een of andere manier schadelijk zijn voor de omgeving. In plaats daarvan ga je op een volledig natuurlijke manier aan de slag om deze diertjes te bestrijden. Door middel van het gebruik van aaltjes zet je puur de natuur in om een natuurlijk probleem te bestrijden. Je bereikt er spoedig je doel mee.
- Bijzonder effectief: Het fijne van deze biologische bestrijding is verder dat deze bijzonder effectief is. De aaltjes doden de larven niet alleen, maar eten ze nog op ook. Daarbij blijven er geen mogelijkheden voor vogels achter om alsnog het gazon te verruïneren. Bovendien vermenigvuldigen de aaltjes zich dus op het moment dat ze de larve aan het opeten zijn. Hierdoor zijn ze binnen de kortste keren met meer en vallen ze de overige engerlingen nog sneller aan. Het levert uiteindelijk een zeer effectief resultaat op. Aan het eind zijn er geen engerlingen in jouw gazon meer over. Het is precies zoals je wenst dat het zou moeten gaan.
- Geen hulp benodigd: Verder hoef je verder niks te doen nadat je de aaltjes hebt losgelaten. Hierdoor kost het ook minimaal moeite om deze vorm van engerlingen bestrijden te hanteren. Het is puur een kwestie van de aaltjes loslaten en zij weten vervolgens zelf precies wat ze moeten doen. Het natuurlijke proces dat zich vervolgen afspeelt, heeft verder geen hulp van een tussenpersoon meer nodig. Zo hoef je maar één keer even actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer voorkomt.
- Binnen de kortste keren weer gezond gras: Al met al leidt deze vorm van biologische bestrijding ertoe dat je binnen de kortste keren weer volledig gezond gras tot je beschikking hebt. En dat is uiteindelijk toch waar het om draait. Er bevinden zich geen schadelijke diertjes meer in het gras, die jouw gazon vanaf onder aan het opeten zijn. Bovendien blijven de vogels voortaan ook weg, wanneer er in jouw tuin niks meer te halen valt. Mocht er sprake zijn van grote kale plekken, dan moet je nog wel wat herstelwerkzaamheden uitvoeren. Maar wanneer je er op tijd bij bent geweest, keert het gras al snel weer terug naar zijn natuurlijke staat.
Aaltjes tegen engerlingen
Het inzetten van aaltjes is dus een zeer geschikte manier om permanent van engerlingen af te komen. Deze insectenetende parasieten zijn bijzonder klein. Desalniettemin zijn ze tegelijkertijd ook bijzonder effectief.
De aaltjes nemen een actieve houding aan en gaan op zoek naar mogelijke prooien. Eenmaal daar betreden ze via een van de natuurlijke openingen hun nieuwe gastheer. Vervolgens zorgen ze er van de binnenkant af dus voor dat de engerlingen verdoofd raken. Ze kunnen zich niet meer bewegen. Hierdoor gaan ze langzaam dood.
De aaltjes verzorgen vervolgens ook nog opruimwerkzaamheden, door de larven op te eten. Tijdens dit proces van opeten vermenigvuldigen de aaltjes zich, waardoor alles ook nog eens sneller gaat.
Al met al zijn aaltjes vanaf mei tot en met september in te zetten. In deze maanden gaan ze aan de slag om ervoor te zorgen dat engerlingen geen kans meer hebben. Deze larven bevinden zich op dit punt vaak al in het gras. Je kunt er dus niet vroeg genoeg bij zijn met het introduceren van aaltjes in jouw tuin, wanneer je het vermoeden hebt dat er engerlingen rondkruipen.
Chemische bestrijding van engerlingen
Naast de natuurlijke bestrijding van de engerlingen is er ook de mogelijkheid om voor een chemische bestrijding te kiezen. Echter moet gezegd worden dat deze vaak niet erg effectief zijn. Bovendien is het ook lang niet altijd legaal om van bepaalde bestrijdingsmiddelen tegen engerlingen gebruik te maken. Al met al is het om de volgende redenen voor particulieren vaak geen goede keuze om voor een chemische bestrijding te kiezen:
- Niet effectief: Chemische bestrijding is simpelweg niet effectief. Met chemische bestrijding is het lastig te zeggen of je nu echt alle engerlingen hebt aangetast. Bovendien komt het soms voor dat niet eens alle engerlingen doodgaan. Je hebt er bijvoorbeeld een gemist of er is om een andere reden geen sprake van een effectief middel. Hierdoor blijf je vervolgens met de ontstane problemen zitten. Het is zonde om een risico te nemen, terwijl je er uiteindelijk misschien ook nog eens helemaal niets aan hebt. Je snijdt jezelf er dan alleen maar mee in de vingers. Dat is niet iets waar je met betrekking tot je gazon op zit te wachten.
- Niet altijd legaal: Verder is chemische bestrijding lang niet altijd illegaal. Vaak moet er sprake zijn van bepaalde vergunningen om überhaupt chemische bestrijding in te mogen zetten. Hier hebben bedrijven volgens de wet- en regelgeving een spuitlicentie voor nodig. Deze kan dan worden ingezet om bijvoorbeeld sportvelden of golfbanen in te spuiten. Met imidacloprid wordt dan vaak gewerkt om het zenuwstelsel van de larve te verstoren. Hierdoor vallen de lichaamsfuncties van het diertje uit.
- Dood ook nuttige bodembewoners: Daarnaast komt het geregeld voor dat chemische bestrijdingsmiddelen ook nuttige bodembewoners doden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan loopkevers en andere larven. Hierdoor gaat de biodiversiteit in jouw bodem deels naar beneden. Dit heeft weer andere mogelijke negatieve effecten tot gevolg. Het is daardoor vaak beter om gewoon voor een natuurlijk alternatief als aaltjes te kiezen. Deze richten zich op de aanwezige engerlingen.
- Mogelijk schadelijk bij spelende kinderen: Wat je als vader, moeder, opa of oma al helemaal niet wilt, is dat chemische bestrijdingsmiddelen negatieve effecten op kinderen heeft. Kinderen vinden het bijvoorbeeld nogal eens leuk om op het gazon te spelen. Hierbij vallen ze geregeld met het gezicht op het gras. Zeker wanneer het om kleine kinderen gaat. Je wilt dan niet dat deze per ongeluk iets van het chemische bestrijdingsmiddel binnenkrijgen. Het is veel veiliger om dan voor een natuurlijke optie te kiezen. Sterker nog, engerlingen bestrijden met aaltjes is volkomen veilig in verband met de aanwezigheid van kinderen.
- Biologische bestrijding werkt sneller en beter: Al met al is een chemisch bestrijdingsmiddel simpelweg inferieur aan de biologische bestrijdingsmiddelen. Zeker wanneer je de engerlingen in je eigen tuin wilt bestrijden. Voor sommige bedrijven is een chemisch alternatief de enige optie. Als tuinliefhebber met je eigen gazon doe je er echter goed aan om voor aaltjes te kiezen. Deze werken sneller, beter en zijn een stuk milieuvriendelijker. Hierdoor komt er binnen de kortste keren een einde aan de overlast die je van de engerlingen hebt. Je laat de natuur z’n gang gaan om jouw gras weer in z’n ere te herstellen.
Het is ondertussen waarschijnlijk wel duidelijk dat aaltjes de uitkomst bieden. Ze zijn intussen al jarenlang hét middel dat men inzet om engerlingen te doden. Deze diertjes blijken vooral in het voorjaar en de zomer bijzonder effectief. Zo zorgen ze ervoor dat niet alleen de engerlingen wegblijven, maar daarmee ook de vogels die jouw gazon continu overhoop halen.
Kale plekken herstellen
Tot slot blijft er nog maar één punt over; het herstellen van de kale plekken.
Op het moment dat het probleem met de engerlingen namelijk relatief groot werd, is de kans ook groot dat je met kale plekken te maken hebt. Delen van het gazon zijn afgestorven, waardoor op deze plekken geen gras meer groeit. Tegelijkertijd hebben waarschijnlijk ook de vogels flink huisgehouden. Ze hebben stukken grond uit de bodem getrokken. Hele stukken gras zijn daardoor wellicht losgekomen en niet meer bruikbaar. Er is dan op bepaalde locaties op het gazon alleen nog grond zichtbaar. Dit is uiteraard bijzonder lelijk. Het is dan ook zeker zaak om hier iets aan te doen.
Je hebt op dat moment in principe twee opties:
- Nieuw gras zaaien: Gaat het om meerdere kleine, kale plekken in het gras? Dan is het een hele goede optie om nieuw gras te zaaien. Door dit nieuwe gras goed te verzorgen, ontstaan er binnen de kortste keren mooie, groene sprietjes. Het is een uitstekende methode om van het gazon weer een mooi geheel te maken.
- Graszoden kopen: Mochten er nu echt grote kale plekken zijn ontstaan, dan kiezen sommige mensen ervoor om hele nieuwe graszoden te kopen. Je hoeft dan niet weken te wachten alvorens jouw gazon weer mooi gevuld is. Met graszoden los je het probleem van de kale plekken lekker snel op.