GRATIS GRAS ONDERHOUD KALENDER

Gras onderhoud kalender downloaden?

gazon-kalender

Gazon kalender 

Bij het onderhouden van een gazon komt veel kijken. Het is dan ook belangrijk om goed op een rijtje te hebben wat er allemaal moet gebeuren. Met deze gedachte in het achterhoofd heeft een gazon kalender enorm veel waarde. Dankzij een gazon kalender weet je namelijk precies wanneer er wat mag gebeuren. Het creëert overzicht in de werkzaamheden met betrekking tot jouw gazon.
Zo heb je met een gazon kalender alles binnen handbereik om de kwaliteit van jouw gazon te waarborgen.

Belangrijkste taken besproken in de gazon kalender 

Er zijn een aantal hoofdtaken waar bij een gazon de nadruk op ligt. Laten we een voor een even bekijken wat deze taken precies inhouden. 

Kalken 

Met het kalken van het gazon zorg je ervoor dat deze minder zuur wordt. Daarmee is het gras bijvoorbeeld beter in staat om mest op te nemen. Hierdoor groeit het gras beter en krijgt mos minder de ruimte. Al met al is een zure bodem dankzij kalken hersteld. De juiste zuurgraad (in pH) gaat voor een mooi gazon zorgen. 

Verticuteren 

Ook verticuteren is een van de hoofdtaken waar je bij een gazon mee te maken krijgt. Met verticuteren doelen we op het bewerken van het gazon. Bijvoorbeeld met een messenrol of een speciale verticuteerhark. Verticuteren zorgt ervoor dat de bovenste laag van de grasmat los komt. Het is dé manier om bijvoorbeeld mos, plantenresten en dode stukken gras uit het gazon weg te krijgen. 

Maaien

Vanzelfsprekend is het ook de bedoeling dat je je gazon af en toe maait. Door het te maaien, voorkom je dat het te lang wordt. Te lang gras ziet er niet alleen niet mooi uit, maar groeit ook minder goed. Te lange grassprieten blokkeren het licht voor het lager gelegen gras. Zo krijgen die nooit de kans om zich verder te ontwikkelen. Hoe vaker je dus maait, hoe dikker je grasmat uiteindelijk ook gaat worden. 

Sproeien

Om ervoor te zorgen dat je gazon gezond blijft, moet je het ook af en toe sproeien. Het gazon heeft voldoende water nodig om op de lange termijn te kunnen blijven groeien. Zo helpt dit bijvoorbeeld enorm bij het ontwikkelen van een gezond wortelsysteem. Hierdoor is het een stuk beter bestand tegen zaken als ziektes en uitdroging. Wanneer je een gazon goed sproeit, blijft het daarom lang groen. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat onkruid zich bijvoorbeeld gaat ontwikkelen. 

Bemesten

Tot slot komt ook het bemesten van het gazon nog aan bod. Net als iedere andere plant heeft gras de juiste voedingsstoffen. In combinatie met water en licht gaat dit voor een optimale groei zorgen. Zo is de kans bijvoorbeeld een stuk kleiner dat er kale of gele plekken in het gras ontstaan. Ook is het gras hierdoor een stuk dikker. Allemaal zaken die in de gazon kalender aan bod komen. Bemesten moet geregeld gebeuren om echt effect te hebben. 

Naast deze hoofdtaken komen er uiteraard ook nog een aantal andere taken aan bod. Kalken, verticuteren, maaien, sproeien en bemesten zijn niet de enige activiteiten die je hebt. Download onderaan deze pagina de volledige gazon kalender voor een volledig overzicht. 

Gazon kalender per maand 

Om duidelijk voor je te krijgen wat er in de gazon kalender allemaal aan bod komt, nemen we kort even per maand door wat er in komt. Zo heb je in één keer een overzicht van wat er ongeveer allemaal bij een voltallige gazon kalender komt kijken. 

Januari 

De maand januari is misschien nog wel de makkelijkste maand qua onderhoud van het gazon. In januari is de temperatuur dermate laag, dat er in principe niets gebeurt. De temperatuur is te laag voor het gras om serieus te kunnen groeien. Zeker op het moment dat de temperatuur onder nul ligt, is het uiterst belangrijk om het gazon met rust te laten. Op die momenten kun je namelijk alleen maar schade berokkenen. 

TIP: Loop in de maand januari niet over het gazon heen. De kans op kale plekken neemt hierdoor namelijk toe. Deze kans is het meest aanwezig bij temperaturen onder nul. 

Februari

In de maand februari geldt in grote lijnen hetzelfde als in de maand januari. Echter is het mogelijk dat richting het einde van deze maand de zon alweer wat tevoorschijn komt. Tegelijk met het zonnetje willen de temperaturen dan nog weleens lekker oplopen. Hierdoor is er wel het een en ander mogelijk. 

Zo is het bijvoorbeeld een idee om alvast wat kalk te strooien. Dit om vroegtijdige mosgroei tegen te gaan. Let er wel op dat je dit dan alleen doet als de zon weer echt serieus aanwezig is. Anders kun je het gazon beter met rust laten. 

TIP: Gebruik februari als dé maand waarop je je tuingereedschap weer op orde brengt. Geef alle apparaten bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt en haal in huis wat je nog niet hebt. Je bent dan optimaal voorbereid op het nieuwe seizoen. 

Maart

Mocht je het in februari nog niet hebben gedaan, dan is maart zeer geschikt om te beginnen met mos bestrijden. Dit doe je bijvoorbeeld door te kalken en te verticuteren. Bovendien is het een verstandig idee om het gras voor de eerste keer te maaien. Zeker wanneer het in een ‘warme’ februari al aardig is gaan groeien. 

Merk je dat het gazon op bepaalde plekken dunbezaaid is? Of is er zelfs sprake van kale plekken? Dan is maart bij uitstek geschikt om gras bij te zaaien. Het heeft dan ruim de tijd om in de maanden daarop onder ideale omstandigheden te groeien. 

TIP: Doe een bodemtest om te kijken of de pH-waarde van het gazon ondertussen is waar die moet zijn. Zo niet, dan kun je hier nog op tijd op inspelen. 

April

In april is de winter over het algemeen wel echt voorbij. Het is nu dan ook tijd om te gaan beginnen met bemesten. Je wilt jouw gras de juiste voedingsstoffen geven om optimaal te kunnen groeien. Bovendien is het ook belangrijk om te verticuteren. Mogelijk nog aanwezig mos en dode grasresten wil je zo snel mogelijk uit het gras verwijderen. 

In april ga je verder merken dat het gras sneller begint te groeien, hierdoor is het aan te raden om ook zeker 2 keer het gras te maaien. Let daarbij op dat je het niet te kort maait. 

TIP: Maak gebruik van de volledige gazon kalender om goed te ordenen wat er allemaal moet gebeuren. In april zal je voor het eerst zien dat er best veel op je bordje komt. 

Mei

In mei ga je merken dat het gras pas echt snel gaat groeien. Dit is over het algemeen een van de beste maanden voor gras. Het is aan te raden om de frequentie van het maaien te verhogen naar ongeveer elke week. Ook het sproeien moet vaker gebeuren. Je voorkomt hiermee dat het te lang wordt. 

In mei zal ook het onkruid duidelijk zichtbaar worden. Ook hier moet je dan rekening mee houden. Bijvoorbeeld door het te plukken of er een specifieke onkruidverdelger voor te gebruiken. Mits de temperatuur boven 15 graden is. 

Heb je op dit moment nog niet je gazon bemest? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen. 

TIP: Merk je dat er toch nog mos in het gazon aanwezig is? Dan is het een optie om ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen. 

Juni

In juni begint het voor het eerst echt warm te worden. Dit is dan ook de maand waarop de nadruk vooral op sproeien komt te liggen. Het laatste wat je wilt, is dat je gazon begint uit te drogen. Er ontstaan dan allerlei kale plekken in het gras. Dat is iets wat je natuurlijk het liefst wil voorkomen.

Doordat het gras sneller gaat groeien, moet je het ook weer tijdig blijven maaien. Juni is een maand waarin het bijzonder snel groeit. Het is daarom belangrijk om bij de les te blijven.  

TIP: Sproeien kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond doen. Het water wordt dan goed door het gras opgenomen. 

Juli

In de maand juli is droogte het grootste gevaar voor het gazon. Ook in deze maand blijft de nadruk daarom liggen op sproeien, sproeien en nog eens sproeien. 

Zie je dat er ergens nog onkruid tussen het gras zit? Haal dit er dan tussenuit. In de maand juli is onkruid in staat om snel te groeien. Voor je het weet begint het dan al allemaal gras weg te dringen. Ook dit zorgt voor oneffenheden in het gras. 

TIP: We raden het aan om het gras bij het maaien iets langer te houden. Hierdoor droogt het namelijk net wat minder snel uit. 

Augustus

Voor de maand augustus geldt in grote lijnen in principe hetzelfde als in juli. In augustus is er vaak sprake van dezelfde weersomstandigheden. Blijf daarom voldoende sproeien en maaien. 

Augustus is bovendien een maand waarin mensen vaak net wat intensiever gebruikmaken van het gazon. Bijvoorbeeld in verband met vakantie. Er is dan een kans dat er gele of zelfs kale plekken ontstaan. Probeer dit dan te herstellen door te bemesten. Dit versnelt het herstelproces aanzienlijk. 

TIP: Vermijd langdurig contact met één stuk gras. Plaats een tafel of stoel bijvoorbeeld geregeld op een andere locatie op het gras. 

September

In september willen de weersomstandigheden nog weleens verschillen. De ene keer is het net zo warm als in juli en augustus. De andere keer blijkt dat de temperaturen sneller dalen. 

Bij hogere temperaturen doe je hetzelfde als in juli en augustus. Zakken de temperaturen relatief snel? Dan hoef je het gras minder vaak te maaien, hoef je minder te sproeien en is het tijd om het gras op de winter voor te gaan bereiden. 

Veel mensen kiezen ervoor om in september nogmaals het gras te verticuteren, mits de temperaturen dus stevig zijn gedaald. Dit is ook de maand waarin je kunt kiezen om bij te zaaien en te bemesten. Het gras groeit dan weer lekker door. 

TIP: Zet nieuw gezaaid gras af met een lint. Dit voorkomt dat je werk voor niks is, doordat iemand er toch nog overheen loopt. 

Oktober

In oktober beginnen de voorbereidingen op de winter pas echt. Dit is de maand waarin je voor de laatste keer het gras nog even maait. Het liefst op een iets hogere stand, aangezien het gras minder snel weer zal aangroeien. 

Doe tegelijkertijd ook nog even een check van de zuurgraad. Op het moment dat de pH-waarde te laag is, strooi je nog wat kalk bij. Daarmee gaat het gazon volledig gezond de winter in. 

TIP: Verwijder herfstbladeren zo snel mogelijk van het gazon. Deze zorgen namelijk voor schimmelvorming, wat het gras aantast en mogelijk zelfs ziek maakt.

November

In november is de temperatuur vaak dusdanig gedaald dat het gras niet meer groeit. Je voornaamste taak in deze maand is dan ook om ervoor te zorgen dat er geen herfstbladeren op het gazon blijven liggen. 

Daarnaast is er in deze periode kans op wateroverlast. Het regent bijvoorbeeld langdurig hevig. Zorg ervoor dat je gazon niet onder een laag water blijft staan. Hier gedijt het gras namelijk absoluut niet goed bij. 

TIP: Heb je te maken met langdurige plassen op het gazon? Gebruik dan een riek om dit weg te laten lopen. Hierdoor voorkom je onnodige problemen met de kwaliteit van het gras. 

December

In december heb je het bepaald niet druk met je gazon. Het enige waar je je druk om hoeft te maken, is het voorkomen van wateroverlast. Dit doe je op dezelfde wijze als je van de maand november gewend bent. 

Let er op dat het niet de bedoeling is om over het gazon te lopen op het moment dat het vriest. Bijvoorbeeld wanneer er ijs of sneeuw op ligt. Net als in de maand januari zorgt dit voor een sterk verminderde kwaliteit van het gras. 

TIP: Gebruik december om je gereedschap van het afgelopen jaar schoon te maken. 

GRATIS GRAS ONDERHOUDSKALENDER

Kalender downloaden?

gazon-kalender